Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Искат максимална присъда за Николов и Стойков

Софийската градска прокуратура поиска в четвъртък (25 март) максимума от 15 години лишаване от свобода за бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов по делото, по което те - заедно с още петима души, са обвинени в пране на 7.5 млн. евро, придобити незаконно по програма САПАРД. За останалите подсъдими бяха поискани средни или минимални присъди.
(По закон, ако бъдат признати за виновни, всеки от подсъдимите в това дело може да получи между 5 и 15 години затвор.)
Според обвинението пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, известен като спонсор на президента, е създател на организирана престъпна група, а бизнесменът Марио Николов е ръководител на тази група. Прокуратурата настоява, че двамата заедно със съпругата на Николов - Марияна Николова, а също Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Григор Главев са източвали средства от програма САПАРД. След това средствата били изпрани през регистрираната в САЩ офшорка Кингстън ентърпрайсис. Данните, получени чрез съдебна поръчка от Щатите, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 млн. евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. Оттам парите са инвестирани в курортния комплекс Дюни, чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков.
В Дюни няма нито един лев от престъпна дейност. Кредитите, за които се говори, са нещо съвсем нормално. Всички знаят, че голяма част от хотелите у нас бяха създадени с кредити, обясни Людмил Стойков в последните си думи пред съда.
Бизнесменът подчерта, че е участвал в редица големи фирми в България. „Ако съм искал, можех да ощетя държавата не с 1 и 2 млн., а с петстотин. Можеше да се измислят различни схеми за разсрочено плащане или за неплащане. Аз съм бил коректен и всичко съм плащал. Уверявам ви, че нито на територията на България, нито на Европейския съюз, нито в целия свят не съм извършил нито едно престъпление, защити се Стойков. Според Ина Лулчева, адвокат на бизнесмена, фактите по случая не доказват обвиненията. Още във фазата на досъдебното производство беше посочено, че Стойков няма никакво участие в групата и разследването срещу него трябваше да бъде прекратено, заяви Лулчева.
Адвокатът на Марио Николов - Менко Менков, също е на мнение, че прокуратурата не е могла да докаже обвинението, а нито един от документите по процеса не свързва Марио Николов със счетоводните операции, твърди адвокатът.
За подсъдимите Иван Иванов, Ана Шаркова и Марияна Николова прокуратурата настоява за 10 години затвор, а за Валентин Ангелов и Григор Главев - за по 5 години лишаване от свобода. Иска се конфискация на цялото имущество на всичките подсъдими.
Срещу част от подсъдимите, начело с Марио Николов (но без Стойков), се води и процес за източване на над 14 млн. лв. от програма САПАРД. По това обвинение се твърди, че са използвани фалшиви документи, с които стари машини за месопреботвателната промишленост са декларирани като нови. Точно това дело предизвика напрежение между МВР и съда. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов дори намекна за вариант, при който делото да се гледа в Германия. Това предизвика остра реакция от страна на Софийския градски съд (СГС), след което Цветанов се закани да хвърчат зъби, ако каже какво става в съдебната система.
Лъжа на адвокат е станала причина за отлагане на второто дело в началото на месеца. Това се изясни обаче не по време на заседанието, а едва в сряда (24 март) по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Театрото се разигра на 4 март. Тогава съдебният състав на СГС бе принуден да отложи скандалния процес заради неявяването на адвоката Йордан Киров, който защитава Петя Хаджииванова, подсъдима заедно с Николов. Киров представи пред съда молба за отлагане, защото трябвало да се яви неотложно като защитник по друго дело пред апелативния съд в Бургас. Според версията на защитника той уведомил писмено магистратите в Бургас за заседанието в столицата. Бургаският съд обаче отказал за го освободи (тъй като е по-висшестояща инстанция - б.а.) и така той трябвало да се яви в Бургас. От ВСС попитали Бургаския апелативен съд дали председателя на тамошния съдебен състав е бил уведомен за делото по САПАРД. От Бургас обаче отговорили, че адвокат Киров въобще не им е съобщил нито писмено, нито устно за софийското дело. Междувременно адвокатът не пропуснал да си вземе служебна бележка от апелативния съд в Бургас, с която да се извини в София. Сега ВСС ще иска от Софийската адвокатска колегия да накаже адвокат Йордан Киров, защото е заблудил СГС.
В момента тече и проверка на Висшия съдебен съвет за причините, поради които бе отложено делото за пране на пари срещу групата. Както е известно, това стана, защото един от съдебните заседатели не се яви заради служебни ангажименти - бил пратен в командировка от прекия си началник в МВР.
Процесът за пране на пари обаче, според юристи, е напът да завърши с оправдателна присъда, тъй като до момента нито един свидетел не подкрепи тезата на обвинението.
Друго, не по-малко знаково дело - срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, бе отложено през тази седмица за пореден път. И отново по обичайната причина - отсъствие на защитник. Препъникамък този път се оказа адвокатът на един от подсъдимите - Стефан Иванов. Защитникът Стефан Иванов просто не се яви в съдебната зала и не е дал абсолютно никакви обяснения. Съдебният секретар се опитал да го намери на всички известни телефонни номера, но те били изключени. Съдът наложи на Стефан Иванов глоба от 500 лева. Както е известно, прокуратурата обвинява братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, и още няколко човека за подготовката на три убийства - на покойните вече Иван Тодоров - Доктора, на финансиста Никола Дамянов и на о.з. ген. Любен Гоцев. Делото бе отложено за 7 април. Остава да видим по каква причина ще бъде отложено тогава.
В четвъртък бе обявено, че Постоянната комисия към ВСС, която следи делата с висок обществен интерес, ще изиска справка за причините за отлагането на делата срещу Красимир и Николай Маринови- Маргините и за убийството на студента Стоян Балтов. След като се запознае с причините и ги анализира, комисията ще предложи на ВСС да предприеме съответните мерки.
Каквито и да бъдат те обаче ситуацията ще си остане същата, както и досега след вземане на мерки. Дали пък наистина да не започнем да внасяме магистрати?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във