Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИСКАТ НОВА ПРОВЕРКА СРЕЩУ ШЕФА НА ДОИ-ПЛОВДИВ

Облаците над шефа на бившата Дирекция за оперативно издирване (ДОИ) в МВР комисар Жоро Стоицев се сгъстяват, но няма ясна метеорологическа прогноза ще удари ли гръмотевица връз кабинета му. И министър Миков, изглежда, не ще да се ангажира с отговор ще посочи ли вратата на Стоицев заради наслояващите се пропуски в службата. Миналата седмица пресцентърът на вътрешното ведомство информира за шестима служители на МВР, които министър Михаил Миков е уволнил за различни нарушения и престъпления. Сред тях е и представител на ДОИ, който пиян като кирка е станал причина за катастрофа в Стара Загора. Според дрегера, който издирвачът надул, той е шофирал с 3.02 промила алкохол в кръвта. Този печален факт дойде в един важен за дирекцията момент, когато от самостоятелно звено в МВР ДОИ стана част от специализираната Дирекция Оперативно-технически операции (ДОТО), в съответствие с променения Закон за МВР.
Към черните точки, които дирекцията натрупа напоследък, няма как да не прибавим и провала с отвличането на Камелия Бончева, който може да се запише лично на шефа на ДОИ комисар Жоро Стоицев. Както вече е широко известно, той стана директор през юни 2007 г. с протекцията на тогавашния министър Румен Петков, който загърби изискването на ЗМВР назначенията на шефове да става с конкурс и го спусна с парашут. Дотогава Стоицев необезпокояван от никого се подготвяше за скок като заместник-шеф на дирекцията, за какъвто бе назначен пак с благословията на приятеля си Петков през 2006 година. Паметен за пазарджиклии ще остане 18 юни с.г., когато Стоицев празнува шумно 50-годишнината си в хотел Тракия и специално по този повод центърът на града бе отцепен с ленти. Излишно е да споменаваме, че най-личен гост на тържеството беше Румен Петков.
Точно с битието на Стоицев като заместник-шеф на ДОИ е свързан и още един скандал в дирекцията, който тече от две години и май няма изгледи да привърши. Този път адресът на лошите новини е в пловдивското звено на издирвачите, по-точно кабинетът на неговия началник Боян Вранчев.
С писмо до вътрешния министър Михаил Миков бившият служител на дирекция Оперативно издирване (ДОИ) в Пловдив Валери Вакрилов настоява за повторна проверка в сектора, която най-сетне да извади на бял свят някои тъмни факти от битието му. Според Вакрилов бившето ръководство на МВР е прикрило извършени там престъпления от началника на службата Боян Вранчев.
Звеното на издирвачите в Пловдив веднъж вече е било обект на проверка от вътрешното ведомство. През 2006 г. пристига комисия от министерството по повод на постъпил сигнал в дирекция Инспекторат на МВР за нарушения и дори за престъпления на шефа на пловдивското звено за проследяване Вранчев. Информацията за това е пристигнала по ИНТЕРНЕТ и съдържала 20 точки, описващи различни гафове на началника - от насилствено действие спрямо подчинен, през употреба на оръжие в служебна квартира с опасност от нещастен случай, до посещение на конспиративна квартира с лица, нямащи право на достъп до нея.
Тогавашният главен секретар на министерството Илия Илиев нарежда проверка. И инспектори действително пристигат, но по незнайни причини съставът на групата е променен едва ли не в последния момент. Според Валери Вакрилов противно на всякаква логика, вместо главен проверяващ да е представител на дирекция Инспекторат, както разпорежда Законът за МВР, за неин ръководител е изпратен тогавашният заместник-директор на ДОИ Жоро Стоицев. А за пловдивските издирвачи не е тайна, че той е близък другар на Вранчев.
В крайна сметка се оказва, че в Пловдив са знаели предварително за проверката. Както и това, че независимо от конкретния сигнал, е подменен обектът на разследването - не началникът, а целият сектор. Така Боян Вранчев остава на поста си и подчинените му дават показания срещу него, той разполага с необходимите лостове да ги държи в ръцете си. Въпреки това те били доста обнадеждени, че нещата в службата им ще се променят.
Сред сигналите, изпратени в Инспекторат-а, е и този на монтьор, който поддържа автомобилния парк на издирвачите. Той съобщил за случай на насилие, упражнено върху него от шефа на звеното. Началникът го обвинил, че е крал бензин и когато работникът отрекъл, му се разкрещял и го ударил по главата. Монтьорът не пуснал жалба до военната прокуратура, защото бил заплашен с уволнение. Когато обаче дошла проверяващата комисия, се осмелил да разкаже всичко. По-късно, случайно или не, щатът на монтьора бил съкратен и той загубил работата си.
Другият принуден да напусне бил домакинът на службата. Него пък Вранчев обвинил, че откраднал пистолет от касата, арестувал го и собственоръчно му сложил белезниците. За изчезването на оръжието обаче не било докладвано по каналния ред, а след напускането на домакина пистолетът мистериозно се оказал на мястото си.
Имало и сигнали за нерегламентирано използване на тайните служебни квартири. Там влизали и случайни хора, използвали се за гуляи и празненства по най-различни поводи. При подобна веселба Вранчев извадил пистолет и стрелял като на сватба, после следите били замазани. Министерската комисия посетила мястото и направила снимки.
Според бившия издирвач Валери Вакрилов по време на проверката през 2006 г. са били доказани няколко административни и дисциплинарни нарушения на Закона на МВР. Той обаче твърди, че след като дал показания пред комисията, е бил наказан от началника си за нещо, което не е извършил и затова е завел дело в Административния съд. Той вече бил взел решение да се пенсионира, за да може да говори свободно за фрапиращите нарушения. Въпреки обидата Вакрилов продължава да пази честта на пагона и да настоява за ново вътрешно разследване. При предишното военната прокуратура е прекратила работата си, защото нямало данни за извършени престъпления.
Сега служителите на ДОИ-Пловдив, които са дали показания при предишната проверка, се надяват новият министър на вътрешните работи да спази обещанието си и да разкрие всички прикрити от старите ръководства на МВР престъпления. Част от тях били готови отново да говорят. Шефът на пловдивските издирвачи Боян Вранчев отказва да коментира обвиненията, с обяснението, че длъжността, която заема, не му позволява публични прояви. Остава надеждата, че това, което ще каже пред новото звено Вътрешна сигурност, поело функциите на някогашната дирекция Инспекторат, ще стигне и до ушите на данъкоплатците...

Facebook logo
Бъдете с нас и във