Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Искат по-голяма присъда за Инкасото

Увеличение на присъдата на петнадесет години затвор за охранителя Георги Енев, известен като Жоро Инкасото и Милионера, който духна с 1.5 млн. лева, поиска Апелативната прокуратура в Пловдив в четвъртък (19 септември). На 31 юли тази година той бе осъден на първа инстанция на 8 години затвор.


Адвокатът му Георги Кутрянски оспори мотивите на заместник апелативния прокурор на Пловдив Божидара Попова. Държавният обвинител подчерта, че присъдата е наложена при смекчаващи вината обстоятелства, а такива според нея нямало.


Попова твърди, че трудовата характеристика на Георги Енев не е изрядна, както е прието от първоинстанционния съд, защото мъжът е работил с прекъсвания и не той, а майка му се е грижела за малкото му дете, след като се е развел. Адвокатът на Жоро Милионера поиска присъдата от 8 години да остане. Нямам какво да кажа, бяха единствените думи на Георги Енев пред магистратите. Присъдата ще бъди произнесена в 30-дневен срок. Основният въпрос - къде е огромната сума пари, все още остава без отговор. Инкасото мълчи.


Адвокатът на Милионера заяви още, че не е говорил с клиента си по въпроса за парите, но му е разяснил, че ако каже къде са, наказанието му може да бъде намалено. Според защитника Енев се чувства добре в затвора. Към момента той не е направил постъпки да работи, за да му се намалява от срока, прекаран в затвора, каквато е практиката.


Парите на трите банки, които бяха обрани, са възстановени от застрахователното дружество. Очаква се след приключване на процеса застрахователят да предяви претенции към Енев за сумата. Адвокатът на Милионера отново припомни факта, че инкасо фирмата не е спазвала всички изисквания за сигурност. Той даде за пример това, че ключът, който е деблокирал всичко в инкасо автомобила, се е размотавал от ръка в ръка между служителите вместо да стои само в един човек. Също така колегата на Жоро не е трябвало да слиза от служебния автомобил.


Припомняме, че през юни миналата година Енев помоли колегата си да слезе от колата и да купи дюнери с обяснението, че така ще го черпи за продажбата на колата си. След това Енев духна и повече от две седмици бе в неизвестност, а по-късно се предаде сам в полицията.


Охранителната фирма G4S , в която работеше Енев, ще заведе дело срещу него за 100 000 лв., обяви миналия месец адвокат на фирмата. Дружеството не търси от него всички откраднати пари, тъй като сумата е застрахована и трите банки, на които е била, вече са я получили обратно. Малка част от парите обаче не са покрити от защитата на застрахователната полица и са платени от G4S .

Facebook logo
Бъдете с нас и във