Параграф22 Weekly

Отново звучи рефренът Ние ги хващаме, те ги пускат...

Искри между магистрати заради бити лекари

Прокуратурата и съдът влязоха в сблъсък тази седмица заради пускането от ареста на предполагаемите биячи на екип от столичната Спешна помощ.


Държавното обвинение не е съгласно с изводите на магистратите от Софийския районен съд (СРС), че няма достатъчно събрани доказателства срещу тримата обвиняеми за нанесен побой над медици, които в понеделник бяха освободени от ареста без мярка за неотклонение.


Столичаните Ленко Панов, Даниела Николова и Илиян Димитров бяха задържани заради побой над екипа на Спешна помощ, отзовал се на сигнал за младо момиче в тежко състояние. На абитуриентски купон в столичния квартал Овча купел 15-годишно момиче се почувствало зле, след като прекалило с алкохола (пробата показала 4.3 промила). Компанията на момичето обаче се нахвърлила с юмруци над шофьора, лекаря и медицинската сестра с твърдението, че се забавили 20 минути. Медиците обаче твърдят, че това не е вярно, пристигнали са за 6 минути. След инцидента бяха задържани шестима, но трима бяха освободени веднага.


На предизвикалото очакван медиен интерес заседание на Софийския районен съд в понеделник (27 май) обаче съдът изненадващо реши, че срещу тримата задържани няма никакви доказателства, за да бъде изведено обосновано предположение за авторство на престъплението.


Съдията Стоян Мадин остро разкритикува разследващите, че са допуснали множество пропуски, и дори си позволи да отправи директна критика към разследващите: Имали са достатъчно време да съберат още доказателства, а не да представят дело, което е непълно и от материалите на което въобще не може да се изведе обосновано предположение за авторство. Критиката е за този, който събира доказателства и ги представя пред съда. Крайно време е да се разбере, че осъдителните присъди са проблем на адвокатурата, оправдателните са на МВР и на прокуратурата. Съдът проблем няма, той е арбитър и е равно отдалечен от двете страни, заяви съдията по делото Стоян Мадин. Критиките към държавното обвинение обаче не отказаха прокуратурата от доказване на участието в побоя на освободените от ареста обвиняеми.


Внасяме протест срещу определението до края на днешния работния ден, тъй като за тази процедура е предвиден тридневен срок. Смятаме за неприемлива преценката на съда, че липсват доказателства за вината на задържаните, заяви за Параграф 22 в сряда (29 май) говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев. Той опроверга появилите се в някои медии твърдения, че от прокуратурата си били признали за допуснати грешки. Ние не сме в позиция да признаваме, а да обвиняваме, разясни говорителят.


Една от основните критики на съдията Стоян Мадин към работата на разследващите при гледането на мярката за неотклонение в понеделник беше, че и при двете направени разпознавания, освен заподозрените, участвали едни и същи хора. Според прокуратурата обаче дори второто разпознаване да се възприеме като нарушение, защото е ползван същият фон от хора, то първото е било изцяло по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс. В съдебната зала бе отбелязано, че при тези разпознавания не са присъствали и адвокати.


Поредната атака над лекари при изпълнение на задълженията им предизвика възмущението на цялата гилдия, която заплаши с масови протести. От Българския лекарски съюз (БЛС) поискаха спешни промени в Наказателния кодекс (НК) и дадоха срок на парламента до 15 юни, за да се случат.


Част от заподозрените за побоя на медиците тази седмица бяха повикани отново в полицията за разпознаване. В Шесто РПУ бяха извикани и жертвите на побоя - докторът, медицинската сестра и шофьорът на линейката, които трябваше наново да разпознаят побойниците, защото те бяха пуснати тъкмо заради неспазена стриктно процедура.


Направихме разпознаване по снимки, но съдът не ги призна, каза пострадалият д-р Красимир Йорданов пред bTV. Часове преди разпознаването да приключи шофьорът на линейката Славейко Белишки също е бил повикан в полицията, за да получи необходимите документи за потрошената кола. В чакалнята той разпознал лицата на част от нападателите. Той каза, че ги е чул да се хвалят за извършеното от тях, казвали, че това е геройство.


Разпознаването продължи и в сряда, тъй като не всички призовани се бяха явили. Петнадесетгодишната Таня, която беше откарана от нападнатите лекари в болница с огромна доза алкохол в кръвта, вече е у дома си. Момичето и майка му вече са разговаряли със социални работници по сигнал на Агенцията за закрила на детето. Целта е да се провери има ли риск за момичето. По думите на социалния работник семейството е оказало пълно съдействие и няма информация да има отрицателно поведение, което да се повтаря. Впечатленията им са за нормално момиче на тази възраст. Очаква се до края на следващата седмица социалните работници да излязат с доклад, който да каже необходими ли са специални грижи за момичето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във