Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ислямизъм и закон

Призракът на радикалния ислям броди из България тези дни. Полицията, ДАНС и прокуратурата проведоха акцията срещу нерегистрираната в България организация Ал Уакф Ал Ислями едновременно в няколко селища в района на Смолян, Велинград и Гоце Делчев.
Агентите на ДАНС и полицаите са иззели литература на арабски, открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са 30 чувала с финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство, лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции. Намерени са 17 хил. лв., 4000 евро и около 500 арабски банкноти.
Акцията премина без сериозни проблеми, въпреки че в с. Лъжница, от района на Гоце Делчев местните хора се опитаха да преградят пътя на колите на проверяващите агенти. Обяснението им бе, че са изплашени за съдбата на духовния си водач Мохамед Камбер, от чиято къща бяха иззети множество книги.
В четвъртък (7 октомври) прокурор Нели Попова от пазарджишката прокуратурата обяви, че шеф на организацията у нас е ходжата на село Сърница Саид Мутлу. Според официалната информация той и други членове на организацията са били наблюдавани около две години от службите. Къщата на ходжата е един от проверените адреси. Прокурор Попова обясни още, че българският клон е учреден в Истанбул и разполага с програма, чиято дългосрочна цел е ислямизация. Тя заяви, че Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а развитието на подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници. Организацията разполагала със свои квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София.
Засега обаче е образувано единствено предварително производство срещу неизвестни извършители, проповядвали радикален ислямизъм в района на гр. Гоце Делчев и Разлог, обяви пък прокурорът от Благоевград Людмил Коемджиев.
В четвъртък имамите в Пазарджик и Благоевград заявиха вкупом, че очакват някой да им се извини за действията на полицията. Чуха се гласове, че в основата на операцията стоял Недим Генджев, който чрез нея си разчиствал пътя към властта в мюсюлманското вероизповедание. Те призоваха органите да кажат какво са намерили. Това обаче няма да може да стане толкова рано. От прокуратурата уточниха, че прибраната литература е на арабски и ще бъдат необходими не по-малко от три месеца, за да се преведе. Тази литература е била проверявана вече в ДАНС миналата година, коментира районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед. Така или иначе мюсюлманите като цяло са разтревожени от действията на органите на реда, въпреки че ясно бе казано, че те не са насочени към тях, а към ислямистката организация.
Ал Уакф Ал Ислями се появява за първи път в България през 1993-а и получава регистрация в Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Но на следващата година такава регистрация й е отказана. През 1999 г. представителят на исмямистката организация Абдулрахим Таха е изгонен от България. На практика от 1994 до 2010 г. сектата е действала незаконно, но и напълно необезпокоявано. Известно е, че организацията е спонсорирала изграждането на няколко джамии, както и създаването на религиозни училища за деца от бедни семейства. Идеологията на Ал Уакф е уахабизмът - радикален ислямизъм, проповядващ джихад. Уахабитите не признават по-умерените течения в исляма и в тълкуването й стигат до краен фундаментализъм.
Саудитска Арабия е родина на уахабизма и най-големият му спонсор в света. Бъдещите уахабитски проповедници минават курс на подготовка в Саудитска Арабия. Централата на ислямистката организация се е намирала в Холандия, но е закрита след атентатите в Ню Йорк през 2001 г. и заради предполагаемите й контакти с Ал Кайда.
Миналата седмица, по време на посещението на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бойко Борисов благодари на турските служби за добрата работа в борбата с тероризма, наркотрафика и контрабандата. Борисов каза също, че се надява в скоро време да направим една операция, която ще е много добра за всички нас. Може само да се гадае дали това е въпросната операция. Според коментарите на специалисти по национална сигурност, които те направиха тези дни, въпросната ислямска секта у нас няма връзка с ислямския тероризъм. Вероятно след като внимателно се проучи съдържанието на конфискуваните документи, ще има повече яснота по дейността на организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във