Параграф22 Weekly

§22 Анализи

„Ислямска държава“ на ръка разстояние

Близостта на страната ни до фронтовата линия на "Ислямска държава" очевидно прави службите ни по-нервни, отколкото би следвало да бъде. Повод за подобен извод даде неофициалната информация, появила се преди броени дни, че у нас се издирват двама думи по подозрение за връзка с "Ислямска държава". Както е известно, дори бяха разпространени и снимки на личните карти на издирваните - на френската гражданка от ирански произход Езида Елхам на 29 г. и румънеца Мимо Попеску на 24 години, които са влезли у нас през Малко Търново.

Първоначално за източник на вестта беше посочена прокуратурата. Оттам бързо отрекоха, че имат нещо общо с информацията - със странното уточнение че непрекъснато поддържат връзка с ръководствата на МВР и ДАНС. После се намеси и самото вътрешно министерство, което пусна съобщение на сайта си. То обаче бе забито на толкова необичайно място сред останалите новини, че все едно не е публикувано въобще. Ето какво пише там: "Информацията, публикувана в медиите на 09.08.2015г. под заглавие "Полицията издирва двама предполагаеми терористи от Ислямска държава", е интерпретация на провежданите от МВР мероприятия. Излезлите в публичното пространство статии по горепосочената тематика са неправилно представяни на предприети от страна на МВР мероприятия с различна насоченост – част от цитираните от медиите действия са предприети от ГД "Национална полиция" за охрана на провеждащото се масово културно мероприятие (Spirit of Burgas), други действия, посочени от средствата за масова информация, са относими към осъществявани от правоохранителните органи мероприятия по противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност. Публикуваните в медиите френска и румънска лични карти са недействителни. Цитираните лица и събития са свързани  с подозрения за  криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност."

Както се вижда, полезна информация в написаното на кух полицейско-чиновнически език съобщение почти няма. Но не за това е думата - с терористите и неутрализирането на клетките им по закон се занимава ДАНС. От агенцията обаче си мълчат и навярно знаят защо, за разлика на лишените от смисъл брътвежи на МВР.

Истината е, че "Ислямска държава" не се намира на другия край на земята, а вече действа в непосредствена близост и България е заплашена. Според бившия главен секретар на МВР Николай Радулов това е факт, но МВР се опитва да неглижира заплахата. Ръководството на министерството не признава публично, че има опасност от терористични актове, а в същото време взема засилени мерки за сигурност.

МВР не разбира нуждата от това да получава информация от хората и те да бъдат обучени за признаците на терористична дейност, заяви Радулов тази седмица. Според него в такива ситуации е от изключително значение информацията, която службите могат да получат от гражданите. Липсата на доверие между тях и обществеността може да доведе до много тежък терористичен акт. "В съвременните антитерористични мерки се разчита много на обикновения човек, защото тероризмът излиза от рамките на конспиративните групи. Обикновените хора разбраха, че трябва сами да обезпечат сигурността си. Опасността е наистина реална. Нямаме основание да си мислим, че ще избегнем заплахата от терористичен акт", каза още Радулов.

Думите му се потвърждават от реакциите по повод разпространените снимки на предполагаемите издирвани чужденци. След появата им в медиите се оказа, че хората са повишили бдителността си. Търговци от "Слънчев бряг" сигнализирали полицията, че двама души, приличащи много на издирваните чужденци, са били заснети от охранителни камери в магазин в комплекса на 8 август късно вечерта. Двамата говорели лош английски, а останалата част от компанията им вероятно са говорели на румънски.

Не е никак чудно, че подобна реакция се наблюдава в "Слънчев бряг", Несебър, въобще Бургаско. Именно там преди две години беше извършен кървав терористичен акт. Заплахата това да се случи сега навсякъде из страната обаче е реална, смята и експертът по сигурността Симеон Николов. Според него за една година тероризмът е отбелязал ръст - в света за миналата година броят на атентати е с 35% повече, а жертвите са 81 процента. Този сектор на сигурността обаче е занемарен, твърди експертът. Според него ние сме единствените в региона без специално законодателство за "Ислямска държава". Други страни в региона - Сърбия, Албания, Македония, вече са приели законодателство, което забранява ИД и ограничава пътуванията на потенциални терористи към Близкия изток. У нас няма разбирателство между институциите за необходимостта от специални текстове за терористите от ИД. Има спор между Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи дали трябва да се въведат допълнителни текстове към сега съществуващите норми за антитерористична дейност.
Повечето експерти са категорични, че Балканите вече не са място, където се вербуват джихадисти. Има данни, че в Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Македония вече има тренировъчни лагери за източноевропейските бойци на  ИД. За тази цел там са изпратени опитни полеви командири, като междувременно разузнавателната служба на ИД, която използва специалисти от Западна Европа и модела на ЩАЗИ, им оказва логистична подкрепа.

Очевидно МВР и ДАНС не са достатъчни, за да противодействат ефективно на инвазията на ИД. Необходимо е цялата общественост да се отнася към проблема с разбиране и да окаже ценна помощ с информация. За това обаче службите трябва да преодолеят конспиративното си мислене и да се обърнат към хората. Със сигурност щеше да има повече ефект, ако МВР беше публикувало снимките на издирваните чужденци с молба за съдействие от гражданите. А не да обяснява, че те са фалшификатори и личните им карти са недействителни. Картите на терористите от Сарафово също бяха недействителни, което не им попречи да влязат в страната и да свършат каквото си бяха наумили. Дано МВР не се поучи от горчивия опит от 18 юли 2012 г. - когато вече няма да бъде необходим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във