Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Испано-сливенска драма с родителски права

Драмата за родителски права от Асеновград, където с помощта на полицията на съдебен изпълнител и на служителка от отдел Закрила на детето две деца против волята им бяха буквално изтръгнати от ръцете на баща им, изправи на нокти хората тук. Покъртителните кадри, показани и в ефира на телевизията, накараха мнозина да се замислят за родителски взаимоотношения, за грижите за децата и за отношението на оторизираните институции към неглижирания досега проблем.
Като че ли споменатият баща имаше късмет медиите да вдигнат достатъчно силен шум, за да може обществото, че дори и правосъдният министър Миглена Тачева да се заинтересуват от случая. И да потърсят заедно изход от ситуацията.
Не извади такъв късмет обаче Пламен Димитров от Сливен при сходна ситуация. Пламен е баща на осемгодишно момче на име Иван. Двамата обаче не са се виждали от... четири години.
Още през 2006 г. направих искане да бъде отнет международният паспорт на малкия, защото тогава в Сливен се върна бившата ми съпруга Кристина, която живее в Испания. А аз не можех да се отърва от подозрението, че тя ще се опита да изведе детето, разказа бащата пред Параграф 22.
Три седмици след като молбата му вече била в местната полиция, бащата разрешил на бившата си съпруга да заведе детето на море. Три дни по-късно Кристина ми се обади от Испания и каза, че детето е с нея и повече да не го търся, разкри Димитров.
Шеф на РДВР в Сливен тогава е комисар Христо Григоров. Той пуснал заповед да бъде отнет паспортът на момчето, но тя не е изпълнена от шефката на Паспортна служба Мара Коджаманова, твърди Димитров. Според неговите проучвания случилото се не е случайно - дъщерята на паспортната шефка работела в туристическата фирма, с която е изнесено детето.
На Коджаманова е било наложено най-лекото дисциплинарно наказание мъмрене. В средата на август 2006 г. шефът на сливенската дирекция комисар Христо Григоров обявил, че по случая се води дознание. То обаче и до ден днешен не е приключило.
Дознанието се води във връзка с евентуално фалшифициране на документи при превеждането на детето през граница. Аз не съм подписвал пълномощно, с което давам разрешение синът ми да напусне страната, категоричен е Димитров.
Откакто шефката на паспортна служба Мара Коджаманова не изпълнила заповедта на комисар Григоров да отнеме международния паспорт на момчето, бащата не е виждал сина си. Какви са били мотивите на служителката, така и не се разбра. В случая фигурата на старши лейтенант Коджаманова е интересна с друго - не е тайна, че като началник група Документи за самоличност в тогавашното РДВР-Сливен, има петмесечна условна присъда за длъжностно престъпление. Присъдата е постановена от военния съд в Сливен и е с тригодишен изпитателен срок. Полицайката е призната за виновна в това, че незаконно е издала на двама арменци документи за продължително пребиваване в страната. Коджаманова е била обвинена по чл.387, ал.1 от Наказателния кодекс. Самата история, заради която е получила присъда, започва през ноември 1999 г., когато бургаското РДВР отказало на Алвард Карапетян и Ванес Харутинян, с адресна регистрация в Бургас, да им продължи срока на пребиваване у нас. Причината била, че документите им не били редовни. Те обаче регистрирали фирма в Сливен и отправили към местната паспортна служба същото искане на 10 февруари 2000 година. Въпреки че в паспортите си арменците имали фиктивни печати за влизане и излизане от страната и нямали входни визи, ст. лейт. Коджаманова, вместо да ги глоби за незаконно пребиваване, продължила престоя им в България. По този начин злоупотребила със служебните си правомощия и не изпълнила задълженията си по служба.
Десет години след тази простъпка Коджаманова, изглежда, отново е разтълкувала погрешно задълженията си, този път в нечиста история с отведеното в чужбина дете.
От Областната дирекция на полицията в Сливен твърдят, че случаят за тях е приключил. Властите в Испания пък отказвали съдействие на българските им колеги с оправданието, че бившата съпруга на Пламен Димитров - Кристина, пребивава легално в страната, а синът й освен български има и испански паспорт.

Пламен Димитров, баща на осемгодишното момче:
Откраднаха детето ми с фалшиво пълномощно

От колко време не сте виждали сина си?
- Вече четвърта година не съм го виждал и не мога да си го върна от чужбина. Стотици жалби съм написал. Накрая с ужас разбрах, че дори и адвокатите са играли с майката на детето и с хората, отговорни за прекратяването на тази далавера. Ходил съм и при окръжния прокурор на Сливен г-н Пейчо Хитов, и той ми е казвал, че ще обърне внимание.
Още преди три години оповестихте, че в скандала е замесен нотариус...
- Да, става дума за нотариус Надя Вълчева, която е изготвила декларацията, че уж аз съм се подписал детето да бъде изведено в чужбина. Подписът е фалшифициран, а номерът на личната карта е различен. Само името, ЕГН-то и адресът съвпадат. Но нищо чудно, че нея никой не я пипа с пръст, понеже е бивш съдия в Окръжния съд в Сливен. Не може с един фалшифициран документ една нотариуска и една майка да ме лишат от детето ми. Тук става въпрос за човешки живот. Аз съм го отгледал това дете. А сега четири години това дете го няма благодарение на някой, който взима пари. Всички знаят това в Сливен.
За случая вина има и шефката на Паспортна служба в Сливен Мара Коджаманова. Наказаха я, защото не е изпълнила заповедта на тогавашния директор на Областна дирекция на полицията в Сливен комисар Христо Григоров задграничният паспорт на детето да бъде обявен за невалиден. Как ви се струва подобно наказание?
- Ако евентуално на тая Мара Коджаманова й бяха взели детето по този начин съм сигурен, че можеше и министър да си отиде от България и едва ли не в Брюксел щеше да се пише за тоя случай. Но нали аз съм обикновен човек и нищо не мога да направя по този случай.
Как стои въпросът с издръжката на малкия Иван?
- Най-лошото е, че преди шест месеца прокуратурата повдигна обвинение срещу мен защо не съм плащал издръжката за тези четири години. Става дума за около 1800 лева. Платих ги накуп... На другия ден бившата ми съпруга долетя до Сливен, изтегли 1800 лева и моментално си отпътува за Испания. Не само, че не виждам детето, но и издръжка плащам.
Майката крие ли детето?
- Определено. С нея за тези четири години съм се чувал само два пъти. Крие детето от мен. През май то имаше рожден ден. От какви ли не телефони звънях, изключени бяха. Гласови пощи на испански. Правят номера, просто ужас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във