Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Испански тандем стреля на Хаинбоаз

Опасен тандем между българин и бразилец с гватемалски паспорт е в основата на кървавото нападение в прохода Хаинбоаз.
Тази седмица заради покушението над бизнесмена Атанас Атанасов в Прохода на републиката бяха закопчани четирима души. По данни от разследването спусъците са натискали гватемалският гражданин Хосе Луис и неговия съкилийник от испанска тюрма Ивайло Василев.
Бизнесменът Атанасов е нападнат на 3 август в Прохода на републиката край разклона за село Въглевци. Колата му била засечена от друг автомобил, а двама мъже с маски и с автомати направиха на решето бизнесмена и неговото возило. Атанасов (45-годишен) има рани в краката, в слабините и в таза. След тежки операции животът му вече е вън от опасност. Паметта му обаче все още е силно засегната и това не позволява той да бъде разпитан, заявиха от полицията. Двамата предполагаеми килъри бяха арестувани в София часове преди да напуснат със самолет България в посока към Португалия. Те вече са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.199 ал.3 от Наказателния кодекс - въоръжен грабеж в особено големи размери и за причиняване на средна телесна повреда.
Разплитането на бруталното нападение започна в началото седмицата. В понеделник (8 август) опожарената кола на нападателите била открита в гориста местност между селата Пушево и Керека. На следващия ден в столицата са арестувани Ивайло Василев - Горния и гватемалският гражданин от бразилски произход. Часове по-късно в Габрово е задържан по-големият брат на Ивайло - Мирослав, и още един мъж. При претърсване на адреси в София и Габрово, обитавани от престъпниците, полицията открила автомат Калашников, боеприпаси за пистолет и други веществени доказателства. След първоначалните разпити е бил намерен и единият от автоматите, с които е стреляно край прохода. В чантата, захвърлена до околовръстното шосе на Габрово, освен това оръжие имало цял арсенал - пистолет с патрони за него, заглушители, тротилови шашки, електродетонатори, радиостанции, сканиращо устройство, черна маска и др. В изоставената от престъпниците кола пък бил намерен червен пипер, който се използва за неутрализирането на полициейските кучета.
И четиримата задържани имат богати криминални досиета. Братята Ивайло и Мирослав Василеви имат присъди за грабежи, 52-годишният им съгражданин с инициали Б.А. е регистриран по случаи за подготвяне на убийство и измама, а е съден и за изнасилване. Бразилецът с гватемалски паспорт пък е регистриран за грабежи в Португалия и Испания. Именно на Пиринейския полуостров се заформя престъпният тандем между него и българина.
Ивайло Василев напуска България още през 2002 г. и се установява в Испания. Точно по това време полицията у нас го издирва, за да го разпита за участието му във въоръжен грабеж в района на старата столица. Засега не е установено по какъв повод българинът се озовал в испански зандан, то там се е запознал с бъдещия си съучастник. Бандитите бързо си допаднали, тъй като и двамата имат богато криминално минало. Ивайло имал зад гърба си ефективна присъда от три години и половина за съучастие в грабеж през 1997 г., а гватемалецът е разследван за множество грабежи. Братята Василеви са стари познайници на полицията. На 11 юни 1997 г. например те нападат пощальонката Йорданка Георгиева между габровските села Кози рог и Влайчевци. Двамата са били с маски, а фолксвагенът им е скрит в близкото гробище. Мирослав пребива жената, като й чупи две ребра и една ръка. След това задига чантата, в която има 1 млн. неденоминирани лева, качва се в колата при брат си и изчезват в посока към павликенското село Патреш, където се укриват. Откраднатите пари са били предназначени за пенсиите на възрастните хора от три габровски села. Няколко дни по-късно извършителите на грабежа са разкрити, задържани и съдени. Мирослав получава пет години, а брат му Ивайло - три години и шест месеца затвор. Освен за грабежа на пощальонката по-малкия брат, който е бивш боксьор, е бил задържан и за други подобни престъпления в различно съучастие.
Ивайло е бил разследван и за въоръжен грабеж на ул. Пиколо във Велико Търново през лятото на 2002 година. Тогавашният сценарий съвпада с този, разигран в прохода Хаинбоаз. С абсолютно същия почерк тогава колата на нападателите препречва пътя на фирмен автомобил, движещ се към центъра на града и превозващ голяма сума пари. След грабежа нападателите изчезват с колата. На изхода на града обаче удрят колата в бордюр, зарязват я и бягат в пущинаците по брега на река Янтра. Въпреки че районът тогава е заграден и внимателно претърсен, извършителите на дръзкия въоръжен грабеж не са открити. Един от заподозрените бил Ивайло Василев. Но когато полицаите го потърсили, за да го разпитат, се оказало, че той вече е успял да духне в Испания. Същата е била схемата и сега, но полицията в този случай явно е предусетила намеренията на престъпниците отново да избягат и да се укрият зад граница.
От полицията във Велико Търново обясниха, че след стрелбата двамата нападатели са опожарили червеното Ауди и са се прехвърлили в друг автомобил - БМВ. С него обаче те катастрофирали. Именно при изясняването на обстоятелствата около катастрофата полицаите влезли в следите им и установили самоличноста им. Хосе и Ивайло са задържани с първоначална мярка за неотклонение 72 часа. С оглед на сериозността на извършеното от тях престъпление прокуратурата поиска да им бъде наложена постоянна мярка задържане под стража.
Все още не е ясно дали двамата са планирали сами нападението, или то им е било поръчано. Със сигурност обаче бизнесменът е бил предварително следен и стрелците са били убедени, че той носи със себе си голяма сума пари. В началото полицията обяви, че в колата не е имало пари, но по късно казаха, че може и да е имало. Останалите двама мъже, които първоначално бяха задържани, все още не са привлечени като обвиняеми. От областната дирекция на полицията във Велико Търново заявиха, че предстои да бъдат назначени балистични, автотехнически, ДНК и други експертизи. Продължава и разследването по документирането на престъпната дейност на задържаните и за евентуалната им съпричастност към извършването и на други престъпления на територията на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във