Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИСПАНСКИ УСПЕХ ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ

В началото на ноември 2003 г. тогавашният главен секретар на МВР - ген. Бойко Борисов, се похвали, че след неколкомесечна съвместна операция в Испания е разбита българска престъпна организация, занимаваща се с незаконен трафик на оръжие. По време на акцията в апартамента, нает от бандитите, са открити 50 пистолета Макаров и седем автомата Калашников. Оръжията са били с изтрити серийни номера, а някои от тях са имали и заглушители.
На 22 януари 2004 г. в Испания е разбита още една международна престъпна организация, специализирана в пласиране на фалшива валута, източване на кредитни карти, трафик на дрога и кражби на леки коли. По време на българо-испанската операция, наречена Танев - Мандарина, са арестувани 17 българи, четирима испанци, двама украинци, румънец, французин и руснак.
В квартирите на престъпниците испанските ченгета откриват пет килограма хероин, два килограма хашиш, 1200 фалшиви евро, четец на кредитни карти за изработка на ментета, цяла камара паспорти на български проститутки, инструменти за пренабиване на серийни автомобилни номера, софтуер за разбиване на електрониката на най-харчените коли - БМВ, Ауди, Мерцедес и Фолксваген, две пушки и патрони за тях, устройство за програмиране на бордови компютри и... 15 откраднати лимузини.
По данни на мадридската полиция операцията Танев - Мандарина е продължение на друга българо-испанска акция, проведена през лятото на 2003 година. Тогава са били арестувани трима испански граждани, свързани с престъпната група, от които са иззети шест пистолета Макаров, автомат Калашников, 8000 таблетки екстази, кокаин, патрони, няколко крадени автомобила и голяма сума пари.
По предварителни данни на испанската полиция всички пистолети и автомати, иззети по време на споменатите акции, са били произведени в България. Тази информация е потвърдена задочно на 21 ноември и на 5 декември 2003 г., когато в казанлъшките села Крън и Турия са разбити две нелегални оръжейни работилници за производство на пистолети Макаров, автомати Калашников и преработка на газови пистолети Байкал за стрелба с бойни патрони.
По вина на прокуратурата по нито един от испанските случаи в България не е образувано следствено дело, а за двете разбити оръжейни работилници са образувани общо... три полицейски дознания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във