Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Испанско ужилване

Испанската мафия ужили до кръв разследващите наркотрафика в Кадис , като задигна около 300 кг дрога от складираните общо 2.7 тона кокаин, заловени на българския кораб Свети Николай през август тази година. По всяка вероятност ударът на неизвестните крадци ще затрудни допълнително работата на специализирания Върховен съд на Испания и ще утежни още повече съдбата на задържаните в затвора в Мадрид 21 български моряци, екипаж на кораба.


Както е известно, испанските магистрати наскоро решиха съгражданите ни да останат зад решетките до началото на делото. Законите в Испания регламентират двегодишен срок за задържане в предварителния арест, който може да бъде увеличен с още две години. В рамките на тези четири години разследването на случая трябва да приключи.


Крадците изнесли пакетите с дрога от склад на правителствения департамент по здравеопазване, който се намира непосредствено до сградата на полицията в Кадис. Те пробили стената откъм съседна сграда, след което обърнали наблюдателните камери и необезпокоявани проникнали в склада. Там се съхраняват между 28 и 32 на сто от всичките заловени при операции на испанските служби в страната наркотични вещества. Половината от количеството е хашиш, задържан от органите на сигурността в провинция Кадис. Според различни испански източници крадците са изнесли около 200 кг кокаин и 100 кг хашиш, но поради огромните количества все още не е установено с колко точно дрога са си тръгнали.


На специална пресконференция в сряда (3 октомври) членът на правителството на Кадис Хавиер Торе заяви, че най-вероятно вътрешен човек, запознат с охраната, видеонаблюдението и разположението на помещенията в склада на здравния департамент, е участвал в мафиотския удар. Това потвърди и началникът на полицията на Западна Андалусия Мигел Родригес Дюран, според когото тези, които са обрали хранилището, са познавали добре мястото. Торе е заявил, че системите за наблюдение са едни и същи навсякъде в подобни складове - нито по-добри, нито по-лоши от останалата част на Андалусия и Испания.


Според Дюран нормално е първите дни от подобно разследване да са трудни и все още да няма раздвижване на разследването. В същото време държавният секретар по сигурността Игнасио Уллоа обяви от Мадрид, че полицията скоро ще зарадва обществеността с добра новина. Вече има установени заподозрени лица, обяви той.


Очевидно и в Испания говоренето изпреварва работата. Нещо повече, тамошните политици са досущ като нашенските, защото покрай скандала с кокаина взеха да си прехвърлят отговорността във връзка със случая. Торе не пропусна да обвини бившия премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и бившия министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба, че за мандата си не са направили нищо за предотвратяване на подобни удари на мафията. Според данни на полицията ужилването в Кадис е четвъртото за последните години - по същия начин са били разбити и две хранилища в Националния институт по токсикология в Севиля и склад за конфискувана дрога в Малага, като общо са задигнати 800 килограма. Предишното правителство не направи нищо да отстрани недостатъците в регламента за съхранение на наркотици, обяви Торе.


За чест на испанските държавници поредният удар на мафията им подейства като електрически шок и те веднага предприеха мерки. Още в понеделник (1 октомври) Министерството на вътрешните работи подписа споразумение за рационализиране на процедурата по съхранение и унищожаване на задържани наркотици. Според испанския вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас няма смисъл да се съхранява в продължение на месеци или години голямо количество наркотици. Достатъчно е да се взимат проби, които ще послужат за доказателствен материал, докато останалите количества следва бързо да се унищожават.


Любопитно е, че испанските мафиоти с един удар прибраха такова количество дрога, каквото нашите власти унищожиха в края на септември. В инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ митничари изгориха над 364 кг наркотични вещества, от които 193 кг хероин, 139 кг марихуана, 12 кг амфетамини. Дрогата е от общо 911 наказателни производства. Според закона в огъня отиват само онези количества наркотици, за които има влезли в сила присъди или за тях са издадени постановления на прокуратурата. Изгорелите 364 кг са били задържани от Агенция Митници и Министерството на вътрешните работи. За последните 11 години Агенция Митници е организирала и осъществила 38 процедури по унищожаване на наркотици с общо количество близо 29.6 тона.


Досега нашенската мафия все още не се е поблазнила от идеята да удари хранилище за дрога, но опити в тази посока не липсват. През октомври 2010 г. от митнически склад на Летище София бяха задигнати 1.8 кг платина, повече от 20 кг златни накити и 369 кг сребро. Във връзка със случая МВР задържа шестима души, сред които и бивш митничар, в рамките на операция Комбинаторите.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


comisaria-policia-cadiz.jpg


policia.jpg

Facebook logo
Бъдете с нас и във