Параграф22 Weekly

§22 Анализи

История с ром, адвокат и органи

За случилото се около адвокат Николай Велков и спрягания за наркобос Кирил Сотиров Киров, познат с екзотичния прякор Киро Японеца , ромите имат едно много точно определение - шукар бути, ама романи. Хубава работа, ама циганска.


За да се получи една такава история, са необходими малко неща - един ром, който от години е клиент на службите, един адвокат със съмнителна слава, нарочен за мафиот, МВР и няколко прокурорски изявления за подправка. Сместа се разбърква хубаво, така че да не разбереш кое е сложено в тенждерата най-напред, след което се слага на бавен огън, за да уври добре.


Хронологично последен беше хвърлен да се готви Николай Велков, познат на публиката от прословутото дело Октопод. От него той беше изваден, за срам на МВР, защото нямало никакви доказателства за участие в групата на бившата барета Алексей Петров, чиято по-нататъшна съдба ще следим в т.нар. дело Малък Октопод.


Адвокатът Велков беше задържан зрелищно в сряда (7 декември) следобед в заведението Хавана бар до хотел Радисън. Той беше изведен с белезници от маскирани спецполицаи и натоварен в полицейска кола. Преди да се качи в автомобила, Велков заявил, че е очаквал да го закопчаят.


Той вече има стаж в тези процедури след станалото с него на 10 февруари 2010 г., когато за първи път беше задържан при операцията на МВР Октопод. Дежа вю в история от типа шукар бути обаче няма място, освен ако авторът не е Емир Кустурица. Но тъй като сценаристът в случая не е той , любителите на конспиративната теория прозряха връзка между брифинга на адвокат Велков и случилото се по-късно.


Но да се върнем към онова, което къкри на бавния огън. Там вече има странен гювеч, с участието на вездесъщия Николай Велков и потъналия доскоро в пълно мълчание цигански бос Киро Японеца. Според мъглявата информация по вестниците, в средата на ноември двамата попаднали в един и същи ресторант, където станал кратък кютек, победител в който бил Киров. От разпространените след това снимки на бушонирания Велков се видя, че той е понесъл тежки удари в областта на носа и окото, даже бил опериран.


По-интересното как случката беше интерпретирана от участниците в инцидента и от т.нар. правоохранителни органи. Според представителя на професията, за която черното може да е бяло, Японеца му рекъл: Ти ли ще се правиш на мафиот, бе, след което инкасирал два тупаника в лицето му. Десетминути по-късно Японеца осъзна, че е сгрешил, и се върна да ми се извини, обясни битият адвокат.


Японската версия е друга. Ако се вярва на Киров, виновен за всичко е Велков, който го заплашил, че ще го стрелят трети път. Както знаете, срещу мен имаше два опита за убийство именно чрез стрелба. Въпреки това нямам спомен да съм удрял Велков. Заради този случай от понеделник съм в полицията и пиша обяснения, жалва се Киро Японеца. В друг негов вариант заканата произнесла съпругата на Велков, която била афектирана от инцидента в ресторанта.


Правоохранителните органи пък изобщо не коментираха случката. Може би защото по традиция изчакваха развитието й, което при щастливо стечение на обстоятелствата би могло да доведе до редукция в прочутите списъци на криминалния контингент у нас.


Но явно историята е взела друга насока, изгодна за повечето участници в нея. И изведнъж представителите на МВР и на прокуратурата започнаха да обясняват какво и как е станало, за да се е стигне до ареста на Велков. Директорът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) Станимир Флоров, чиито клиенти са и Киро Японеца, и Николай Велков, каза пред любима на властта агенция, че адвокатът е задържан след жалба срещу него за това, че изнудва и рекетира Кирил Киров. Жалбата е за това, че г-н Велков е искал пари от г-н Киров, за да си оправят взаимоотношенията, възникнали във връзка със скандал в заведение, който бил предизвикан от Велков във връзка с отправени заплахи за убийство, обяви Флоров.


По-късно шефът на ГДБОП се опита да внесе разяснение на случката, обърквайки фамилията на Японеца, за което ромът би трябвало да му купи бяла риза като на кръстник. Конфликтът ( в ресторанта - бел. ред. ) е възникнал във връзка с отправена заплаха на Николай Велков спрямо Кирил Кирилов за извършване на убийство. Киро Японеца, възмутен от заплахата и в момент на афект, най-вероятно му е нанесъл удар или го е бутнал и той е паднал и се е ударил. След това Кирилов е подал жалба в ГДБОП, че са му отправени заплахи от Велков за извършване на убийство. В рамките на няколко дни след това Велков е потърсил Кирилов по телефона и е поискал лична среща с него. На срещата е установено, че Велков иска пари от Кирилов, за да не се търси съдебна отговорност спрямо него.


Велков е задържан с 20 000 лв., но е поискал 50 000 евро, разкрива още Флоров. Адвокатът е задържан с 10 000 евро в момента на предаването на парите. Киро Японеца е съдействал на полицията, самият той е подал жалба за това, че е притесняван и че е изнудван. Всичко, което е извършено, е съгласувано с прокуратурата и е създадена организация, за да бъде документирано. Велков не е оказал съпротива при ареста, обясни още шефът на ГДБОП.


От изреченото дотук става ясно, че Велков е изнудвал Японеца и така се е стигнало до ареста му. От прокуратурата обаче дават друга версия, която прави историята още по-романи. Градският прокурор на София Николай Кокинов коментира, че хем причината за ареста е изнудване на Японеца, хем става дума за подкуп. При нас дойде Кирил Кирилов с жалба за изнудване. Разпитан е пред съдия и твърди, че е изнудван от Велков, който му искал 20 000 лева. Така се стигна до задържането му с белязаните пари, обяснява Кокинов.


Обясненията на властите водят дотам, че всъщност не става ясно от какво се е жалвал Киро Японеца и на кого. Веднъж той е подал жалба в ГДБОП за изнудване, в друго свое изказване Флоров пък твърди, че всъщност Японеца се е жалил пред антимафиотите от заплаха за убийство. Явно небитият Киров се е разтичал и където е могъл, се е оплакал от бития Велков. А е подал и жалба в прокуратурата - също за изнудване.


Изглежда, историята с Японеца и Велков още увира, тъй като говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Маргарита Немска даде съвсем друго разяснение. Според нея арестуваният бивш заподозрян по делото Октопод адвокат е обвинен в измама и заплаха за убийство.


В същото време в Районната прокуратура - София, се води дело срещу Кирил Киров за нанесена средна телесна повреда на Николай Велков, за което свидетелства говорителят на районното обвинение Руси Алексиев. Според негово изявление срещу Киров дори вече е повдигнато обвинение и му е отсъдена мярка за неотклонение подписка, тъй като не бил осъждан и срещу него няма висящи дела.


С оглед на повдигнатото обвинение срещу Велков от СГП логичен е въпросът дали пък наистина адвокатът не е измамил доверчивите районни прокурори, причинявайки си сам средна телесна повреда, след като, както казва антимафиот № 1, е паднал и се е ударил? И после е хвърлил петното на позора върху невинния Японец?


Нека да сумираме: имаме бит, на когото побойникът се извинява. Битият обаче подава жалба, СРП образува дело за средна телесна повреда срещу извършителя. Той обаче също подава жалба в ГДБОП и СГП, че е бил заплашен с убийство и изнудван. В крайна сметка битият е арестуван и обвинен в измама и заплаха за убийство. Тук всеки нормален човек от сърце ще се съгласи с братята роми, че действително това е една много хубава работа, ама циганска.


nbsp;


Кой кой е?

Николай Велков е в ръководството на Дженерал Лизинг и държи 50% от акционерното дружество Арт център Ла страда. На последните избори той се кандидатира за кмет на Пазарджик, издигнат от партията на Яне Янев РЗС, но събра само 2% от гласовете на избирателите.


Адвокатът бе арестуван през февруари миналата година при спецоперацията Октопод и обявен за мозъка на престъпната група, но скоро след това бе освободен поради липса на доказателства и всички обвинения срещу него отпаднаха. Три месеца по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че Велков вече е съден и оправдан за наркоаферата Опицвет през 1997 година. Велков пък заведе срещу него дело за клевета, тъй като никога не е бил подсъдим по това дело, а само заподозрян.


Кирил Киров - Японеца често е споменаван като наркобос, но досега срещу него не е повдигано обвинение за такава дейност. През 2001 г. вътрешният министър Георги Петканов го нарече водещ наркодилър в страната. Срещу Японеца бе проведена акция на Специализирания отряд за борба с тероризма по подозрение, че държи незаконно оръжие, скрито в жилището му в кв. Факултета. При проточилото се дело доказателствата на МВР не издържаха в съда. На 15 март 2005 г. Японеца беше оправдан за втори път по обвинението за притежаване на оръжие без разрешително. В секретна грама посланикът на САЩ Джеймс Пардю го определя като известен наркотрафикант и цигански барон.


Срещу Японеца имаше два неуспешни опита за покушение. При третия, на 10 април 2005 г., бе прострелян с куршум от флоберка в главата и едва оживя. Тогава експертите прогнозираха, че той няма да стане от инвалидната количка. Той не само стана, но в момента се радва и на цветущо здраве. До скандала с Велков Японеца беше изчезнал от публичното пространство, вървяха слухове, че се е отдал на Евангелистката църква и всяка неделя е редовен посетител там.


Японеца е собственик на две бизнес сгради, на частен хотел в идеалния център на София, на автокъщи и заведения в ж.к. Люлин. През 2006 г. придобива парцел в местността Широка поляна в Боровец. Той е продаден от дружество Бороинвест , в което управляващ е бил депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Фирмата купувач е Бул рент - Японеца е неин управител, а съсобственици са синовете му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във