Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Италия лови трафиканти, ние ги пускаме

Италия лови нашите контрабандисти на антики, а тукашният съд ги пуска по живо по здраво. Това е изводът от поредната символична присъда срещу двама трафиканти на ценни монети. В края на миналата година Видинският окръжен съд наказа само с пробация семейство, заловено да пласира монети на Апенините.
Мариана и Георги Нанови от гр. Кнежа са задържани преди пет години в италианския град Верона, докато продават иманярските находки. След близо четири години и седем месеца българското правосъдие най-сетне приключи техният процес. Вместо да трият наровете обаче, търговците на ценности сключиха споразумение с прокуратурата, признаха се за виновни по повдигнатото обвинение по член 242, ал.1, буква Д - за контрабанда, и се отърваха само с пробация - една година за Мариана и две години - за съпруга й. Наказанието за двамата е в тези срокове два пъти седмично да провеждат срещи с пробационен служител. Прокурорът Владислав Влашев обясни пред съда, че античните предмети са върнати от Италия през януари 2009 г., предадени са на Националния исторически музей (НИМ) и със съдебно решение са отнети в полза на държавата. Връщането на антиките стана едва ли не с фанфари.
Преди година в Рим България си получи 2200 ценни експоната от римската епоха, изнесени нелегално от страната ни. Домакин на пищната церемония по връщането им бе посолството ни в италианската столица. Както Параграф 22 вече писа, ценностите са били предложени за продан от осъдената двойка по време на 104-ата изложба по нумизматика и филателия Веронафил във Верона, а впоследствие са иззети от италианските карабинери. При направената експертиза е бил установен произходът на предметите. Доказано е безспорно, че те са от българските територии в района на гр. Кнежа, които в периода I - IV в. са били провинции на Римската империя. На церемонията по предаването присъстват директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов и проф. Божидар Димитров, тогава директор на Националния исторически музей (НИМ). Италианската страна е представена от генерал Джовани Нестри, шеф на специализираното звено за опазване на културното наследство, и Патрицио Фонди - дипломатически съветник в Министерството на културата. Италианците дори получават награди от българските представители. Бойко Найденов връчва на генерал Нестри специален благодарствен адрес и плакет на Националната следствена служба. Наградата е за положителния пример, който дава Италия за връщане на археологически експонати на страните, от които произхождат. Надеждата е, че примерът на Италия да се връщат културни ценности ще бъде последван и от други държави. Още повече че в случая италианската страна е инициаторът да се върнат у нас античните ни предмети.
Прокуратурата е повдигнала обвинение за контрабанда на антични предмети срещу двамата износители. В обвинителния акт е записано, че на 24 май 2005 г. Мариана и Георги Нанови са пренесли през ГКПП - Брегово на границата със Сърбия с лек автомобил Опел 1289 бр. антични монети, 1038 бр. антични накити и 251 бр. апликации на стойност 57 647.00 лева. Твърденията на обвинението се основават на справки за пътуванията на семейството към Италия. Подсъдимите Нанови признаха пред съда вината си, но както бе казано, успяха да сключат споразумение, тъй като адвокатите им отстояха, че всъщност няма достатъчно доказателства, че точно техните подзащитни са пренесли ценностите през границата. Семейството от Кнежа е било задържано в италианския град Верона през май 2005 г. при акция на полицаи, работещи под прикритие. Предметите са били представени на щанд на изложение по нумизматика и филателия. Нанови са арестувани на самата сергия, където предлагали антиките за продажба, с надписана цена в евро на всеки предмет. Процесът се проточи четири години и половина заради многобройни експертизи, бавно изпълнение на съдебни поръчки и други формалности. Ако делото не бе минало по линия на съкратеното съдебно следствие, а по общия ред, то по всяка вероятност щеше да се влачи още няколко години.
Италианците предлагат да ни върнат и друга ценна антична колекция, изнесена от иманяри. Полицията в Милано миналата година предложи да предостави на България ценна колекция от над 1000 римски и средновековни предмета. Според направените експертизи в Италия античните предмети и монети са били незаконно изровени от иманяри и изнесени от България през 2007 година. Същата година полицията изземва предметите от 37-годишната българка Валентина Божкова, която е арестувана в Палермо. Италианските експерти доказват, че предметите са с произход от България. Колекцията съдържа пръстени, гривни, статуетки, монети. Почти всички предмети са от II-V век. Най-интересните от тях са статуетки на конници от II-III век, бронзови и сребърни фибули, обков за сандъче от римската епоха, бронзови гребени и пр. В съкровището има и голямо количество денари, тетрадрахми, римски сребърни монети с лика на Филип и Веспасиян и пр. Засега не е ясно как антиките са били изнесени от България и по кой път са се оказали на Ботуша. Най-вероятно колекцията е била иззета при опит да бъде продадена. Не е изключено полицията да е проследила съкровището по някой от утъпканите канали за трафик на културни ценности. По случая е образувано следствено дело, експерти ще проучат и ще установят откъде точно са изровени предметите.
Може би и в този случай трябва да минат четири-пет години, за да се върнат предметите в България и делото да влезе в съда. Но дори това да стане, делото не е застраховано от трудно доказване на повдигнатото от българския съд обвинение. И накрая нищо чудно пак да се стигне до споразумение и символична присъда за иманярите трафиканти на антики. Както със семейството контрабандисти от Кнежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във