Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Италия ни върна антики, конфискувани от иманяри

Българските контрабандисти на антики съвсем са го ударили през просото. Те свободно се разхождат из Европа и предлагат по панаири и изложби ценни старинни предмети, изровени от иманяри по нашите земи.
Такъв е случаят със заловените на панаир в италианския град Верона четирима нашенци, които предлагали множество ценни антични и средновековни монети и предмети, опаковани в найлонови пликчета.
Близо четири години след залавянето им от специализираните служби на Апенините на 24 февруари (вторник) представител на Националната следствена служба (НСлС) предаде над 3000 културно-историческите ценности на стойност най-малко над 77 000 лв. бяха за съхранение в Националния исторически музей.
Това е първоначалната им стойност, която е определена по каталози, но ако антиките се предложат на търг, цената им ще скочи, обясни проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ. Според него подобен случай на връщане на ценности на България, какъвто е жестът на Италия към нас, не е имало най-малко от 20 години. В скоро време предстои експерти от НИМ да посетят Австрия с подобна мисия - да оценят наши културни ценности, пренесени незаконно от контрабандисти в Централна Европа.
Ценните старини, които ни връщат италианците, са иззети на 27 май 2005 г. във Верона по време на нумизматичното изложение Veronafil. Те са били предлагани за продан от две български семейства - Илиян и Павлина Иванови от Ловеч и Георги Нанов и Мариана Нанова от Кнежа. Българските граждани са били задържани, тъй като не са притежавали документи за автентичността на античните монети и предмети, пише в преписката по случая.
С прокурорско решение на 13 септември 2005 г. монетите и предметите са предадени за съхранение на директора на Археологическия музей в Падуа от двама служители на италианската Полицейска служба за защита на културно-историческото наследство.
Със заповед на и.д. шефа на НСлС Свилен Турмаков на 25 и 26 септември 2007 г. шефът на НИМ проф. Божидар Димитров и експертът от музея н.с. д-р Николай Марков правят експертиза в библиотеката на Службата за археологическо наследство в Падуа. Италианците им предават запечатан кашон от велпапе, в който две години се пазели старините. Съхранени са дори найлоновите пликчета, върху всяко от които е надписана цената на старите монети - по 30, 40 евро и нагоре.
За да докажем, че старинните предмети са изровени от нашите земи, се наложи да изследваме дори остатъците от пръстта, полепнала по тях, обясни проф. Димитров. Установено е, че предметите датират от дълъг период от време - от V век пр. Хр. до XVIII-XIX век, уточниха експертите. Експонатите обаче не са колекция, а механичен сбор от вещи, които иманярите са изравяли избирателно според представата им за тяхната продаваемост. Някои от културните паметници дори са увредени.
Една част от съкровището, в която са 95 броя монети и 113 антични предмета, са на обща стойност 57 000 лева. Другата група, състояща се от 1042 броя монети и 251 предмета, са оценени на 21 хил. лева. Много по-важна, според специалистите, е информационната стойност, която предметите носят за историята и културата на нашите земи. Повечето от експонатите, представени на италианските нумизмати, са от района на римската крепост Рациария край Видин, обясни експертът от НИМ Николай Марков. На 15 и 16 януари тази година в Рим антиките са предадени на България.
В момента в Националната следствена служба се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител затова, че през май 2005 г. без съответното разрешително са изнесени извън страната паметници на културата, за което на извършителите на престъплението им се полагат до десет години затвор и глоба от 10 000 до 100 000 лева. Към него като веществени доказателства вече са приложени и ценните предмети, заловени във Верона.
Първоначално в Италия са били образувани две наказателни производства срещу нашите контрабандисти, но разследването е прекратено, след като станало ясно, че ценностите са от района на България, заяви пред Параграф 22 Румен Василев, завеждащ отдел в националното следствие. Контрабандистите от Ловеч и Кнежа са били разпитани в Италия и са освободени. По преценка на българското следствие досега контрабандистите не са дадени на прокурор, тъй като веществените доказателства са се намирали на Апенините.
Сегашните културно-исторически ценности, заловени в Италия, се приобщават под покрива на НИМ към други експонати с подобна история. Миналата година в сградата на музея в Бояна бе представена експозиция от най-значимите археологически предмети от фонда на музея, които дотогава не бяха включени в неговата постоянна колекция, тъй като част от тях са били обект на контрабанда.
Сред тях се намират уникалните римски антични солници на обща стойност близо 1 млн. лв., заловени при опит да бъдат изнесени зад граница, за чиято съдба Параграф 22 подробно писа. Шокиращото в този случай бе, че трите униката, заедно с още 5000 антични предмета, първоначално бяха оценени като менте на стойност едва 2700 лв., а при следващата, вече петорна експертиза цената им скочи на над 1 млн. лева.
Затова заедно с трафикантите на старините под отговорност бяха подведени и вещите лица, които бяха обвинени, че съзнателно са ги оценили по-ниско. На 15 януари Видинският окръжен съд постанови по един година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за вещите лица, дали първоначалната експертиза на предметите - директор на видинския музей Фионера Филипова и бившата заместник-директорка на Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ) Дочка Аладжова. Единият от двамата трафиканти Иво Николов бе осъден да лежи три години и шест месеца лишаване от свобода, а неговият баща и съучастник Николай Николов получи две години условно.
Любопитното в случая е, че това са първите присъди срещу вещи лица за занижена оценка на антики. Предстои обаче присъдите да бъдат разгледани на втора инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във