Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЮНАЦИ С НАКРИВЕНИ КАЛПАЦИ РАЗСТРЕЛЯХА... ПРОЗРАЧНОСТТА В МВР

Точно един час преди Франко Фратини да похвали премиера Сергей Станишев и вътрешният министър Румен Петков за проактивната медийна политика и прозрачността в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, ръководството на МВР излъга българския народ така, както скоро не го беше лъгало.
На 31 юли, около 13 часа, двама български полицаи - кварталните инспектори на с. Дорково - Стоян Пачаров и Росен Овчаров, решават да си поиграят на каубои. За целта те вадят служебните си пистолети и стрелят три пъти по остатъка от бетонен стълб, намиращ се на 50-60 метра от тях. Вместо мишената обаче ченгетата от РПУ-Велинград уцелват смъртоносно 68-годишния Георги Божанов в лявото око.
Явно по заповед отгоре пресцентърът на МВР старателно укрива трагичния инцидент от медиите през целия ден. Въпреки това вестта за нелепата смърт на Георги Божанов става обществено достояние, макар и в доста изопачен вариант.
Според първоначалната информация - дело на Областната дирекция на полицията в Пазарджик, инцидентът се е разиграл около 15 часа. Двете ченгета са извършвали проверка на туристите, настанени в хижа Цепина край с. Дорково. След като изпълнили служебното си задължение, те решили да прострелят служебните си оръжия, но единият от куршумите рикоширал и уцелил възрастен клошар. Първоначално полицаите не разбрали за инцидента. Няколко минути по-късно обаче те качили пострадалия в патрулката, но на път за болницата във Велинград той издъхнал.
На 1 август призори, т.е. десетина часа след отпътуването на еврокомисаря Франко Фратини, в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР се появи следната мно-о-го лаконична покана към медиите: Уважаеми колеги, очакваме ваш екип в 7.50 ч. в министерството. На пресконференция в 8 часа в МВР ще бъдат изнесени подробности за задържани двама полицейски служители след инцидент край Велинград.
Точно в 8 часа вътрешният министър Румен Петков определи инцидента като изключително тежък и нарече поведението на Стоян Пачаров и Росен Овчаров абсолютна безотговорност. След това обаче шефът на МВР също влезе в калъпа и направи опит да позамаже леко истината. Или поне така излиза от интерпретацията на пресконференцията, разпространена от ведомствения пресцентър: Служителите без разпореждане са извършвали оглед на територията на хижа за правомерността на настаняване на лица в нея. Двамата служители: Стоян Пачаров (30 г) и Росен Овчаров (35 г.), са произвели три изстрела, впоследствие са намерили Георги Божанов, който е бил все още жив. Те го качили в автомобила, но на път за болницата простреляният починал. Веднага за случая е уведомена Военноокръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство. Иззети са полицейските значки, служебни карти и оръжието на двамата полицаи, направени са проби за алкохол и натривки.
Два-три часа по-късно, след като десетки репортери от София и Пазарджик обсадиха местопроизшествието, истината за смъртта на Георги Божанов придоби доста по-различен вид.
Най-напред се оказа, че двамата полицаи изобщо не са били случайно в хижата, а са проверявали какво е състоянието на средновековната крепост на деспот Слав и околността й след тридневния Международен фолклорен фестивал Дорково' 2006, на който са присъствали над 15 000 души.
След това репортерите се досетиха, че трагичният инцидент изобщо не е толкова безобиден - решили полицаите да пострелят, тумба лумба и... готово. А причината, поради която те стигнаха до този извод, е елементарна: униформеният следовател Галин Андонов от Пловдивската военноокръжна прокуратура заповяда на репортерите да се изтеглят на... няколко завоя по пътя към с. Дорково.
И накрая, когато тричасовият първоначален оглед на въпросното местопроизшествието приключи, репортерите бяха информирани, че районът на инцидента е претърсен щателно с металотърсач и следово куче и е открита една гилза. Което изобщо не попречи на репортерите - само няколко минути след като полицаите и военният следовател си заминават, да открият още една гилза от полицейските пистолети. Плюс мишена, издълбана върху стената на една от помощните постройки към хижа Цепина, както и... много дупки от куршуми около тази мишена, изстреляни при предишни полицейски посещения.
Също на 1 август, но в късния следобед, в публичното пространство се появиха още два детайла от старателно укриваната истина за убийството на Георги Божанов: той не е никакъв клошар и не е загинал от рикоширал куршум, защото по време на аутопсията от главата на покойника е изваден не сплескан, а цял целиничък проектил. Което означава, че по време на веселбата Божанов е бил свален с... директен изстрел в лявото око.
Безспорно обаче най-голямото доказателство, че около тази история има доста гнили неща, е начинът, по който политическото и професионалното ръководство на МВР раздаде правосъдие на виновниците за трагедията.
Още на 31 юли следобед двамата полицаи - Стоян Пачаров и Росен Овчаров, са отстранени от работа до приключване на предварителното производство срещу тях. Поне засега обаче Пловдивската военноокръжна прокуратура не смята да ги арестува или да иска от Пловдивския военноокръжен съд да им наложи постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.
На 1 август сутринта директорът на Областната дирекция на полицията (ОДП) - комисар Жоро Стоицев, подаде оставка, която министър Румен Петков прие с такава готовност, сякаш само това е чакал.
Няколко часа по-късно шефът на Генералната полиция - главен комисар Валентин Петров, предложи за уволнение началника на Регионално звено Полиция към ОДП-Пазарджик - комисар Гето Гетов, но човекът успя да хване последния влак и да излезе скоропостижно в пенсия.
А после откъм МВР долетя вестта, че началникът на РПУ-Велинград Памукчиев е наказан с порицание, а това - меко казано - е най-опашата... неистина. Първо, защото шефът на РПУ-Велинград се казва Ангел Даскалов. Второ, защото по време на инцидента той е бил в отпуск. И трето, защото е наказан неговият заместник, който обаче не се казва Памукчиев, а Димитър Папукчиев.
Изясняването на обективната истина за нелепата смърт на Георги Божанов продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във