Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЮРИЙ ЛЕНЕВ ИСКА 100 000 ЛЕВА ОТ БИЯЧИТЕ СИ

Трима бивши служители на НСБОП застанаха пред Темида за нанасяне на лека телесна повреда на един от подсъдимите по делото Луканов. Процесът срещу ченгетата започна в Софийския военноокръжен съд (СВС) на 28 февруари (вторник) и ще се гледа при закрити врата. По предварителни данни униформените магистрати трябва да разпитат около 30 свидетели и вещи лица, а Юрий Ленев е поискал обезщетение в размер на 100 000 лева.
Юрий Ленев е подсъдим по делото за разстрела на бившия премиер Андрей Луканов заедно със своя работодател - строителния предприемач Ангел Василев, неговия племенник Георги Георгиев и украинците Александър Русов и Алексей Кичатов. През есента на 2003 г. те бяха осъдени от Софийския градски съд на доживотен затвор. Петимата обаче обжалваха присъдите си пред Софийския апелативен съд и през 2004-а второинстанционното дело започна.
Скандалът с изтезанията гръмна през пролетта на 2000 г., когато майката на Юрий Ленев най-сетне успя да си издейства свидетели в следствения арест на столичния бул. Д-р Г. М. Димитров № 42 (на същия адрес се намира и Националната следствена служба). Вместо да се зарадва на сина си обаче, Дацка Ленева за малко не припаднала при вида на множеството белези по главата, ръцете и тялото му. Именно тогава тя научила, че след като през пролетта на 1999 г. е бил арестуван, Ленев е бил откаран в т. нар. Къща на ужасите в Копривщица (т. е. - в почивната база на РДВР-София), където в продължение на няколко дни е бил изтезаван. По случая бе образувано предварително производство, което Софийската военноокръжна прокуратура бе принудена да приключи, заради натиска на... Софийския апелативен съд (САС).
През пролетта на 2005 г., по време на едно от заседанията в САС, защитата по делото Луканов обяви, че показанията на Юрий Ленев са изтръгнати с насилие и не могат да бъдат използвани. За да докажат правотата на твърдението си, адвокатите настояха Софийският апелативен съд да изиска от Софийската военноокръжна прокуратура делото за побоя над Ленев.
В продължение на няколко месеца военните обвинители си правиха оглушки и отказваха да изпълнят разпореждането на съда. Едва в края на декември миналата година, когато разправията бе на път да стигне до ушите на Висшия съдебен съвет и да прерасне в скандал, изведнъж се оказа, че... делото срещу биячите на Ленев вече е внесено в Софийския военноокръжен съд и обвинението нямало никакви ангажименти към него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във