Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Юрий Ленев: ЩЕ ТЪРСЯ СПРАВЕДЛИВОСТ В СТРАСБУРГ

Г-н Ленев, кога ви задържа полицията и кога ви закараха в следствения арест на бул. Д-р Г. М. Димитров № 42?
- Бях задържан на 30 май 1999 г., а в ареста ме закараха два дни по-късно - на 1 юни. Ченгетата ме заведоха в къщата в Копривщица, а не, както е редно, в някой арест. Целта им е била с всякакви средства, даже и с насилие, да изтръгнат самопризнания от който и да е.
Кога ви прегледа лекар за първи път?
- Веднага, след като ме приеха в следствения арест. Такава е процедурата - задължителен медицински преглед още първия ден, защото човек може да има вродени дефекти, например - да е куц или сакат, може да има хронични заболявания или пък да е... с рани по тялото, които са му нанесени, докато е бил навън.

А колко дни по-късно ви освидетелстваха за побоищата в Копривщица?
- Първата съдебно-медицинска експертиза бе направена на 30-ия ден от постъпването ми в ареста, а втората - десет дни по-късно. Тогава следите от побоя все още си личаха и това може да бъде потвърдено както от заместник-директора на следствието Румен Георгиев, така и от още петнайсетина души, които следяха медицинските процедури да бъдат извършени по закон. Двете експертизи категорично доказаха, че в Копривщица ми е бил нанесен жесток побой, като в следствието разполагат дори с цял албум снимки, направени по време на експертизите.
Само трима полицаи ли ви биха?
- Тези тримата са нарочени за изкупителни жертви, иначе бяха много повече. Начело на групата бе полковник Ботьо Ботев, а сред биячите беше и Гален Ганчев, който макар и офицер от НСБОП, тогава играеше отговорната роля... шофьор на Ботьо Ботев. За добре свършената работа двама от подсъдимите полицаи бяха изпратени от тогавашния министър на вътрешните работи Богомил Бонев на екскурзия в Чехия, но след като се разчу за Къщата на ужасите, те спешно бяха върнати обратно.
Какво се случи по време на делото в Софийския военен съд?
- Съдът прие експертизите за нанесения ми побой без никакви възражения. Адвокатите на подсъдимите оказаха яростна съпротива, но лекарите останаха непреклонни: всички следи по тялото ми са причинени от удари с твърд предмет продължително време. Липсващите нокти също са си липсващи нокти и това няма как да бъде оспорено, нали?
А как се държаха подсъдимите?
- Те си знаеха своето и категорично отрекоха да са ме били. Даже се опитаха да завъртят историята така, сякаш са ме пуснали в гората край Копривщица, след което аз съм започнал да се блъскам сам из дърветата, за да се контузя и да ги злепоставя. Най-нагло обаче се държа Ботьо Ботев, който заяви пред съда, че нито знае кой ме е закарал в Копривщица, нито кой ме е върнал обратно в София. А истината е, че той, Гален и още един полицай ме закараха в следствения арест.
Какво наказание поиска прокуратурата?
- Прокурорът поиска ефективна присъда за телесна повреда и нарушаване на служебните задължения. Но съдът не уважи искането и оправда и тримата полицаи. Сега обжалваме, но докато делото се разреши окончателно, ще изтече давностният срок. Ако това стане, ще се обърна към европейския съд за правата на човека в Страсбург. Няма да оставя нещата така. Тези хора толкова мръсотия сътвориха...
Откакто излязохте от ареста, да сте имал проблеми с някой от полицаите?
- Не. Само си правим мръсни номера.
Какво точно имате предвид?
- Аз работя в строителния бранш. Миналата година бях техник на обект до столичния бул. Тодор Александров, който трябваше да измием с пароструйки. По едно време лицето Гален Ганчев, който в момента е шеф на Инспектората в Столична община и прекрасно знае кой работи на обекта, изпрати две свои подчинени от район Люлин на проверка. Жените влязоха в обекта с идеята да ми съставят акт, но нямаше за какво. След три дни отново пристигнаха, но с намерението да съставят акт на друга фирмата, която имаше изкопни работи на нашия обект.
И глобиха ли ги?
- Хората нещо им отговорили накриво и подчинените на Ганчев извикаха подкрепление от Девето РПУ-София - някакъв техен познат от Пътна полиция - КАТ. Кой знае защо обаче той не отиде да се разправя с колегите от другата фирма, а... цъфна при мен и ми поиска личната карта. Аз естествено отказах да му я дам...
Защо?
- Защото катаджията няма право да ми я иска. Нито съм бил в лека кола, нито съм пресичал неправилно улично платно, нито нищо. Тогава той също извика подкрепление от Девето РПУ. Бях откаран в районното, където тръгнаха да ми съставят акт, защото съм отказал да дам личната си карта. Аз ги предупредих, че вършат беззаконие и ще се обърна към съда, но те не ми обърнаха никакво внимание и ме глобиха със 100 лева. А аз обжалвах акта в съда и спечелих делото. Та такива са номерата, които ми погаждат сегашните общински служители Ботьо Ботев и Гален Ганчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във