Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЮРУШ КЪМ АРМАГЕДОН!

В навечерието на второто посещение на шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер в четвъртък (20 ноември) малката ни балканска държава се превърна в същински Армагедон. (Според Библията Армагедон е място в Северна Палестина, където в незапомнена битка пълчищата на злото ще претърпят окончателно унищожение.)
В такова място се превърна България тази седмица, поне ако се съди от официалните изявления на разни началници. А злините, срещу които бе поведена люта битка от всички страни, бяха организираната престъпност, корупцията и най-вече злоупотребите с пари от еврофондовете. За посещението на страховития германец се знаеше отдавна. Така че МВР, ДАНС и прокуратурата имаха време да се подготвят овреме. Сигнал за повсеместно настъпление срещу злото даде министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.
На 16 ноември (неделя) тя отчете, че след критичния доклад на Еврокомисията от юли са изпълнени повечето мерки в областта на правосъдие и вътрешни работи, но въпреки това полето на влезлите в сила присъди у нас стои обезкуражаващо празно. Тя похвали акцията срещу братя Галеви, която нарече добър пример за противодействие на престъпността. (Нека само да припомним, че дадената за пример акция приключи почти без обвинения.)
Тази седмица стана ясно също, че правителството смята да включи случая с енергийния бос Христо Ковачки (когото преследват за укрити данъци) в следващият отчет пред Европейската комисия (ЕК). Любопитно е какво ще се случи, ако обвиненията срещу поредния олигарх не издържат, и той изобщо не влезе в съд или пък бъде оправдан, както се случва напоследък с повечето от т. нар. знаковите дела.
Блестящ пример за недоизкусурено обвинение стана шумният арест на бившия шеф на ДФ Земеделие Асен Друмев, който е сред емблематичните обвиняеми за злоупотреби по САПАРД. По сценарий при посещението на Брюнер той вероятно трябваше да наднича зад решетките, но се оказа на свобода три дни, след като бе арестуван (на 10 ноември), при това без каквато и да било мярка за неотклонение. Съдът го освободи с мотива, че липсва обосновано предположение същият да е извършил престъпленията, които му се приписват.
Главният прокурор Борис Велчев побърза да заяви в сряда (19 ноември), че освобождаването на бившия директор на фонд Земеделие едва ли ще хвърли сянка върху срещата му с шефа на ОЛАФ. В четвъртък Софийският апелативен съд все пак наложи мярка за неотклонение на Друмев в размер на 3000 лв., но това не замаза конфузната ситуация.
Не разбирам защо се драматизират нещата, важно е обвинителният акт да влезе в съда и делото да тръгне, отбеляза обвинител №1. Той допълни, че очаква на срещата с Брюнер да чуе от него препоръки, забележки и критики, както и да бъде отчетено какво е направено от българска страна.
Прокуратурата обаче наду мускули още преди това. В навечерието на пристигането на шефа на ОЛАФ, буквално няколко часа преди кацането на германеца в София, спецзвеното към Върховна касационна прокуратура за разследване злоупотреби с пари от еврофондовете проведе показна мащабна операция. Тридесет адреса в шест български града бяха претърсени при съвместната акция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС. Шефката не звеното Маргарита Попова обобщи, че акцията е във връзка с 12 досъдебни производства за измами по ...еврофондове.
Попова каза още, че щетите, които евентуално е можело да бъдат нанесени на държавата, са в размер на 6 000 000 лева. Акцията бе проведена в София, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Сливен и Шумен, съобщиха още от специалното звено за борба с измами с евросредства. От прокуратурата съобщиха също, че до момента имало образувани 84 досъдебни производства и 32 преписки за измами, свързани с еврофондовете. От тях по програма САПАРД са 32 досъдебни производства и 11 преписки, по програма Леонардо да Винчи - 23 досъдебни производства и една преписка, по програма ИСПА - едно досъдебно производство, по програма ФАР - 15 досъдебни производства и 13 преписки. Специалното звено за борба с измамите с еврофондовете се похвали още, че е създаден регистър на материалите, по които се работи в цялата страна, и че във всяка апелативна прокуратура в българските градове има отделен прокурор, които се занимава с подобни дела!
Акцията очевидно е направила впечатление на Брюнер, макар той да заяви, че тя едва ли е в чест на неговата визита, тъй като била подготвяна отдавна. Обиските от последните дни не са заради мен. Те са подготвени отдавна и просто се случват. Един обиск не се прави сутринта, защото следобед идва директорът на ОЛАФ. Не може да се очаква, че от него веднага ще последва присъда, защото това са трудни случаи на икономическа престъпност и са необходими време, търпение и енергия при разследването им, правилно отбеляза германецът.
Що се отнася до времето, той явно не знае, че специално с него нашата Темида няма никакви проблеми - мегаделата у нас се точат с години, докато накрая подсъдимите... починат от естествена смърт. Брюнер обаче окуражи правосъдния актив, като заяви, че нещата вървят в правилната посока и че след три месеца ще се види напредък. За разлика от Брюнер, друг височайш гост, който посети страната - шефът на дирекция Правосъдие, свобода и сигурност Джонатан Фол, беше по-суров по отношение на сроковете. В понеделник (17 ноември) той заяви, че ЕК ни дава пет месеца за постигане на осъдителни присъди. Много интересно е да видим как ще стане това при темповете, с които се работи.
Междувременно в четвъртък (20 ноември) правителството взе решение да предложи на парламента да амнистира затворниците с по-леки присъди. Такава идея имаше по времето и на бившия вътрешен министър Георги Петканов, но парламентът я отхвърли. Сега обаче ситуацията е по-различна. Причината е, че местата ни за лишаване от свобода не отговарят на европейските стандарти. От друга страна, ако наистина амнистират част от затворническия контингент, така ще се отвори място за нови, по-височайши престъпници. Нещо, което Европа така нетърпеливо чака...

Facebook logo
Бъдете с нас и във