Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Юруш на кюстендилските съдии към шефското място

Всички окръжни съдии се наредиха на старта за надпреварата кой ще седне в шефското кресло на административен ръководител на Кюстендилския окръжен съд (КОС).
Това стана известно след изтичането на крайния срок, обявен от Висшия съдебен съвет (ВСС) за подаване на документи за мястото, което досега заемаше съдия Красимир Бамбов.
Шефът направи два мандата по пет години и повече няма право да се кандидатира за поста в Кюстендил, коментират съдиите от областния център. Това обаче няма да му попречи да се бори за място в друг окръжен съд или даже по-нависоко, допълниха те. Името на Красимир Бамбов бе стрягано за един от мераклиите за стола на административен ръководител на Софийския градски съд. Не съм кандидат за мястото, най-вероятно ще се ориентирам към частна практика, поясни обаче Красимир Бамбов.
Всички си подадохме документите за шефския пост, само младшата съдийка Светлана Бъчева не е изпратила своите, защото не отговаря на условията, коментират магистратите от областния център. В противен случай, ако се кандидатират само няколко човека и изберат един от тях, през следващите пет години другите ще го гледат на кръв и ще се чувстват ощетени, обясниха действията си кюстендилските магистрати.
Сред документите, подадени от съдийската гилдия, са тези на двете заместник-шефки на съда Галина Мухтийска и Росица Савова, както и на колегите им Ваня Богоева, Дияна Данаилова, Евгения Стамова, Йоланда Цекова, Пенка Братанова, Соня Кочова, Таня Костадинова. Мъжкото присъствие в групата е на съдиите Юрий Маринов и Мирослав Начев.
Все още не е ясно дали за мястото в Кюстендил няма кандидати и от други градове. Мястото в КОС предизвиква апетит сред доста столични съдии, за които пътуването до областния град не е проблем. Има голяма вероятност към поста да са отправили поглед и хора, които отдавна не са в системата, но са работили в нея и имат необходимия по закон съдебен стаж. Такъв е настоящият шеф на Митница - Кюстендил Кирил Калфин, който е бивш дългогодишен съдия, а преди да седне в стола на митничар №1 в областта е бил и председател на Кюстендилския районен съд.
Кой ще заеме овакантеното място на окръжен съдия в Кюстендил ще стане известно до няколко седмици. През това време ВСС ще трябва да направи своя избор измежду всички кандидати.
Такова нещо досега не се е случвало. В нито едно от съдилищата, в които се освобождава поста на административен ръководител, не е правено подобно нещо всички да искат шефския пост, коментират в юридическите среди.
Смятахме, че и шефът на районен съд Кюстендил съдия Андрей Радев ще се кандидатира за мястото, но разбрахме, че той не го е направил, споделиха работещи в сградата на Темида в Кюстендил.
На въпрос на Параграф 22 кандидат ли е за поста шеф на КОС съдия Радев категорично отговори, че макар да е роден на деня на шегата 1 април, когато каже нещо, то е 100% вярно и няма да участва в подобни надпревари.
Паралелно с шеф на КОС до дни се очаква да стане известно и името на шефа на Окръжна прокуратура - Кюстендил, тъй като и мандатът на настоящия ръководител Камен Пешев изтече. В крайна сметка слуховете за многото мераклии очевидно са попречили те да си осигурят политически протекции, тъй като досега документи във ВСС е депозирал само един желаещ. А той е досегашният шеф Пешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във