Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИВАН ГРИГОРОВ СИ ТРЪГНА ОТ ВКС СЪС СКАНДАЛ

Доскорошният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров си тръгна така от съдебната система, както управлява съда през последните две години - със скандал. Той прояви абсолютно безхаберие и въобще не уважи наследника си Лазар Груев и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които искаха да го наградят.
Мандатът на Григоров приключи във вторник (20 ноември). Неговият наследник на поста Лазар Груев трябваше да положи клетва на следващия ден (сряда, 21 ноември) в присъствието на всички съдии от ВКС. На официалната церемония се очакваше да присъства и Иван Григоров, който символично да предаде щафетата на Груев.
Още от 9 ч. сутринта пред зала Тържествена в Съдебната палата един по един започнаха да пристигат магистратите от ВКС и журналисти, които да отразят събитието.
Точно в 9.30 ч. обаче вратите на залата бяха хлопнати пред носовете на репортерите и те останаха навън. Пред портите беше сложен човек от Съдебна охрана, който кротко вдигаше рамене на множеството въпроси, които звучаха горе-долу така: кой е разпоредил медиите да не бъдат допускани в залата. Едва след като част от журналистите вдигнаха скандал, човекът се реши да влезе вътре и да пита някого от съдиите дали могат да присъстват и репортерите. Две минути по-късно той широко отвори вратите и журналистите нахлуха.
Те изпуснаха самото полагане на клетва от Лазар Груев, но им направи впечатление, че церемонията се води от заместник-председателя на ВКС Румен Ненков (който между другото се извини за гафа с пускането в залата). А Иван Григоров... никъде не се виждаше.
Без видимо да показва огорчението си от липсата на Григоров, Лазар Груев продължи с обръщение към състава на Върховния касационен съд.
Бях назначен за административен ръководител на ВКС, но не и за ваш началник. Ваши началници да са конституцията, законите и собствената ви съвест. Вие никога не трябва да забравяте в ежедневната си работа клетвата, която сте положили, каза новият шеф на ВКС.
След тези думи емоцията като че ли надделя и той се обърна към колегите си с цитати от слово на американския пастор Боб Муурхед, което е произнесъл пред свои поддръжници в Сиатъл през 1995 година.
Парадоксът на нашето време е, че имаме по-високи сгради, но по-ниска търпимост, по-широки магистрали, но по-тесни възгледи. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често. Знаем да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към живота си, но не и живот към годините, каза Груев и накрая обеща: Вярвам във вас и ще работя така, че и вие да вярвате в мен.
След края на церемонията всички журналисти се отправиха към сградата на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на Темида бяха поканили за 11.30 ч. Иван Григоров, за да бъде награден с плакет и да му бъде връчена благодарност за годините работа.
Няколко минути преди предварително обявения час за награждаване обаче от пресслужбата на ВСС уведомиха медиите, че... Григоров нямало да дойде. Така че всичко се отменяло.
Параграф 22 научи, че членовете на съвета били доста възмутени и огорчени от грозното поведение на Иван Григоров, от проявата на тотално неуважение и непукизъм. Част от тях даже направили аналогия с напускането на Никола Филчев. Каквото и да се говореше през годините за бившия главен прокурор, той поне не си позволи такова възмутително държане и присъства на клетвата на Борис Велчев, после даже го покани в кабинета, коментирали помежду си членове на съвета.
След провала на награждаването журналистите все пак успяха да съберат някое и друго мнение, този път официално, за постъпката на Григоров.
Във вторник Иван Григоров беше при мен и разговаряхме около час за неща, които са се случили и предстоят да се случат в съдебната система. Той писмено ме уведоми, че няма да може да присъства на церемонията. Всеки има право да прецени да се оттегли или да си отиде, както намери за добре. Не ме карайте да коментирам чуждо състояние. Питайте ме аз как се чувствам - прекрасно, каза министърът на правосъдието Миглена Тачева.
Главният прокурор Борис Велчев заяви, че по негова информация Иван Григоров е в провинцията. Единствено Лазар Груев се осмели да каже поне част от това, което мисли. Не се чувствам засегнат, че Григоров не присъства на клетвата ми, защото тя е сакрален, личен и интимен акт. За мен това не е обида за съдебната власт, всичко е въпрос на възпитание, допълни още Груев. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във