Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИВАН КОСТОВ СЕ ОБЯСНИ ПРЕД СЪДА

Ако всички съдии действаха както магистрата от Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, то Европейският съюз щеше да ни приеме в редиците си, но без... третата власт. Стига да имаше такава опция, естествено.
Оказа се, че съдия Трифонов е толкова обидчив от политическите критики към работата на съдебната власт, че е готов с лека ръка да се откаже от делата и да загърби всъщност основното си задължение - да правораздава. Само защото някой някъде нещо е казал.
Политикът, който обиди магистрата, е лидерът на ДСБ Иван Костов. Драмата всъщност е известна. На 3 октомври 2006 г., в разгара на кандидатпрезидентската кампания, бившият премиер бе призован като свидетел по делото срещу съпартиеца си Атанас Атанасов (обвинен по чл. 387, ал. 2 от Наказателния кодекс - за злоупотреба с власт). След като излезе от залата, Костов заяви пред медиите, че съдебният процес срещу семейството му е по поръчка на президента Георги Първанов и нарочно е бил насрочен в близост до датата за провеждане на президентските избори (22 октомври 2006 г.), защото целял дискредитиране на десния кандидат Неделчо Беронов. Лидерът на ДСБ изрази съмнения относно обективността на съда.
Само седмица по-късно (9 октомври 2006 г.) Софийският градски съд се събра по делото срещу Елена Костова, председател на фондация Бъдеще за България. Срещу нея и главната счетоводителка на дружеството са повдигнати обвинения за укриване на данъчни задължения в големи размери и за документно престъпление (чл. 256 и чл. 313, ал.2 от Наказателния кодекс).
Тогава съдията по делото Алексей Трифонов толкова се вбеси на изказванията на Костов, че реши да го призове като свидетел и в съдебната зала бившия премиер да обясни какво има предвид. Магистратът се закани да помисли дали да не си направи и отвод от процеса.
В сряда (24 януари) лидерът на ДСБ чинно се яви пред съдия Трифонов. И още самото начало започна словесна престрелка между двамата.
Пръв взе думата Трифонов, който обясни, че Костов е свидетел заради критиките и обвиненията му към съдебната система, чийто член бил и самият съдия. После магистратът поиска да разбере дали бившия министър-председател има някакви съмнения относно неговата безпристрастност.
Аз не мога да свидетелствам за предубеденост на съдията, защото това е въпрос на негово усещане. Не знам какво става в главата му, нито знам какви ангажименти е поемал, обясни Костов в съдебната зала. Той говори така, все едно самият съдия не седи срещу него.
Изказването ми за фарса е съвпадението на датите на делата и това, че са насрочени в една и съща седмица, която е в предизборен период. Не съм казвал нищо срещу вашия съдебен състав, каза още бившият премиер.
Той недоумяваше как може съдията да го викне на разпит заради негови думи, публикувани в медиите. По същия начин може да ме попитате дали съм любовник на Надежда Михайлова, защото така пишеше във вестниците, допълни Костов.
Тези обяснения задоволиха магистрата Трифонов и той попита политика дали би желал да даде показания по делото срещу съпругата си. Според българското законодателство роднини по права линия и съпрузи могат да откажат разпит пред съда.
Но Костов реши да говори и да... защити половинката си. Четох обвинителния акт и в него няма нищо. Фондация Бъдеще за България няма данъчни задължения. Така казват от данъчната администрация, а тя единствена може да установява подобни факти. Ако фондацията имаше някакви задължения към държавата, нямаше да може да кандидатства по проекти на Европейския съюз, подчерта лидерът на ДСБ.
Предизвикан от думите му, съдия Трифонов го попита дали би инициирал законодателни промени, според които данъчните престъпления да се установяват и санкционират само от данъчните власти, а не да попадат под ударите на Наказателния кодекс.
На това предизвикателство Костов отговори подобаващо: Бъркате ме с някой друг, след като смятате, че заради съпругата ми ще внасям поправки в законодателството. После бе освободен от залата.
Пред журналистите бившият премиер заяви, че не се отказва от нито една своя дума. Той продължава да смята, че делата срещу съпругата му и колегата му от ДСБ Атанас Атанасов са политически и че партиите могат да влияят на определянето на датите за процесите.
Утре (четвъртък, 25 януари - бел.ред.) ще прочета какво пише във вестниците. Ако г-н Костов продължава да твърди, че съдебната система, част от която съм аз, изпълнява политически поръчки, ще си направя отвод, каза след заседанието съдия Алексей Трифонов.
Следващото заседание ще бъде през април. Очаква се тогава процесът да приключи. Освен ако магистратът не реши да си направи отвод. Защото тогава година и половина работа отиват на вятъра и всичко трябва да започне наново. А ако и следващият съдия, който поеме делото, също е толкова чувствителен, тогава процесът може да се проточи толкова дълго, че накрая... да изтече абсолютната давност, например.

Facebook logo
Бъдете с нас и във