Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИВАН МОЖЕ Е В НЕИЗВЕСТНОСТ, НО ПОХИТИТЕЛИТЕ МУ СА В АРЕСТА

Ако хърватинът Иван Може знаеше какво му се готви, щеше да поиска полицейска охрана или да си наеме лични бодигардове. От няколко дни чужденецът е в неизвестност. Полицията усилено го издирва, но засега удря на камък - никъде не може да го открие. За сметка на това обаче ченгетата пипнаха неговите похитители. Това са небезизвестният сливнишки бандит Йосиф Йосифов-Йоско, гардът му Мариян Атанасов и техният познат Пламен Симеонов.
Откакто на 4 август 2004 г. стъпи на българска земя, животът на хърватина Иван Може тотално се обърка. Той бе посочен от МВР за член на хърватска група убийци, които изпълнявали мокри поръчки.
На 5 септември 2004 г. Може бе задържан и обвинен в убийството на полицая Кирил Живков и на бандита Асен Петров-Шаки. Те бяха застреляни на 31 август същата година в букмейкърски пункт в кв. Княжево. Други четирима души бяха ранени при стрелбата.
На 5 януари 2006 г. обаче Софийският градски съд го оправда изцяло и нареди хърватинът да бъде освободен незабавно от ареста, защото срещу него няма нито едно читаво доказателство. Оправдателната присъда бе потвърдена от Софийския апелативен съд на 22 декември 2006 година. Прокуратурата обаче продължи да настоява за осъдителна присъда, поради което протестира пред Върховния касационен съд.
Докато делото се влачеше между инстанциите, чужденецът - вече свободен човек, обикаляше страната, но нямаше право да я напуска, докато не приключи окончателно процесът срещу него. Какви контакти е поддържал не е ясно. Само се разбра, че си е наел квартира в София.
Втората фатална дата за Иван Може е 23 февруари. На този ден вечерта той отишъл в ресторант Сливнишки герой в Сливница. Там на съседна маса седял друг познайник на МВР - Йосиф Йосифов-Йоско, който си празнувал рождения ден. Компания му правели негови приятели и гардът му Мариян Атанасов.
Към 0.40 ч. на 24 февруари Йоско седнал на масата до Иван Може и със заплашителен тон му казал да излязат навън и да си поговорят. Без да роптае много, хърватинът тръгнал след сливнишкия герой. Мариян Атанасов ги придружил.
Вече извън ресторанта Йосиф Йосифов и Атанасов насила натикали Може на задната седалка на джип мерцедес G класа и отпрашили в неизвестна посока. По пътя Йоско (който седял на предната седалка до шофьора) се обърнал и попитал похитения: Кажи ми човече, вярно ли е, че са ти платили, за да ме убиеш? Тогава Може му отвърнал: Знаеш ли кой съм аз? След тези думи между двамата избухнала препирня.
По някое време Мариян Атанасов спрял мерцедеса, а шефът му слязъл, отворил задната врата и започнал да налага Иван Може. Между ударите Йоско казал на жертвата си веднага да изчезне от България, иначе всеки път, когато го вижда, ще го пребива.
След саморазправата Йоско звъннал на пожар на свой познат - Пламен Симеонов, и му заръчал незабавно да прибере джипа и да измие следите от кръв, останали от побоя.
Симеонов изпълнил задачата. Той откарал джипа в родното си с. Безден (близо до гр.Сливница) и към 3.30 ч. през нощта се заел да чисти возилото. Не си свършил перфектно работата, защото при огледа, извършен часове по-късно, все още личали кървавите петна от тупаника.
Кой е подал сигнала в полицията и как ченгетата са стигнали до извършителите на отвличането ще си остане следствена тайна. Но е факт, че само няколко часа по-късно Йоско и компания са задържани. Те признали, че са отвлекли Иван Може и са го били, но отричат да са го убивали. Тримата посочили и мястото, където изхвърлили живия (според тях) хърватин - близо до железопътен прелез. При оглед обаче тялото на Може не е открито.
Още на 25 февруари прокуратурата им повдига обвинение за отвличане (чл.142, ал.2 от Наказателния кодекс). А във вторник (27 февруари) внесе искане в Софийския окръжен съд (СОС) да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Съдът уважи претенциите на прокуратурата и наложи постоянен арест на тримата обвиняеми. Според магистратите има опасност Йоско и хората му да извършат ново престъпление или да се укрият. Освен това съдът взе предвид факта, че Йосиф Йосифов в момента е в изпитателен срок. Той има условна присъда за кражба на автомобил.
МВР свързва името на Йоско с поне две престъпления. На 7 октомври 2003 г. неизвестен килър застреля Николай Иванов, собственик на ресторант Пчела в столичния район Лозенец. По време на огледа в близост до заведението е открит автоматът, с който е стреляно. От калашника са снети биологични следи - ДНК-анализът е доказал, че те са оставени от Йоско. По време на стрелбата обаче Йосиф Йосифов е бил в ареста, обвинен за незаконно притежаване на оръжие. Така и не бе доказано дали той е снабдил килъра с оръжието.
На 19 август 2003 г. в София бе застрелян Филип Найденов-Фатик. Бойко Борисов, който по онова време беше главен секретар на МВР, каза пред медиите, че зад убийството седи бандата на Шаки. Бяха арестувани шестима души, сред които и Йоско. Но срещу тях в крайна сметка не бяха повдигнати обвинения за атентата срещу Фатик, а за незаконно притежаване на оръжие. Постепенно съдът пусна всички от ареста, в това число и Йосиф Йосифов. Оттогава неговото име не се е чувало в публичното пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във