Параграф22 Daily

§22 Анализи

Избери българското и в протоколирането!

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) състави символичен предупредителен протокол на министъра на вътрешните работи. Символичен не заради неговото съдържание, което е напълно сериозно, а заради липсата на законово правомощие за това. Каквото МВР има по устройствения си закон. 

 

С протокола Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите нито лично, нито чрез действията на подчинените си. Повод за акцията на АЕЖ е опитът на полицейски служители да съставят на репортера Димитър Стоянов аналогичен протокол. С него журналистът трябвало да бъде предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване за 15-годишни злоупотреби, довели до източването на милиони от еврофондовете.

От една страна, предупреждението изглежда напълно основателно. При опит на Стоянов да проведе разговор с въпроси и покана за интервю, онзи заявява: “За втори път ти казвам, ще ти *б* п* лелина! Ако се обадиш пак, ще те намеря и ще ти скъсам главата“. Сиреч - никак не е разумно журналистът да рискува главата си и да разкрива дейност, която бизнесът около властта упражнява като масов спорт. 

От друга страна обаче ненормалното не може да бъде наречено нормално. След заплахата, репортерът подава жалба в прокуратурата с детайлно описание на всички обстоятелства във връзка с разследването си. Образувана е прокурорска преписка, но от "специалните" - по  които не се работи и които неизменно приключват с отказ за образуване на досъдебно производство. А броени дни по-късно Стоянов е привикан в СДВР, където носът му е старателно натрит с предупредителния протокол. 

Дали поръчката е минала през министър Терзийски - не е известно. Знаем обаче, че в това разгащено министерство, съотношението на почтените към покварените е в пъти по-отчайващо от обичайното за територията. И понеже е вън от съмнение, че всеки опирал до полицейско-прокурорско съдействие е натрупал печален опит, ще споделя скромно последната брънка от моя. 

Столичен пазар, от който ден по-рано съм купил зеленчук с безупречен външен вид. След разрязването вкъщи всичко вътре се оказва изгнило. Сумата е незначителна, но измамата - нагла. Връщам "стоката" на другия ден с искане да взема нещо друго на същата или по-висока стойност. Рекламацията ми е отказана с демонстративна арогантност и налитане на бой. След известно колебание дали да си губя времето с пазарски истории, решавам да повикам полиция чрез телефон 112. Просто така - за да натрия носовете на безочливите търгаши. 

Пристига автопатрул и още след първата реплика на старшията разбирам, че ще играе в противниковия отбор. Без изобщо да предположат каква е целта на полицейската визита, скандалджиите от сергията притичват до патрулката в стойка "Г" и със сервилно-мазни физиономии питат ченгетата "Какво ще желаете да метнем в багажника?" А когато стоплят какво е напът да се случи, усмивките им замръзват и преминават в злобен непукизъм. 

Ченгетата - и те така. Чули-недочули какъв е проблема, започват както им е "подсказано": упрек към измамниците - никакъв, защото аз се оказвам виновен за всичко. И защото не съм гледал какво купувам, и защото не знам на кого да се обадя. За мое сведение те - полицаите - не били органи по контрол на храните, нито пък са данъчни, че да ги занимавам с някакъв си старателно закътан  кантар и още по-някакъв липсващ касов апарат.

В един момент ми писна и заявих на униформените тулупи, че играят с престъпниците, вместо да ги газят. В следващия момент те решиха да ми дадат да се разбера и... тръгнаха да ме плашат, че ще пишем значи предупредителен протокол.

Не им оставих шанс дори да посегнат към химикалките си, защото махнах с ръка и си тръгнах. Чувайки пътьом от съседните сергии да се носи един и същи въпрос, зададен под сурдинка: "Ама вие тия не ги ли знаете бе? От години лъжат хората, но полицията ги пази!"  

И цялата таз патаклама - за зарзават, струва няколко лева. Защо ли трябва тогава да се чудим на протоколираното предупреждение, че едни конкретни евробенефициери също не бива да бъдат обезпокоявани? Особено от журналисти?
 

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във