Параграф22 Daily

§22 Анализи

Избирателно от Бисер Лазов: Ще говоря за източването на КТБ, не и за кражбата на активи!

След поредицата заседания, в които разказваше свободно и отговаряше само на прокурорски въпроси по делото "КТБ", основният свидетел на държавното обвинение Бисер Лазов демонстрира тактиката си по питанията на защитатата - да говори само за периода до края на юли 2014 г., когато банката беше поставена под специален надзор с назначаване на квестори. Макар и разбираемо с оглед предмета на делото, по което подсъдими за източването на Корпоративна търговска банка са главните фигури в нейното ръководство преди квестурата начело с Цветан Василев, поведението на Лазов е всъщност паралелно с това на прокуратурата, която ограничи обвинителния акт именно в тези предели.

Така всеки въпрос за финансирани от КТБ активи, сменили собствениците си след погрома, може да бъде контриран с възражение че е неотносим към предмета на делото. Тъкмо това прави и Лазов - с пояснението, че не му е ясно какво се цели, отбива много адвокатски въпроси, привеждайки аргумента за липса на връзка с обвинението. „За да ви направя щастлив ще кажа „да“, но всъщност - "не“, беше една от показателните за подготовката му реплики в последното заседание в спецсъда. На забележките, че не може да определя кое има отношение и кое не към предмета на делото, Бисер Лазов има готов отговор - че това не е работа и на защитата.

На въпросите за имотите в дружеството "Евробилд 2003" Лазов заяви в прав текст, че придобил дружеството по молба на предишния собственик, а разпродаването на имотите сред които тези на пл. „Гарибалди“ и на „София Прес“ било, защото той така е решил и заради това така е направил. Работата му не била да пази имуществото от разпиляване, но все пак преценил че тъкмо с разпродаването ще го запази. За него тези въпроси били приключени - трябвало да гопитат само за кредитите преди погрома, не за обезпеченията върху активите след това.

В същия тон основният прокурорски свидетел заяви, че се е погрижил за определени кредитори, а не за КТБ по собствена преценка. Не знаел кога и как са възникнали кредитните задължения, дали са обезпечени, дали договорените суми по сделките реално са превеждани, нито дали са съотносими със стойността на активите. И не пропусна да заяви отново, че действията му нямали общо с предмета на делото, което било само за "ваденето" на пари от банката. 

Лазов стигна до абсурдни конструкции от типа: "Бях само собственик и не отговарях за тези неща, а ако има кой да ме пита за тях, това са синдиците на КТБ". А на въпроса дали той лично и или негови дружества са придобивали активи след затварянето на банката отговорът е: "Нямам спомен!". Точно както прокуратурата няма желание да преследва източването на активите, ако то е "правилната" според конюктурата посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във