Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Избор под лупата на Европейската комисия

Брюксел не сваля очи от нас - в последния възможен ден преди Висшият съдебен съвет да пристъпи към гласуване за избора на нов главен прокурор (в сряда, 19 декември), говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви, че вотът трябва да е таен и ще бъде следен под лупа. Той посочи двата ключови показателя при избора на нов шеф на държавното обвинение: спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и запазването на тайната на вота.


Гласуването трябва да е тайно - това е очевидно. В същото време обаче Европейската комисия не може да се намесва в процеса на гласуване на ВСС. Ние ще следим в детайли това, което ще се случи, и в началото на следващата година ще го включим в общия си доклад до съвета, посветен на прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, каза Марк Грей. Въпреки че не ставало въпрос за извънреден доклад за България, а за част от редовната комуникация по темата на ниво работни групи от комисията и Европейския съвет, заключенията несъмнено ще залегнат в следващия официален доклад по мониторинга, когато и да бъде готов той.


Висшият съдебен съвет (ВСС) до последно си остана разделен на две по време на споровете за начина на гласуване за нов шеф на обвинението тази седмица. Едната половина от кадровиците настояваха за електронно гласуване, а другата - за вот с интегрална бюлетина. Накрая - макар и с малък превес, надделяха привържениците на електронния вот. За интегралната бюлетина гласуваха 10 души, а за електронната - 12. Но смислени мотиви защо бе възприет този метод така и не се чуха, не беше даден нито един сериозен аргумент в полза на предпочетения електронен вот.


Някакво, но неубедително обяснение даде членът на съвета Юлиана Колева (която доскоро беше депутатка от ГЕРБ). Според нея целта била всички видове гласувания във ВСС да се провеждат по един и същи начин. Ако за някой електронното гласуване е спорно, за други спорно е гласуването с бюлетина. Манипулациите и контролираният вот винаги са възможни, но това гласуване е еднакво с начина, по който гласува ВСС - тайно, обясни Колева.


Тя се прояви като основна фигура при писането на правилата за гласуване. Именно нейните предложения през последния месец породиха и публичните съмнения, че ВСС се опитва да нагласи процедурите в полза на правителствения любимец Сотир Цацаров. Колева първо подкрепи електронното гласуване, след това изненадващо внесе предложение за кандидатите да се гласува според реда, по който са предложени. Така Сотир Цацаров се оказа пръв в списъка, тъй като беше издигнат веднага след като бе обявено, че вече се приемат предложения.


Членът на съвета и бивш апелативен съдия Калин Калпакчиев опонира на Колева и припомни, че ВСС така и не е направил пълна техническа проверка дали електронната система, която ползва гарантира тайната на вота. А тайният вот е особено важен при избор на важен пост в съдебната система заради обичайния политически натиск. Наскоро системата за гласуване във ВСС бе демонстрирана пред журналисти и бе обяснено, че тя не е свързана с компютър и нищо не се запаметява. След всеки вот се прави разпечатка на хартия, след което системата се рестартира и не оставало и следа от това кой как е гласувал. По време на заседанието във вторник представляващият съвета Соня Найденова изчете писмо от фирмата, монтирала системата за електронно гласуване на съвета - ЕОС електроникс, до ВСС, в което шефът й Божидар Божанов гарантира, че системата не позволява разкриването на тайната на вота и не съхранява информация за гласуването.


Сред най-горещите защитници на интегралното гласуване се оказа председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Той заяви, че последователното гласуване на кандидатите с електронната система не може да се нарече избор от юридическа гледна точка. Избор означава еднократно и едновременно волево действие, обясни проф. Груев. Според него никъде в света при няколко кандидатури не се гласува с електронна система.


Членът на ВСС от квотата на следствието Румен Георгиев попита защо всички толкова се страхуват от бюлетината, но никой не му отговори.


По време на дебата във вторник някои от членовете на съдебния съвет признаха, че електронното гласуване ще бъде тест и предизвикателство за ВСС.


В понеделник (17 декември) шефът на Етичната комисия в съдебния съвет Ясен Тодоров съобщи, че той и колегите му единодушно са приели окончателно становище за всеки от тримата кандидати, че те имат необходимите нравствени и професионални качества да участват в надпреварата за поста главен прокурор.


Докато членовете на кадровия орган спореха за начина на гласуване, в медиите се появиха извадки от стенограмата на етичната му комисия. От изнесеното се разбира, че преди две години във ВСС е получен сигнал срещу фаворита на ГЕРБ за поста на главен прокурор Сотир Цацаров от страна на някой си Христо Чобанов. В него съдията бил набеден, че поискал подкуп в качеството си на магистрат в Районния съд в Пловдив през 2007 г., но Цацаров заявил пред кадровиците, че му се струвало невероятно да вика някого в кабината си и там да му иска 10 000 лв., както се твърди.


От стенограмата става ясно също, че шефът на Пловдивския окръжен съд се е интересувал и от делото за клевета срещу вътрешния министър, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова. По въпросното дело заместник-председателят на Пловдивския районен съд Екатерина Роглекова отсъди в полза на Цветанов в края на октомври и сега предстои казусът да бъде разгледан на втора инстанция от подчинения на Цацаров съд. Малцина се съмняват какъв ще е неговият завършек при това положение. ВКС препрати делото от Софийския районен съд в Пловдив, за да се избегне конфликт на интереси, тъй като Тодорова е работила години наред в столичната магистратура.


Съображенията, по които е определен точно Пловдивският районен съд, на мен не са ми известни, не е моя работа да коментирам акта на върховните съдии, коментира Сотир Цацаров създалата се ситуация и обяснява, че в случая са спазени всички изисквания за случайно разпределение и той не е упражнявал натиск върху Ротлекова как да решава казуса.


Любопитен е сигналът, изпратен от бившия вече енергиен министър Трайчо Трайков до ВСС, до Цацаров и до правосъдния министър на 19 април 2010 година. В него става дума за решение на Пловдивския окръжен съд от 2006 г. за увеличаването на капитала на Международен панаир Пловдив АД от 28 463 162 на 43 086 833 лв. чрез издаване на нови 14 623 671 броя акции, всяка с номинална стойност 1 лев, посредством непарична вноска на Пълдин Туринвест АД. Според Трайков са налице дисциплинарни нарушения на съдии от тази магистратура и виновно неизпълнение на служебни задължения. Последвалите проверки обаче не са открили нарушения от съдебните състави, произнасяли се по казуса. От публикуваните в сайта на ВСС данни пък се разбира, че срещу другите двама кандидати няма получени сигнали. Единствено за Сарафов има оплакване в Инспектората към ВКП, че върху свидетел по делото срещу братя Галеви е оказван натиск, но последвалата проверка не е преценила сигнала като основателен.


Междувременно в интернет беше публикувана и любопитна кореспонденция между Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и МВР, в която силовото ведомство категорично отказва да отговори дали Цацаров е бил награждаван от ръководството на министерството с пистолет по времето, когато когато главен секретар на МВР бе настоящият премиер Бойко Борисов. Срещу другите двама кандидати за главен прокурор - Галина Тонева и Борислав Сарафов , не са получавани сигнали във Висшия съдебен съвет.


nbsp;


nbsp;


СлабостиНай-същественият недостатък на електронното гласуване е, че няма как вотът за тримата кандидати да се даде по едно и също време. Резултатът за всеки кандидат става ясен след всеки вот, а не в края на избора. По този начин може да се пресметне по време на избора кой от съперниците отива на балотаж. Така процедурата дава възможност за задкулисни договорки с цел елиминиране на кандидати на първия тур. Подобен вариант е невъзможен при гласуване с интегрална бюлетина, защото кандидатите се поставят на гласуване едновременно и всеки може да гласува само веднъж за своя фаворит.nbsp;


ПроверкиИ за тримата кандидати за главен прокурор са постъпили справки от Сметната палата и данъчните, от които е видно, че те са декларирали в срок имуществото си и не е установено разминаване. Няма и данни за данъчни нарушения на тримата, както и на техните съпрузи.В документацията за Цацаров фигурира и нотариалният акт за закупуването на апартамент от 55 квадрата от фирма Калисто-Мати ЕООД - Пловдив, за 21 120 евро. От него става ясно, че данъчната оценка на имота е 25 389 лева. Документацията е предоставена от Агенцията по вписванията по молба на Цацаров във връзка с публикации в медиите, че апартаментът е бил дарен на него и на съпругата му от строителната фирма. От отговора на агенцията става ясно, че в електронния регистър действително е записано, че сделката е описана като дарение, което обаче било техническа грешка и тя вече е била отстранена.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във