Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИЗБОРИ ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН ПРОВЕДЕ ВСС

В България има едно китно градче, което е раждало и ражда юначни и гениални чеда. Това малко градче е Дряново, а най-забележителната личност, която надава първия си писък там през далечната 1800 г. и по-късно става негов символ, е Никола Фичев - Кольо Фичето.
Това населено място освен с Фичето и известния Дряновски манастир се прочу и в съдебната сфера къде на шега, къде заради странните действия на местни магистрати.
Още на първата си пресконференция в края на март тази година главният инспектор към инспектората на Висшия съдебен съвет Ана Караиванова съобщи за една колкото весела, толкова и тъжна (от гледна точка на съда) история за.. две откраднати шилета през 1996 година.
Разследването на това уникално престъпление приключи цели 11 години по-късно. Обвинителният акт по случая е внесен в Дряновския районен съд едва през... 2007 година. Малко по-късно обаче съдът върнал делото на прокуратурата, тъй като пострадалият стопанин на домашните животни не бил запознат с правата си.
За да бъде Дряново отново в центъра на събитията, този път се постараха членовете на Висшия съдебен съвет. На редовното си заседание в сряда (23 април) с 22 гласа за, един против и един въздържал се те избраха Янко Манолев Янев за заместник-председател на Окръжен съд - Велико Търново.
Досега въпросният Янев беше председател на същия районен съдия в Дряново, където се разигра историята с двете шилета. Той беше и единственият кандидат за поста.
На заседанието бяха избрани и други ръководни органи на различни съдилища в страната. С 23 гласа за и един въздържал се съдията в Софийския апелативен съд Галина Тонева беше избрана за заместник-председател на САС.
Преди гласуването членът на ВСС Галина Захарова одобри кандидатурата й с думите: Тя е един от съдиите с най-голям стаж в съда. Специализирала е по специалността Международно правно сътрудничество. Участвала е в много тежки дела и притежава добри организационни качества. Мисля, че в доста голяма степен става ясно, че тя е подходяща за поста, заключи Захарова.
Веднага след нея Тонева получи похвали и от шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев.
С пълно единодушие бяха избрани:
- Милчо Атанасов Каменов за заместник окръжен прокурор на Добрич;
- Пламен Иванов Бахчеванов за заместник районен прокурор на Хасково;
- Светлана Константинова Любенова-Плешоева за заместник районен прокурор на Козлодуй;
- Ангел Михайлов Алексов за заместник районен прокурор на Радомир;
- Пламен Георгиев Пенчев за заместник районен прокурор на Кубрат.
С абсолютно мнозинство от 24 гласа за Марин Маринов, съдия в Окръжния съд във Варна, беше избран за заместник-председател на съда. Нито един от членовете не даде своя глас за другия кандидат Татяна Макариева, също съдия в ОС-Варна.
Много по-люта се оказа битката за поста председател на Софийския военен съд. За него се бориха двама магистрати - и.д. председател на съда Генко Драгиев и заместник-председателят на Военноапелативния съд Свилен Александров.
След тайно гласуване с пускане на плик с бюлетина в специално приготвена урна стана ясно, че 14 членове на ВСС са дали своя вот за Александров, а десет за Драгиев.
Иначе заседанието на ВСС бе предшествано от малко неочакван скандал, разиграл се на ул.Съборна. Преди да започне работата на Висшия съдебен съвет, пред сградата му представителят на Мюсюлманския духовен съвет Ашим Хаджиасан обяви, че мюфтии и имами ще започнат гладна стачка в Брюксел, ако главният прокурор Борис Велчев не разпореди извършването на проверка за легитимността на избора на главен мюфтия.
Скупчилите се мюфтии връчиха документи на членовете на Висшия съдебен съвет, които така и не достигнаха до журналистите.
Според Хаджиасан проведената преди броени дни извънредна мюсюлманската конференция е нелегитимна, защото е по устав, който е бил фалшифициран. А за целта са дадени 500 000 лева.
Конференцията е направена от ДПС, а не от нас. Ние не искаме мюсюлманите да бъдат политизирани, обяви Хаджиасан. Не сме съгласни с политиката на тази партия, а има хора от нас, които са дори с българските си имена, завърши пламенно човекът от Мюсюлманския духовен съвет.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във