Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Избори за ревизори на инат

С течение на времето въпросът за независимата съдебна власт в България става все по-риторичен. Пореден пример, който затвърждава впечатлението, че тя е функция на политическата конюнктура, бе фарсът при избора на новите десет членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) тази седмица.


Процедурата бе претупана набързо и без почти никакъв дебат в парламентарната пленарна зала. Причината бе, че се изпълни план, съгласуван предварително между политическите сили. Това се разбра от думите на заместник- председателя на групата на ГЕРБ Димитър Главчев. Всичко това стана напук на призивите за прозрачност при кадруването, които ни отправя Брюксел и куп граждански организации, които подгряваха с писма предстоящите важни назначения.


В навечерието на изборите за нови ревизори главният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей изпрати писмо до новия правосъден министър Диана Ковачева, в което напомняше за основните ангажименти, които сме поели, в съдебната реформа и в борбата срещу престъпността, които страната ни трябва да изпълни до следващия мониторингов доклад през февруари 2012-а. В него се казваше, че конкурсите в съдебната система и изборът на съдебни инспектори ще са


тестът

nbsp;


който ще покаже дали кадровите решения се вземат при условия на прозрачност и обективност, на основата на преценка на професионалните качества на кандидатите.


В понеделник (19 декември) почти дословно същите препоръки към организацията на предстоящия избор на съдебни инспектори направи и говорителят на Еврокомисията Марк Грей. Същия ден група неправителствени организации изпратиха до Брюксел, а също до премиера, до парламента и докъде ли още не декларация, в която остро се нападаше политиката на непрозрачни процедури при назначенията в съдебната власт.


Всичко това обаче оказа по-скоро обратен ефект върху поведението на народните избранници. Вместо да отложат процедурата по гласуването и да направят сериозно обсъждане на кандидатите, депутатите избраха тези, които бяха набелязали предварително без абсолютно никакви дебати за техните професионални качества.


Всъщност не може да се каже, че мина съвсем без обсъждане на кандидатурите. Но цялата процедура по номинацията и изслушването на съдебните кандидат-ревизори в правната комисия беше претупана за два-три дни, а изслушването беше по-скоро формално. Широката публика успя да разбере кои са предложените за тези важни позиции едва два дни преди те да попаднат в парламентарната правна комисия. Но дори това кратко време се оказа достатъчно, за да предизвика град от критики по адрес на двама от предложените за ревизори - членовете на ВСС Цони Цонев и Иван Колев, които запомнихме около не един и два скандала в Темида.


Негативните коментари

nbsp;


в края на миналата седмица неизвестно защо повлияха само върху кандидатурата на шефа на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев. Той бе предложен за бъдещ съдебен инспектор от партия РЗС. Но изненадващо лидерът на формацията Яне Янев оттегли неговата номинация малко преди гласуването. Янев обясни своето действие с изразените от Колев критични позиции срещу сегашния формат на инспектората. Но така и не се разбра защо при това положение въобще се е кандидатирал за член на инспектората? Лидерът на РЗС обаче разви пред колегите си в пленарната зала една теория на конспирацията, в която е малко трудно да се повярва. Според него протестът срещу начина на избор на кандидатите по същество е политически и зад цялата кампания стояла Меглена Кунева, която дори повлияла на Европейската комисия да следи по-внимателно ставащото в съдебната система у нас. Но на Янето вече всичко му е простено, особено след ниските реверанси, които направи напоследък пред премиера Бойко Борисов.


За разлика от Иван Колев обаче, неговият колега и председател на етичната комисия във ВСС Цони Цонев бе избран за съдебен ревизор, въпреки многото критики, които му отправиха неправителствените организации. Изборът му без малко да се провали, тъй като при първото гласуване не събра необходимото квалифицирано мнозинство. Председател на правната комисия Искра Фидосова поиска нова гласуване и Цонев мина над бариерата от 160 гласа, като получи 177. Любопитно е кое накара някои депутати, повечето от които се оказаха от БСП, да се обърнат на 180 градуса и да гласуват за скандалния кадровик, при положение че само минути преди това са го отхвърлили... Явно - независимо от реакцията на обществото управляващите си го бяха заплюли да стане ревизор. Така ГЕРБ прокара трима съдебни инспектори, сред които и Цонев. Той обаче обяви в петък оттеглянето си от съдебния инспекторат заради създалото се обществено напрежение. БСП, Атака и ДПС вкараха по двама, а Синята коалиция - един. Квалифицирано мнозинство от 160 гласа не постигна единствено предложената от група независими народни представители Юлиана Кацарова - очевидно тя не бе вписана в предварителния сценарий.


Поведението на парламента

nbsp;


Нагласеното избиране на 10 те съдебни инспектори през тази седмица поредно показа съществуването на една плашеща тенденция. По подобен непрозрачен и формален начин през юли тази година бе попълнена и парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Тогава депутати от ГЕРБ, ДПС и независими подкрепиха избора на Кирил Гогев и Нестор Несторов, които заеха местата на Иван Димов и Стойко Стоев. Те напуснаха съвета заради скандала Красьо, а после бяха уволнени. Дебатите тогава бяха изпъстрени с обвинения за намеси при кадруването, в работата на съдебната система, за липса на отговорност. Нито един от депутатите не се сети да разисква качествата на кандидатите за членове на съвета и с какво те биха допринесли за развитието на съдебната система. Кандидатурите на прокурорите Несторов и Гогев бяха издигнати от независими депутати и бяха единствените предложени за двете места. А и двамата са известни с доста спорни моменти в кариерата си.


До втората половина на февруари, когато се очаква да получим т. нар. технически доклад от Европейската комисия, остават по малко от два месеца. Още отсега обаче е ясно какъв е резултатът от теста за обективността и ефективността на кадровата политика в съдебната сфера. Отсега трябва да сме готови, че предстоящият междинен доклад на Брюксел ще бъде критичен, и то не само поради пародията на избори за инспекторат в навечерието на Коледа. Не се вижда причина да бъдат забравени дежурните упреци за неефективна борба с организираната престъпност и с корупцията. А пасажът за липсата на достатъчно финални осъдителни присъди в знаковите процеси сякаш се преписва от доклад в доклад. Ситуацията сега май не предлага основания февруарският доклад да прилича на юлския - само с незначителни корекции.


nbsp;


nbsp;


Новите ревизори


nbsp;


Весела Николова (Административен съд - София град)


Захаринка Тодорова (Върховен административен съд)


Любомир Георгиев (Софийска градска прокуратура)


Албена Кузманова (Софийска апелативна прокуратура),


Албена Костова (Софийска градска прокуратура),


Моника Малинова (Софийска районна прокуратура),


Петър Раймундов (Върховна касационна прокуратура),


Светлана Бошнакова (Върховна касационна прокуратура),


Цони Цонев (оттеглил се)


Янка Гочева (Софийска апелативна прокуратура)


nbsp;


nbsp;


Ден след скандалните избори Българският хелзински комитет (БХК) разпространи до медиите безпрецедентна с гневния си тон декларация. Нейното мото е: Държавата напълно се самоотрече. Тя не е правова, а крива.


Управляващи и опозиция без свян си покупко-продадоха бъдещето на съда и нашето право на правосъдие, като избраха никакви и низки хора да контролират съдиите посредством наказателната власт на ИВСС. Нито свободните български медии, нито верните на народа съдии, нито гражданските защитници, нито дори Европейската комисия смутиха блатната липса на съвест на депутатите, които не представляват нищо освен неодушевените си сделки за беззаконие, се казва в становището на правозащитната организация.


И още: За съжаление не само управляващите са агресори спрямо върховенството на закона. Опозицията им кооперира, когато опира до контрол над право(раздаване)то. Без преувеличение - на гражданите им призлява от правна комисия и народно събрание, които избират инспектори като настоящите шефове на етичната деградация на ВСС, люти се БХК.


nbsp;


Министърът на правосъдието Диана Ковачева е поискала от председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова информация за кандидатите за членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), мотивите на политическите сили, изразени в хода на дискусиите и предвидените парламентарни процедури за гарантиране на прозрачност, публичност и професионално базиран избор, съобщи във вторник (20 декември) правосъдното министерство.Според Ковачева реформата в съдебната система трябва да следва европейските правила за прозрачност, почтеност и професионализъм, включително и по отношение на процедурите за избор на инспектори в Инспектората към ВСС и при предстоящите избори за членове на ВСС.


В контекста на изпратеното от главния секретар на ЕК Катрин Дей писмо министър Диана Ковачева е информирала всички заинтересовани институции у нас за приоритетите, посочени в него, като е поставила акцент върху необходимостта от обединяване усилията на изпълнителната, законодателната и съдебната власт за постигане на европейските стандарти на прозрачност, отчетност и ефективност пише в документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във