Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изборите в адвокатурата се връщат на старта

Адвокатурата се връща на изходни позиции в избора на свои ръководни органи, след като проведеният преди пет месеца (в края на февруари) национален вот беше отменен с решение на Върховния касационен съд (ВКС). Актът на председателствания от административния му ръководител Лазар Груев тричленен състав не подлежи на обжалване, което означава, че битката за овладяване на адвокатурата напуска съдебните зали. Поне засега.


Отменените избори бяха проведени без участието на представители на най-голямата адвокатска колегия в страната - софийската. (Параграф 22 многократно описа събитията от началото на годината.) Дотам се стигна, след като Висшият адвокатски съвет (ВАС)касира проведения месец по-рано избор на делегати от столичната колегия. Основният мотив за този акт беше, че там е одобрен ан блок редуциран списък с делегати, вместо да бъдат гласувани поименно всички предложени кандидатури. Столичните адвокати не можеха да оспорят касирането в съда, тъй като решението на ВАС не подлежи на съдебен контрол. Чрез варненския адвокат Орлин Симеонов те поискаха отлагане на общото събрание на адвокатурата, за да проведат нов избор на свои делегати, но колегите им от страната не ги подкрепиха и гласуваха за нови шефове без тях. За приемник на Даниела Доковска начело на Адвокатския съвет беше избрана Ралица Негенцова. Избрани бяха и седем членове на съвета, един член на Висшия контролен съвет и седем членове на Висшия дисциплинарен съд. Окончателното попълване на висшите органи стана на балотаж в началото на март.


Делото пред ВКС беше образувано пак по жалба на Орлин Симеонов, тъй като отстранените столични адвокати не са участвали в общото събрание и съответно нямат право да оспорват решенията му. Симеонов посочи, че общото събрание е заседавало при липса на кворум от 2/3 от делегатите, тъй като софийската колегия, чиито представители липсват, обединява 42% от адвокатите в страната. Съдът приема, че по този начин е нарушено тяхно конституционно право да участват в избора за висши органи, и сочи, че ВАС е трябвало да укаже необходимостта от провеждане на нов избор на столични делегати.


Според решението на ВКС проблемът не е в касирането на избора от ВАС, а в Закона за адвокатурата, който определя кратък едномесечен срок между събранията на адвокатските колегии и общото събрание на адвокатите в страната. Предвид краткия срок между двете общи събрания всяко основателно обжалване на резултати от общи събрания на колегии води до предопределеност - осуетяване на избора на висши органи на адвокатурата, се казва в решението. Извън предмета на делото съдът се произнася индиректно, че изборът на столични делегати е незаконосъобразен, а касирането му от ВАС - правилно.


ВКС опитва да предложи решаване на проблема със срока, основавайки се на правилото Часовникът да спре. Съдът указва, ако има обжалване на делегатски избор в отделна колегия, срокът за провеждане на общото събрание да не се удължава до законосъобразното провеждане на събранието на съответната колегия/колегии. Това решение на пръв поглед изглежда практично, но не е адекватно на текста в закона, а прилагането му като правило може да доведе до умишлено верижно обжалване на делегатските избори във всяка от колегиите. Така общото събрание на адвокатурата може да бъде отлагано безкрай, а старото й ръководство да управлява неопределено време вече в служебен мандат.


В крайна сметка ВКС предписва да се проведе нов избор, който да започне от фаза избор на делегати от САК, насрочване и провеждане на общо събрание на адвокатите от страната за избор на висши органи на Българската адвокатура. В случая топката е отново в софийската колегия, въпреки че тя не е страна по делото. Столичните адвокати имат повод да празнуват, но в същото време трябва да стягат редици за свое извънредно общо събрание, на което да изпипат всеки детайл, за да не бъдат уязвими пред ВАС. При това положение е твърде рано да се каже кога ще се стигне до нов избор на национални ръководни органи на адвокатурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във