Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изборна драма в столичната адвокатура

Най-голямата и богата адвокатска колегия - Софийската (САК), се тресе от небивала в цялата й история драма около избора на ново ръководство. Екшънът започна на 30 и 31 януари в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където общото събрание на колегията се захвана с избор на ръководните си органи. Обичайните слухове за нагласен и предизвестен вот, съпътстващи всяко такова събитие, плъзнаха и сега, но едва ли огромното мнозинство от столичните адвокати са предполагали какъв точно спектакъл ги очаква.
За длъжноста председател на САК се кандидатираха и бяха допуснати петима адвокати - Веска Волева, Юлия Савева, Христо Христов, Владимир Дончев и сегашният секретар на колегията Тодор Филипов. Именно с неговите действия са свързани твърденията, че изборът е манипулиран, за да се запази статуквото - сегашният председател Наталия Ценова, която изкара два тригодишни мандата и няма право на трети, да бъде заменена със свой човек. Най-мрачните очаквания в гилдията бяха, че протоколите за избора са предварително готови и предизвестеният победител е Филипов. Очакванията за промяна пък фаворизираха Дончев. А сегашното ръководство бе обвинено в тежък бюрократизъм, непрозрачни действия и равнодушие към проблемите на редовите адвокати. Членове на колегията заявиха в медиите, че нагласеният избор се осъществява с помощтта на празни бланки за упълномощаване, които юристите подписват покрай другите документи и формуляри. Данните за това кой кого упълномощава да гласува от тяхно име и за кой кандидат били дописвани допълнително от ръководството.
Никой от кандидатите обаче не събра абсолютно мнозинство от гласовете и в неделя (7 февруари) се стигна до балотаж между първите двама кандидати - Филипов и Дончев. И когато всички очакваха, че наследникът на Ценова ще стане ясен още същия ден, изборът изпадна в зоната на здрача. Заради апатията на повечето членове на колегията, в която членуват 4700 адвокати, подадените бюлетини бяха едва 1165. От тях действителни се оказаха 1150 - 572 за Филипов и 565 за Дончев. Към подозрителната близост на резултатите на двамата кандидати се добави липсата на 13 редовни гласа, тъй като сборът от гласовете за двамата е 1137. Без да стане ясно къде и защо се губят 13 действителни бюлетини, излезе, че точно те лишават и Филипов, и Дончев от възможността да спечелят 50% от 1150 гласа плюс един, което ще рече - 576. Чрез пълномощници са гласували 600 адвокати, а някои са пуснали празни бюлетини в знак на неодобрение и за двамата кандидати. За капак мероприятието беше солидно охранявано от полицията, но така и не стана ясно кой е поискал съдействие от правоохранителните органи.
Подобна е ситуацията и в сблъсъка за председател на дисциплинарния съд, където черната дупка в аритметиката е направо шокираща. Людмил Рангелов е с 523 гласа, а Стефан Първанов с 452. Действителните бюлетини са 1175, а сборът на гласовете - 975, което означава ни повече, ни по-малко 200 безследно изчезнали в хода на преброяването бюлетини. За капак няма нито един избран член и на останалите органи на колегията: адвокатски съвет, контролен съвет и дисциплинарен съд. Решението на избирателната комисия е, че трябва да се обявят нови избори, но в Закона за адвокатурата никъде не е посочено в какъв срок трябва да стане това. Дотогава ще текат производства по обжалване на резултатите, както и прокурорска проверка дали е опорочен изборът. Във всички случаи новото общо събрание на столичната адвокатура ще е след общото събрание на адвокатите от страната следващия месец. Там екшънът вероятно ще е още по-голям, тъй като ще се прибави недоволството на част от останалите адвокатски колегии. Представители на Бургаската колегия например заплашиха още на предишното общо събрание да прибегнат до алтернативна форма на сдружаване, ако исканията им към ръководството на адвокатурата не бъдат изпълнени.
И за да стане още по-горещо, ден след уникалния балотаж стана ясно, че единият от кандидатите за председател на САК - Владимир Дончев, е подсъдим за осъществяване на неизгодна сделка и второто заседание по делото му в Плевенския районен съд бе във вторник (9 февруари. Според обвинителния акт през 2006 г. Дончев е бил ликвидатор на плевенското дружество ЕКОЕЛ АД. Обявил търг за 51 метални вани, който бил спечелен от военния завод Арсенал в Казанлък. Преди обаче ваните да бъдат дадени на купувача, Дончев ги праща на горнооряховското дружество Еко инженеринг ЕООД за почистване. За услугата фирмата ЕКОЕЛ АД плаща 17 744.25 лв. и едва тогава чистите вече вани отиват в Арсенал. Именно заради мерака му да се почистят вече купените вани прокуратурата дава Дончев на съд, който трябва да прецени дали сделката с горнооряховската фирма е била изгодна за дружеството в ликвидация. Заедно с Дончев, който е обслужвал фалиралата Балканбанк, а сега защитава Вальо Топлото, на подсъдимата скамейка са изправени още двама души.
Както и да се развие изборът, напрежение има, защото кризата постави и адвокатската професия под натиск. На фона на отлива на клиенти и на затрудненията им да плащат адвокатските хонорари, в Интернет форумите се редят упреци за разточителство в разходите на колегията, която закупи в края на 2008 г. два етажа от нова офис сграда на столичния бул. Тодор Александров на стойност около 600 хил. евро, и направи скъп ремонт на базата си в морския курорт Лозенец. Членовете на САК се дразнят и от скъпия Ягуар, купен за представителни нужди само, за чийто контролен номер с означението САК се спряга сума от 7000 лв. В интерес на истината обаче упреците са преувеличени и дори неоснователни. Адвокатурата заслужаваше нова сграда, тъй като старите й помещения в Търговския дом бяха тесни и в лошо състояние Освен това цената за новия имот - 950 евро за кв. м беше далеч по-ниска от пазарната за момента, която надхвърляше 2000 евро на кв. м. Вероятно и Ягуарът е взет с голяма отстъпка, която оправдава донякъде избора на ръководството. Изглежда обаче ситуацията е такава, че дори и добрите неща дразнят, ако проблемите за решаване са повече от решените.
Обратно на адвокатурата, в нотариата изглежда всичко е наред. Общото събрание на Нотариалната камара избра на 29 януари с огромно мнозинство за втори тригодишен мандат досегашния председател Димитър Танев, когото подкрепиха 445 от гласувалите 479 нотариуси. Някои са на завет в кризата!

Facebook logo
Бъдете с нас и във