Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изборният сериал в адвокатурата е отворен

Ново ръководство на адвокатурата скоро няма да има, а старото продължава да управлява със служебния си мандат вече трета година. Това е резултатът от поредния провален избор на делегати от Софийската адвокатска колегия, които да участват в общо събрание за подмяната на сегашните висши ръководни органи. Сюжетът е вече познат - Висшият адвокатски съвет (ВАдС) касира отново решенията на общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК). Последното се състоя на 29 септември и резултатите от него отново бяха атакувани с жалби от отделни адвокати. Това, че биват уважени, само потвърждава усещането за безизходица от омагьосания кръг, който не могат да разкъсат нито самата адвокатура, нито съдът.


До новия избор на делегати от столицата се стигна след съдебна битка, в края на която Върховният касационен съд отмени резултатите от предишното общо събрание на адвокатурата (през юли). Съдебният спор възникна именно защото ВАдС реши да касира предишния избор на делегати от столицата, в резултат на което се стигна до парадокс - общото събрание беше проведено без участието на представители на най-голямата колегия в страната - столичната. Съдът се съгласи, че това е незаконосъобразно и предписа софийската колегия да проведе нов избор на делегати, които да я представляват при изборите за членове на Висшия адвокатски съвет, на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд.


Сегашното касиране на избора се дължи на пет жалби, които ВАдС е преценил като основателни и ги е уважил. В тях се сочи, че при избора е нарушен законът, защото е проведен по предварително разпространен списък, изготвен от Софийския адвокатски съвет и е проведен в рамките на един ден - вместо на два, както е било предвидено. Освен това изборът се е състоял в работен ден, което било пречка по-голямата част от адвокатите да участват в него. При предаване на бюлетините на преброителите пък не е отбелязвано в писмен вид кой адвокат е гласувал, което създало съмнение дали всички бюлетини са преброени и отчетени. Не е ясен, според жалбите, критерият за подредбата на предложенията. Сред избраните делегати има такива, които не са получили нужните гласове - повече от 1/2 от присъстващите. Не е проведен и допълнителен избор измежду кандидатите, които са получили по-малко от 1/2 от подадените гласове. Според жалбоподавателите има грешки в преброяването, довели до избор на делегати, който не са подкрепени от половината участници. Сочи се още, че събранието е започнало преди края на регистрацията на участниците и че от право на глас са лишени адвокати с неплатени вноски към колегията.


В решението си за касиране на избора ВАдС изброява подробно установените нарушения на Закона за адвокатурата при провеждането на делегатското събрание и стига до заключението, че те са опорочили изцяло проведения избор за делегати на общото събрание на адвокатите от страната. На Софийския адвокатски съвет е възможно да организира провеждането на законосъобразен избор на делегати за общото събрание на адвокатите в страната.


След това решение, което не подлежи на обжалване по съдебен ред, на софийската колегия не й остава друго, освен да насрочи ново събрание за избор на делегати. Привидно топката е в ръководството й, но на практика провеждането на избор без никакви нарушения изглежда вече невъзможно. След решението на Върховния касационен съд, съгласно което общо събрание за избор на нови ръководни органи не може да бъде проведено в отсъствие на делегати от която и да било колегия в страната, изборният процес изглеждаше отпушен. А всъщност остава задръстен за неопределено време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във