Параграф22 Daily

§22 Анализи

Изборът на Гешев се върна "на поправителен" във ВСС. Какво следва?

Президентът Румен Радев върна избора на следващия главен прокурор "на поправителен" във Висшия съдебен съвет.

"Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения", заяви президентът и посочи, че според него проблем в отминалата процедура за избор на главен прокурор е липсата на алтернатива - поне още един кандидат, който да претендира за поста и който да даде възможност наистина да се направи "истинско състезание". Президентът подчерта и че масираната кампания в подкрепа на Гешев е представлявала всъщност... нарушение на закона, тъй като той допуска гражданското общество да дава становища относно номинациите, а не ведомства на изпълнителната власт като ДАНС и МВР.

Ходът беше очакван - мнозина прогнозираха, че Радев се готви за това още в началото на лятото, когато той започна своите (безпрецедентни до момента) разговори с институции и неправителствени организации на тема какъв трябва да бъде кандидатът за главен прокурор. И провидяха, че в тези срещи той търси становища и основно мотиви, с които би могъл да обоснове евентуалното връщане на една неподходяща номинация за поста.

Активността, демонстрирана от президента обаче по никакъв начин не бе отчетена от ВСС при провеждането на избора: прокурорската колегия "ан блок" издигна една-единствена кандидатура: на Иван Гешев. После ВСС си проведе формално процедурата, без да се впечатли от протестите под прозорците си. И си го избра. С 20:4 гласа.

Нещо повече, веднага след гласуването представляващият ВСС Боян Магдалинчев намекна, че дори и изборът на Гешев да не се хареса на президента и той не подпише указа за назначаването му, процедурата най-вероятно няма да се върне към самото си начало - т.е. няма да има нови номинации, нови обсъждания на кандидатурите и т.н. А ще започне от фаза "гласуване", както това стана с избора на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Връщането на избора само за прегласуване обаче означава, че от това упражнение може да произлезе един-единствен резултат: Гешев да бъде преизбран.

Има само два варианта това да не се случи: първият е да се "пропука" монолитното мнозинство от 20 души във ВСС, което стои зад Гешев и четирима да оттеглят подкрепата, която вече са заявили за него (пък дори и само като изязат в болнични или в отпуск за деня на гласуването). Но това изглежда невъзможно - поне не и в този състав на ВСС.

Другият вариант е Гешев сам да се оттегли от процедурата. Но и той изглежда също толкова сюрреалистичен.

Така че Гешев най-вероятно просто ще бъде преизбран. А когато предложението за назначаването му отново стигне до бюрото на президента Радев, той ще е длъжен да го подпише, защото така пише в конституцията. Да, вярно - срок за този подпис няма и Радев ще може да забави назначението, но не толкова, че да рискува собственото си оцеляване във властта. И в крайна сметка - ще подпише.

Цялото това надцакване с правомощия и процедури обаче се върти все около следствието, а не около причината. Малко са хората, които си дават сметка, че докато сме се вторачили в избора на Гешев и водим спорове дали е подходящ или не за поста на главен прокурор, причините, направили възможно безалтернативното нагалане на неговата кандидатура, си остават непобутнати. А докато това е така, е повече от сигурно, че същите тези сценки ще се повтарят при всеки нов избор на някой от "тримата големи" в съдебната власт. И скоро ще ги вдидим още веднъж - при предстоящия избор на следващия председател на ВКС...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във