Параграф22 Weekly

Правосъдният министър предлага

Изборът на съдия по делото КТБ - на прокурор

Проблеми с разпределението в СГС има, но доказателства - не

Висшият съдебен съвет направи отново така, че и вълкът да е сит, и агнето да е цяло.

След двуседмично чудене как да приключи поредният скандал - за странното разпределение и преразпределение на делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) в Софийския градски съд, Висшият съдебен съвет (ВСС) просто заяви, че... проблем няма. Заключението съобщи пред медиите в четвъртък (27 ноември) председателят на Комисията по информационни технологии във ВСС Румен Георгиев. И увери, че всички съмнения за манипулиране на разпределението на делото били разсеяни от проверката. Но Георгиев превърна съмненията в убеденост, че съветът прикрива поредната манипулация с т. нар. система за разпределение на делата на случаен принцип.

ВСС всъщност приложи един от коронните си трикове - да отлага обсъждането на гафовете за по-удобно време. Съветът погази собственото си решение проверката да приключи в 10-дневен срок, който изтичаше точно преди първото - и последно засега заседание по делото. То се проведе в понеделник и на него производството по обявяване на банката в несъстоятелност беше спряно до приключване на делата във Върховния административен съд по жалбите на акционери и вложители срещу решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ.

Оказа се, че до този момент комисията по проверката изобщо не се е събирала. Съветът го обясни с обстоятелството, че IT- специалистите му били в чужбина. После комисията се събрала, за да установи онова, което всички знаят - че манипулирането на избора е обичайна практика. Не беше потвърдено обяснението на разпределилата делото заместник-председателка на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска - че е имало срив в системата му, който попречил протоколът за избор на съдия-докладчик да бъде изпратен по електронен път в системата на ВСС.  После протоколът се появи, но междувременно съдия Калинка Илиева, у която попадна делото, си направи отвод. А Желявска сащиса медиите и самите съдии с твърдението, че сривовете в системата на съда били всекидневие.

Последва ново разпределение и горещият картоф отиде при председателя на търговското отделение Иво Дачев, но под нов номер. Незнайно защо при това второ разпределение Илиева попадна отново в списъка с възможни докладчици. Това е всъщност безсмислено, тъй като тя вече е заявила нежеланието си да работи по този случай. И само по себе си е подозрително, тъй като подсказва увереността й, че делото няма да й се падне повторно. А наличието на такава увереност е също белег за манипулиране на избора.

До ден днешен пък председателят на СГС Владимира Янева не дава обяснение по каква логика делата в търговското отделение се разпределят не от неговия председател Иво Дачев, а от административния ръководител на гражданското отделение Богдана Желявска. И двамата са заместници на Янева и не е ясно защо тя се доверява единствено на Желявска и пренебрегва специализацията им според правната материя.

Приключването на проверката с лаконичното изявление, че проблем няма, е в разрез с първоначалните заявки на ВСС, че е длъжен да даде експедитивен и ясен отговор на натрупалите се съмнения за манипулации. Да се чака от съвета честен отговор обаче е като да се чака от умрял писмо. Темата на следващото трябва да е провежданата от съдебния инспекторат цялостна проверка за разпределението на делата в търговското отделение на съда, за да бъде обяснено как така куп търговски спорове между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са попаднали у един и същ съдия - Румяна Ченалова.

По тези конкретни знакови случаи съветът явно няма да установи нищо, но пък ще компенсира мълчанието си с признаване на наличието на проблема по принцип. Проверката установила всъщност, че нарушения има, но виновни няма. Според независимия експерт от Министерския съвет Васил Величков софтуерът за разпределението на делата “Лоу Чойс” може да бъде манипулиран от всеки потребител, който има знания за системата. Експертизата доказала, че следи от срив в нея няма, а контролираното й рестартиране е единият от начините за манипулиране на разпределението. Но нямало категорични доказателства за манипулация точно в случая с КТБ. 

Двучасовият дебат роди обаче и идея, предложена от правосъдния министър Христо Иванов. Според него единственият начин да се разкрие истината е случаят да бъде изпратен на прокуратурата, за да образува наказателно производство. Главният прокурор Сотир Цацаров сигурно щеше да подскочи от това предложение, но не присъстваше на заседанието, тъй като бил в отпуск. За мерки, поне дисциплинарни, срещу ръководството на СГС за пореден път никой не обели дума.

Христо Иванов все пак обра точките, като реновира прословутата фраза на Петър Младенов от 1989 г. за танковете. Влагайки актуален евроакцент и определяйки скандала като "втора част на "Мисия Лондон", правосъдният министър повиши реформаторски тон: “Има огромно нежелание да се влезе в тематиката за случайното разпределение на делата, защото това ще изисква доста усилия и излизане от коловоза. Десант ли да пратят от Брюксел? Танкове ли да пратят? Какво да направят повече? В крайна сметка никой отделен човек не излиза виновен и това е част от нашата трагедия!”

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във