Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Избраха заместник на Марковска във ВАС

Дългогодишната заместник-председателка на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска ще има за приемник съдия Боян Магдалинчев. Председателят на съда Георги Колев внесе предложение Висшият съдебен съвет (ВСС)да назначи Магдалинчев за негов заместник. По закон административните ръководители на съдебните структури имат решаващ глас в избора на свои заместници, а съветът ги назначава без конкурс. Ще се преценява обаче дали Боян Магдалинчев трябва да бъде атестиран преди предложението да бъде внесено в съвета.


Мястото беше овакантено след решението на Марковска да напусне съда и да се пенсионира. Това стана в разгара на скандала около избора й за конституционен съдия, който беше провален от президента Росен Плевнелиев с отказа му да присъства на заклеването й. Изборът на Колев кой да бъде негов заместник не е изненадващ. По предложение на Колев Боян Магдалинчев ръководеше събранието на съдиите за избора на техни представители в новия ВСС. Името му беше и сред евентуалните кандидати за конституционни съдии. След номинирането на Марковска се заговори, че той ще е неин приемник във ВАС.


Магдалинчев вече е бил член на ВСС в мандата му 1998-2003 година. Като председател на бюджетната му комисия Магдалинчев се забърка през 2001 г. в скандал с фалшифициран протокол от заседанието на съвета. Тогава ВСС реши директорите на Специализираната следствена служба и окръжните следствени служби да прекратят трудовите договори с всички следователи и служители, навършили пенсионна възраст. На следващия ден Магдалинчев принудил стенографката да коригира протокола, като впише, че на уволнение подлежат само пенсионерите, които все още работят. Магдалинчев казал, че това е решение на бюджетната комисия и то било отразено в новия вариант на протокола. След това го внесъл за подпис от тогавашния председател на Върховния касационен съд Иван Григоров макар председателстващ заседанието на ВСС да бил главният прокурор Никола Филчев. Служителка в съвета сигнализирала за случая, а Григоров обясни, че се предоверил на името и авторитета на колегата си. Филчев предложи Магдалинчев да бъде освободен като председател на бюджетната комисия, но до принудителното му отстраняване не се стигна, тъй като той сам напусна всички комисии.


По-голямата дъщеря на Магдалинчев, наказателната съдийка от Софийския градски съд Виолета Магдалинчева , инкасира нападки по няколко шумни и знакови дела - срещу наркобоса Митьо Очите, банковия топобирджия Любо Крумов-Гъзара , както и процесите Октопод и Наглите. В случая с Крумов Магдалинчева отнесе и персонален упрек от вътрешния министър Цветан Цветанов. Гъзара беше задържан през 2009 г. за кражбата на 2 млн. лв. от магазин Фантастико, но съдийката го пусна на свобода под гаранция заради липса на достатъчно доказателства за вината му. Година по-късно се оказа, че той ръководи група за обир на банки (а и на жилища)и беше задържан със съучастници при удар на клон на ДСК в центъра на София. Акцията беше наречена Защитените, а вътрешният министър Цветан Цветанов обясни причината: В повечето случаи задържаните са известни и контактували с полицията, но винаги са били освобождавани от съда, което значи, че са били под негова защита.


След като смекчи мярката за неотклонение на Алексей Петров в подписка пък, Магдалинчева беше привикана от ВСС да дава обяснения, но колегите й в съда скочиха в нейна защита с мотива, че съветът се намесва в независимостта и вътрешното им убеждение. Съпруг на Магдалинчева е бившият депутат от Новото време Величко Клингов, приятел и бизнес партньор в хотелиерството с ексминистъра Мирослав Севлиевски.


nbsp;


nbsp;


Софийският окръжен съд се сдоби с нов председател в лицето на досегашния заместник Филип Димитров. Той спечели вота на ВСС в конкуренция с други двама съдии - Янита Янкова от същия съд и Ивайло Иванов, председател на районния съд в Костинброд. Димитров е зет на съдийката от ВАС Сребрина Христова, напуснала през 2009 г. ВСС поради несъвместимост. Това стана заради Иванов, който беше избран тогава за шеф на костинбродския съд, а по закон член на ВСС не може да е роднина до трета степен по сватовство с административен ръководител на съдебна структура. При гласуването Филип Владимиров и Ивайло Иванов и получиха по 9 гласа, а Янита Янкова - шест. На балотажа всички гласове за Янкова се прехвърлиха в полза на Владимиров и той се наложи с категоричното 15:6.

Facebook logo
Бъдете с нас и във