Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Избрахме политиката пред правилата на Интерпол

Бившият косовски премиер Агим Чеку, който е обвинен от сръбски съд във военни престъпления и геноцид, бе освободен в четвъртък (25 юни) след петчасово заседание на Кюстендилския окръжен съд. Той се занима с делото, тъй като прокуратурата поиска за Чеку временна мярка задържане под стража до 40 дни.
Албанецът беше арестуван от българските власти във вторник (23 юни), защото за него има т.нар. червена бюлетина за задържане на Интерпол, която се основава на стара заповед за арест, издадена от Сърбия. Чеку бе задържан на Гюешево при влизането му в нашата страна.
По-късно Върховната касационна прокуратура издаде постановление за задържането на Чеку с още 72 часа. Постановлението беше изпратено до Окръжна прокуратура-Кюстендил, която пък от своя страна го внесе в Окръжния съд.
Веднага когато новината за ареста му бе оповестена, Сърбия поиска от България да екстрадира бившия косовски премиер Агим Чеку, който е обвинен от Белград за геноцид. Сръбското Министерство на правосъдието поиска екстрадирането на Чеку, за да бъде заведено дело за геноцид пред съда в Ниш, се казва в специалното комюнике по случая.
На свой ред в Косово изразиха надеждата, че ние бързо ще освободим бившия им премиер, което се и случи.
Агим Чеку беше министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година. Завършил е Висша военна школа в Белград и Военна академия в Загреб. Военната си служба започва в Югославската армия като командир на отделение и служи до 1991 г., когато Югославия окончателно се разпада. След това през 1991 г. той преминава в хърватската армия като артилерийски капитан и командир. Агим Чеку участваше и в операцията на хърватската армия Буря през 1995 г. срещу самообявилата се Република Сръбска Краина. По време на военните действия е раняван девет пъти. През 1995 г. е произведен в чин бригаден генерал. През март 1999 г. се включва в Армията за освобождаване на Косово (АОК) като началник на Генералния щаб. Координира действията на АОК с тези на НАТО. Завършва войната с чин генерал подпоручик и получава отлична оценка за действията си както от Косово, така и от НАТО.
На основание на червената бюлетина на Интерпол Чеку бе задържан в Словения и в Унгария през 2003 и 2004 година. През май 2009 година той бе експулсиран от Колумбия. Тогава сръбските власти поискаха екстрадирането му, но колумбийците отказаха. С червена бюлетина на Интерпол, където страната ни членува, бе издирван и сръбският мафиот Сретен Йосич, заради когото и досега върховете на властта у нас се люлеят.
Решението на Кюстендилския съд подлежи на обжалване в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Докато се осъществи съдебната процедура, Агим Чеку трябва да остане на разположение на българското правосъдие и да не напуска България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във