Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИЗЧЕЗНАХА ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО И КЛЮЧОВ СВИДЕТЕЛ

И това доживяхме - да се изпари във въздуха 30-килограмово веществено доказателство по делото за аварията в комбината Кремиковци, станала в началото на 2004 година. Тогава загинаха трима души, а други 14 бяха тежко ранени.
Става дума за специален спирателен кран, който е в неизвестност от септември миналата година. На две поредни заседания (на 9 и 26 ноември 2005 г.) Софийският градски съд (СГС) направи опит да открие вещественото доказателство, но удари на камък и насрочи следващата сбирка за 17 януари.
Във вторник прокурорът по делото - Божидар Джамбазов, уведоми съда, че въпросното веществено доказателство е откраднато. На 22 декември Софийската районна прокуратура е образувала дознание срещу неизвестен извършител по чл.194 от Наказателния кодекс (за кражба), което до момента все още не е приключило. Този факт успокои председателя на съдебния състав Пламен Дацов и работата по делото продължи.
Кранът е бил монтиран към авариралия тръбопровод. През лятото на 2005 г. съдът е предоставил този кран на вещото лице от Минно-геоложкия институт Михаил Чалашканов, за да направи експертиза, която е трябвало да отговори на един въпрос: спирателният кран ли е причина за аварията, или не е?
В началото на септември обаче вещественото доказателство мистериозно изчезнало. Обади ми се човек, който се представи за следовател от Националната следствена служба, но не си спомням името му. Той каза, че праща кола с двама души, които да вземат крана, после момчетата дойдоха и го взеха, обясни във вторник (17 януари) Михаил Чалашканов.
Според прокурора по делото Божидар Джамбазов обаче Националното следствие още тогава е отрекло негови представители да са ходили при вещото лице и това е наложило образуването на дознанието от Софийската районна прокуратура. Липсата на крана по никакъв начин няма да препъне делото, защото вещото лице успя да изготви експертизата, преди да изчезне доказателството, категоричен бе прокурор Джамбазов.
Както вече е известно, трагедията в Кремиковци се разигра на 10 януари 2004 година. Тогава загинаха трима души - Тошко Петров, Стефан Мишков и Темелко Първанов, а други 14 пострадаха. На подсъдимата скамейка са шестима служители на комбината: Иван Нешков - началник на група за пожарогасене, Валентин Кубадинов - началник на смяна в Доменно производство, Христо Александров - началник на ГСС, Димитър Блажев - газовчик на газочистка в Доменно производство, Николай Савов - началник на производство Водоенергийно, и Ивайло Стоев - старши газоспасител.
Срещу тях са повдигнати обвинения по два текста от Наказателния кодекс (НК) - за причиняване на смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на занятието (чл.123, ал.3 от НК) и за причиняване на тежка телесна повреда поради немарливост (чл.134, ал.1 от НК). Максималната присъда, която обвиняемите могат да получат, ако доказателствата на обвинението издържат в съда, е лишаване от свобода за срок от осем години.
Аварията е предизвикана от изтичане на коксов газ от първа доменна пещ, който прониква във тръбопровод (на него именно е бил монтиран изчезналият спирателен кран), ремонтиран от група работници. Този газ е силно токсичен (съдържа въглероден окис, въглероден двуокис, серни и азотни окиси и сероводород) и при вдишване поразява белите дробове, главния мозък, черния дроб и куп други органи. При инцидента загинаха работниците Тошко Петров и Стефан Мишков и пожарникарят Темелко Първанов. А друг огнеборец - Тодор Величков, бе приет във Военна болница с разкъсан черен дроб.
Делото срещу шестимата започна на 15 февруари 2005 година. До момента са разпитани над 40 свидетели. За да приключи процесът, остава съдът да приеме експертизите и да разпита само още един свидетел - Иван Митрев. Той многократно е бил издирван на адреса си, но всички усилия на съдебната полиция да го открие и да го достави в съдебната зала се увенчават с неуспех. По последни данни на неговите съседи Иван Митрев отдавна не живее на адреса, който фигурира в материалите по делото, но къде се е пренесъл е пълна загадка. Според защитата разпитът на Иван Митрев е изключително важен, а съдът отложи делото за 6 април. С тайната надежда, че дотогава ще се намери, ако не изчезналият кран, то поне ключовият свидетел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във