Параграф22 Daily

§22 Анализи

Изчезналата криптокралица Ружа Игнатова с луксозен дом в Лондон

Нови подробности за потайния живот на българската критокралица Ружа Игнатова станаха известни от ново журналистическо разследване. Според Джейми Бартлет и Роб Бърн от подкаста The Missing Cryptoqueen на БиБиСи, длед "изчезването" си Игнатова е продължила да ползва услугите на адвокати и мениджъри, живеещи и работещи във Великобритания. С тяхна помощ тя се е обзавела с луксозен апартамент в Лондон, струващ "само" 13.5 млн. британски лири.

 

Потъналата вдън земя Ружа Игнатова е станала собственик на имота с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group. Както е известно, срещу нея във Великобритания се водеше разследване за организиране на финансова пирамида и пране на пари от търговия с криптовалута, но през септември 2019 г. то бе прекратено, защото в Обединеното кралство нямало никакви активи на OneCoin. Блокът, в който е разположен апартаментът на Игнатова, е на компанията Abbots House Penthouse Limited, която е регистрирана в офшорната зона остров Гърнси.

Данните за имота се съдържат в материалите по дело за пране на пари, което се води в Германия срещу адвоката на Игнатова Мартин Брайденбах. То започна в средата на септември, като съдът в Мюнстер ще трябва да реши каква вина носят двама мъже и една жена от обкръжението на криптокралицата за схемата OneCoin, завлякла огромен брой хора с над 5 млрд. долара. Това е поредната "опашка" от мегаделото срещу Ружа и брат й Константин в САЩ, които през 2019 г. бяха обвинени в пране на пари чрез мрежа от компании, стоящи зад името на българската криптовалута OneCoin

Обвиняеми по делото в Мюнстер са възрастна двойка от град Гревен и адвокатът на Игнатова Мартин Брайденбах. Мъжът от Гревен е популяризирал пирамидата OneCoin, а съпругата му е била дериктор на компания, чрез която парите от OneCoin са били прехвърляни в чужбина. Засега прокуратурата в Билефелд е събрала доказателства, на базата на които е обвинила двойката от Гревен само в това, че е предлагала платежни услуги без разрешение. Съдът в Мюнстер обаче разшири обвинението, като съпрузите могат да бъдат осъдени за пране на пари и съучастие в измама.

Според магистратите семейството е работило в сферата на маркетинга на много нива, на какъвто принцип е функционирала и пирамидата OneCoin - инвеститорите се превръщали в търговци и продавали OneCoin пакети, чиято цена стигала до 118 000 евро, от която получавали комисионна. Когато хората, на които са продали пакети, успявали на свой ред да направят продажби, първият продавач получавал част и от тяхната комисионна.

Според съдиите, от края на 2015 г. до края на 2016 г. Игнатова е получила 320 млн. евро от германски инвеститори и е превела голяма част от тях в сметки в чужбина срещу 1 % комисионна. Парите са били насочвани към фонд на Каймановите острови, откъдето чрез сложна мрежа от фирми и посредници са стигали до различни данъчни оазиси.

Адвокат Мартин Брайденбах е обвинен в съучастие в схемата. Според прокуратурата той е изпращал имейли на съмнителни банкови служители, за да прикрие произхода на средствата. Благодарение на Брайденбах 75 млн. евро за били изпратени на Каймановите острови. Адвокатът обаче категорично отрича обвиненията за пране на пари. Очаква се процесът срещу него да продължи презмай 2022 година.

В същото време от основния играч в схемата OneCoin Ружа Игнатова няма и следа. След като през 2017 г. САЩ издаде заповед за задържането й, тя изчезна, а съучастникът й Ceбacтиaн Гpийнyyд бe apecтyвaн пpeз 2018 гoдина. Брат й Koнcтaнтин Игнaтoв пък бе задържан пpeз 2019 година, като съдебните дела продължават с обвинение, че по схемата OneCoine групата е пpибpaлa oĸoлo 4 млрд. долара oт жepтви пo цял cвят.

По информация на специализирания сайт Віtсоіn.соm, криптокралицата Игнатова paзпoлaгa c 230 000 битĸoйнa. Към 3 ноември цената на един биткойн беше 53 800 евро. Твърди се, че Игнaтoвa e пoлyчилa ĸpиптoвaлyтaтa oт члeн нa eмиpcĸo ĸpaлcĸo ceмeйcтвo в Дyбaй - шeйx Cayд, ĸoйтo e cин нa eдин oт нaй-бoгaтитe xopa в Дyбaй.

Криптовалутата OneCoin вече не съществува, но из криптоборсите се търгува валута с подобно име - OneLife. Според слуховете, между тези "пари" има връзка и то не от вчера или от онзи ден. Още през 2019 г. държавната новозеландска агенция Financial Markets Authority (FMA) разпространи информация, в която се казва следното: "Препоръчваме изключително внимание, преди да инвестирате в OneLife или OneCoin, тъй като се опасяваме, че те имат характеристиките на измама, включително удържане на средства на клиента и обещаване на нереалистична възвръщаемост. Получихме информация, показваща, че OneLife и OneCoin провеждат промоционални събития и семинари в Нова Зеландия, предлагащи инвестиционни услуги в нарушение на новозеландското законодателство".

От компанията OneLife пък информират, че "компания, известна като "OneCoin", участваща в измамни операции с криптовалута, работи с името "One-Life" от няколко години. OneLife би искал да увери нашите настоящи и бъдещи партньори и клиенти, че очевидно няма никаква връзка между двете компании и съответните им дейности, въпреки сходството в имената им. OneLife се ангажира да предоставя стабилни решения за планиране на богатство, използвайки "застраховка живот" на партньори и клиенти в 9 основни пазара в Европа и извън нея..."

От Ружа ни следа, но ароматът на големите пари продължава да ражда мечти по света...

Facebook logo
Бъдете с нас и във