Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изчезващата битова престъпност нахлу и в аптеките

Жени, пазете си обеците, защото може да ви ги свалят от ушите, докато си вървите из града. Това не е шега, а това се е случило с жена от столичния ж.к. Надежда през тази седмица.


Докато си вървяла по улицата (по светло!), закичената с бижута дама станала жертва на светкавична акция на ловък крадец. Той за секунди издърпал от ушите и златните накити и избягал. За щастие близо до местопрестъплението се оказал автопатрул от Второ районно управление, който видял бягащия мъж. Ченгетата хукнали след беглеца и след продължителна гонитба го заловили. По време на преследването апашът се опитал да скрие златните накити под камък, но бил забелязан от зоркото око на преследващ го полицай...


Описаният епизод е чудесна илюстрация на ситуацията в страната с все по-нарастващата вълна на битова престъпност от всякакъв род и вид. Не минава и ден без някой банков офис, аптека, игрална зала, казино или обикновена бакалия да бъдат ограбени от въоръжени и маскирани бандити. Изглежда, приказките за финансовото благоденствие на народа са чиста заблуда и всеки ударен от кризата българин се превръща в потенциален крадец, готов да престъпи закона с всички опасни последици от това.


Никой не е застрахован от грабежите, а те стават все по-дръзки. Особено атрактивни напоследък са аптеките. Тази седмица например бе задържан мъж на средна възраст, специализирал се в обири на фармацевтични магазини, който правел средно по десет удара на денонощие. Заради нашествието от грабители в скоро време се очаква среща между ръководството на МВР и представители на аптекарската гилдия. Аптекарите предлагат полицията да засили екипите, които разследват зачестилите посегателства върху техни обекти. С оглед на по-голямата безопасност на служителите в тях Националната аптечна камара препоръча тази седмица на жените фармацевти (каквито са повечето работещи в аптеките) да не остават сами в магазините за лекарства, а видеоконтролът да се засили.


Полицейската статистика сочи, че почти на всеки час се извършва по една кражба от жилище или офис в столицата. Само в рамките на месец средно около 1000 души се оплакват, че крадци са влезли в тяхната собственост и са задигнали ценни предмети и пари.


Няма държава в света, която да е успяла да се е пребори с този вид престъпност, заяви неотдавна главният секретар на МВР Калин Георгиев. Според данните на вътрешното министерство 66.4% от всички престъпления, които се извършват в страната, са от категорията на т. нар. битова престъпност - кражби и грабежи. Кражбите на автомобили са 2.7 на сто от тях, 2.1% от случаите са икономически престъпления срещу митническия режим, 0.1% са убийствата, 1.3% са палежите.


Според МВР факторите, които предизвикват битовата престъпност, са тежката икономическа криза, безработицата, демографският срив, урбанизацията, обезлюдяването на определени райони и неосъществени политики за преодоляване на тези проблеми през последните двадесет години. Във вътрешното ведомство се надяват, че битовата престъпност ще клекне след реорганизация в някои от структурите на министерството, така че да се засилят позициите на районните и младши районните инспектори в малките населени места. Според статистиката на вътрешното ведомство има тенденция към снижаване на нивото на битовата престъпност с около 12 % за първите девет месеца от тази година, в сравнение със същия период на 2011 година.


Не такова обаче е усещането, с което остава човек, когато преглежда всекидневните полицейски бюлетини, публикувани в официалния сайт на министерството. Извършителите обаче рядко биват залавяни и затова хората вече пренебрегват уверенията за намаляващата престъпност, а взеха сами да се бранят. Наскоро Българската национална телевизия показа шокиращи кадри от охранителна камера, на които се вижда как храбра продавачка се защитава с голи ръце срещу въоръжен с пистолет крадец в столичния квартал Младост.


Дребната на ръст жена упорито отказва да даде парите на маскирания. И въпреки че понесе множество удари с юмрук по главата, успява да прогони нападателя и да спаси оборота на бакалията. Вероятно засега това е най-ефективният начин да се противодейства на този вид престъпления. Но малцина са храбреците, които се престрашават да застанат с голи ръце срещу въоръжените грабители. И едва ли ще стават повече...


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във