Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИЗДИРВАТ КЕЛА ПОД ВЪНКАШНОСТ ЧУЖДА

Мине се не мине време, досущ като редушка, и ето че името на един от най-издирваните родни мафиоти току предизвика тремор и главоболие сред полицейската общност. Мистериозният Пламен Дишков- Кела, една от най- знаковите фигури в черноморското подземие, отново влезе във фокуса на спецченгетата от Бургас, които започват за пореден път издирването му.
Мълвата, че бившият шеф на СИК по Южното Черноморие, който от 2002 г. се дири под дърво и камък от Интерпол, се е прибрал у дома, се появи непосредствено след като през април миналата година несебърският наркобос Димитър Желязков - Очите, дясната му ръка Янко Гюров - Помориеца и 16 от най - приближените им хора бяха вкарани в кауша.
Слухът, че Кела е в родния си Бургас с променена физиономия и самоличност след серия пластични операции, обаче категорично се наложи в края на 2007 г., след като, макар и условно, Очите бе осъден за пореден път и става все по-ясно, че няма скоро да напусне арестантския арест. В подкрепа на мълвата мнозина приписаха разкритията за престъпната дейност на Очите на бившия бос на СИК Пламен Дишков - Кела, който от години търси начин да отмъсти на основния си конкурент.
Доколко обаче Кела има пръст в разобличаването на Очите, е въпрос, чийто отговор засега ще остане в папката с оперативната разработка по случая. Запознати обаче твърдят, че Пламен Дишков - Кела отдавна контролира бизнеса си извън България, а авоарите си е прехвърлил в шифровани сметки в Бразилия, където имал намерение да развива търговия още преди да изчезне от страната. Периодично обаче бившият сикаджия №1 по Южното черноморие се връщал необезпокояван в родния град, където под вънкашност нова и чуждо име върти делата си.
Кела изчезна от България веднага след убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов - Мастара на 21 ноември 2002 година. Това стана само ден преди Дишков да бъде обявен за общонационално издирване заради кървавото покушение. През 2004 г. по време на процеса за убийството на Мастара, Кела обаче бе оправдан от Окръжен съд - Бургас, поради липса на доказателства, че е поръчител на убийството на бизнесмена. Сикаджийският бос бе единственият оправдан по делото, докато тотално неизвестният в Бургас дотогава Бойко Стоянов, сочен за пряк извършител на разстрела, получи 20-годишна ефективна присъда.
Изчезвайки мистериозно от страната ден преди да бъде обявен за общодържавно издирване, Кела се потопи някъде в чужбина и умело прикри следите си. Мълвата обаче твърди, че е звънял на свои познати. Веднъж, според запознати, се обадил на свои бургаски авери от Германия, след това последователно от САЩ и Франция. За последно изпратил съобщение по мобилния си телефон от Кипър.
Както подобава на герой от подземието, Пламен Дишков е бивш спортист, възпитаник на бургаското спортно училище, където в продължение на няколко години усилено тренира бокс. Треньорите му разказват, че бил много упорит и волеви, въпреки че не постига сериозни успехи. Имал обаче голяма концентрация, а в схватките показвал безумна агресия и смелост, описват го негови съученици. Качествата му на боец бързо го извеждат на върха в бургаския ъндърграунд.
Пламен Дишков - Кела бе представител на групировката СИК по Южното Черноморие в средата на 90-те, когато бе златното време на групировките, трупащи милиони от наркотрафик, проституция, контрабанда. В този период изгря и звездата на Кела и за отрицателно време той натрупа солидни капитали. Малко по-късно се захвана и с тяхната легализация. Стартира официален бизнес с горива, инвестира в недвижими имоти, закупи няколко заведения в Бургас и Слънчев бряг, ориентира се и към бизнес и търговия със селскостопански продукти.
Краят на 90-те години Бургас се разтресе от няколко сблъсъка на Кела с основния му конкурент в региона - несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите. По същото време, когато Дишков е представител на СИК по Южното Черноморие, Очите е активна фигура в конкурентната групировка ВИС - 2. Между двамата избухва сериозна разпра за подялба на територии. Срещу Кела е извършен бомбен атентат през декември 2000 г. на излизане от бургаската дискотека Фенси. Той оцелява, но загиват двамата му бодигардове и негови близки приятели Добрин Кафеджиев и Димо Колев. Само полицията тогава не успя да вдене, че взривът е поръчан от Очите. Година по-късно Желязков също става жертва на атентат - пред дома му в Несебър бе взривена натъпкана с експлозив жигулка. Тогава загиват съпругата на Желязков - Тянка, брат й Славчо Дерелиев и гардът им.
След покушението за известно време Дишков изчезва от бургаския хоризонт. Говори се, че по това време той прекарва времето си в Германия, кроейки планове да забегне към Южна Америка и там да изтегли авоарите си. За Кела се заговаря отново през ноември 2002 г., когато един от най-големите месарски босове в района Димитър Стаматов е гръмнат пред строежа на собствения му хотел. Изстрелът е перфектен и поразява Стаматов директно в сърцето.
Следствието установи, че той е произведен от покрива на жилищен блок, намиращ се под невероятен ъгъл спрямо Мастара. Заради почти невъзможния изстрел за разпити в Бургаското следствие тогава са привикани почти всички от олимпийските ни и световни шампиони по стрелба. Далеч преди да бъдат окончателно изяснени обстоятелствата около покушението, къртица на Кела в полицията го предупреждава, че за него вече се пише телеграмата за издирване. Според запознати, Дишков изчезва от страната с чартърен полет за Варшава. Твърди се, че се е появявал последователно в Швейцария, Германия, Кипър, Куба, докато следите му не се изгубват…
Ако поредният опит на бургаските спецченгета да задържат неуловимия Дишков се увенчае с успех, той ще трябва да излежи първо 20-годишната присъда, която Върховният касационен съд му наложи в началото на октомври 2007 г. по делото за убийството на Стаматов. Допълнително той ще трябва да заплати на близките на жертвата кръвнина - по 40 хил. лв. на съпругата и сина на Мастара, а на майка му - 35 000. Присъдата срещу Дишков бе произнесена задочно от върховните магистрати.
Само преди броени дни състав на Бургаския районен съд даде на Дишков година условно заради опита му да използва фалшиви документи за самоличност при опита му да напусне Германия през 2005 година. Делото отново бе гледано в отсъствието на обвиняемия. Кела бе обявен за издирване от Интерпол през 2002 г., а три години по-късно, на 2 юли 2005 г. бе арестуван от немските власти на изходния терминал на летището във Франкфурт. Кела се опитвал да излети за Литва с фалшив международен паспорт, в който под собствената му снимка били вписани имената на друго лице. Дишков бил спипан още с подправена лична карта и фалшива шофьорска книжка.
Веднага след задържането на видния сикаджия са информирани българските власти, които настояха за незабавната му екстрадация. Искането на родните служби обаче бе отхвърлено от немските им колеги, тъй като по това време в България не само нямаше влязла в сила присъда срещу Кела, а той дори бе оправдан по делото за убийството на Мастара. За използването на документи с невярно съдържание на Кела тогава е била наложена глоба в Германия, а самият той освободен. Данните по случая обаче са били изпратени от немските служби в Бургас и по тях Районната прокуратура повдигна обвинение по чл.316 от НК. По този член законът предвижда до пет години лишаване от свобода. Решението на Районен съд- Бургас не е окончателно и може да бъде обжалвано. Остава да видим каква ще бъде стъпката на Кела...
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във