Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Издънките на местната власт

Мине не мине време и покрай по-едрите риби от централната власт в ареста току попадне и някое местно величие. Повечето от шумните арести и процесите срещу корумпирани фигури на високо държавно ниво стават в София и това е нормално, при положение че в столицата са съсредоточени всички ведомства. Но властта показа, че действа с твърда ръка и в провинцията, където според германския разследващ журналист Юрген Рот управляват местните феодали.
Този стремеж на властимащите да пипат твърдо навсякъде пролича за сетен път в края на миналата седмица, когато бе задържан кметът на гр. Белослав Емил Дичев, докато взема подкуп от 5000 лева. При претърсване на кабинета му са били намерени още около 150 000 лв. в различни валути. Срещу Дичев е повдигнато обвинение за квалифициран подкуп по чл.302 от Наказателния кодекс (НК). Този член третира престъпленията, извършени от лица на отговорни длъжности и предвижда лишаване от свобода от три до 10 години, глоба до 20 000 лв. и лишаване от право да се заемат управленски длъжности. Стига да не се приложи съкратената съдебна процедура, при което може да се получи присъда под минимума...
В понеделник (20 декември) окръжните магистрати във Варна оставиха градоначалника в ареста и го отстраниха от длъжност. Прокурорът обясни в съдебната зала, че са използвани белязани банкноти. Искането си за най-тежката мярка за неотклонение обвинението мотивира с това, че кметът може да се укрие или да въздейства върху свидетели по делото. Дичев се обърна към съда с молба да не бъде отстраняван, защото е добре познат на обществеността в ръководената от него община и не би предприел каквито и да било действия, за да попречи на следствените органи да си свършат работата. Той дори отбеляза, че до този момент е съдействал на следствието с информация, която има.
Адвокатите на Дичев
посочиха пред съда, че обвинението е нелогично, тъй като рушветът бил предназначен за услуга, която всъщност Дичев не може да извърши. Историята е следната. Свидетелят Борислав Борисов искал да прави терминал за газ на територията на общината, за което бил предназначен рушветът. Той записал с GSM-а си разговора с кмета по въпроса, а после дал и парите. Но адвокатите посочиха, че вземането на такова решение (за изграждане на терминал) е в прерогативите не на кмета, а на общинския съвет. Ако обжалва мярката за неотклонение, Дичев трябва да се яви пред апелативния съд във Варна на 28 декември.
Задържането на този кмет с подкуп изглежда малко изненадващо, като се има предвид, че община Белослав е сред най-добрите по усвояване на евросредства, за което ръководството й бе похвалено лично от премиера. Кметовете да не мрънкат, а да видят Белослав. Браво, Емо!, публично го похвали Бойко Борисов преди два месеца. И има защо, тъй като само пред последните няколко години от управлението си Дичев успя да привлече над 30 млн. лв. по европроекти. На изборите през 1999 г. сегашният обвиняем беше номиниран за кмет от ОДС, а през 2003 г. и 2007 г. се яви като независим кандидат, подкрепен от ОДС, НДСВ и ДПС.
През 2007 г. пред гаража на белославския кмет
избухна взрив
и потроши колата му. Тогава той коментира, че вероятна цел на покушението е да го откажат от политиката. Същата година името му бе замесено и покрай скандал между бивши и сегашни собственици на Газтрейд - фирма, свързана с изграждането на пристанище за течни горива край Белослав. Близките му твърдят, че е натопен. Според негов служител парите, намерени в кабинета му, не били от рушвети, а били общински.
Докато събитията около кмета на Белослав тепърва ще да се развиват, съдбата на друг негов колега навлезе вече в съдебна фаза. Става дума за кмета на Велико Търново Румен Рашев. И той като Дичев минава за успешен управник, ако гледаме само че е кмет за трети мандат. Това обаче явно е без особено значение за окръжния съд във Велико Търново, който на 14-и този месец даде ход на делото срещу него и срещу бившия главен архитект на града Елена Абаджиева.
Според обвинението кметът и неговата подчинена в качеството им на длъжностни лица през 2005-2006 г. са превишили правата си с цел да набавят имотна облага в размер на 455 808 лв. на строителна фирма Илстрой. Тези средства трябвало да получи общината срещу правото на строеж върху общински имот, което е дала. Вместо предвидените в решението на общинския съвет гаражи и тенис кортове обаче върху терена била изградена осеметажна жилищна сграда. По тази начин са настъпили вредни последици за общината. Подсъдимите са подведени под отговорност по текстове от НК, които - ако обвинението бъде доказано в съда, предвиждат затвор от една до осем години. По това дело за разпит са призовани 18 свидетели и четири вещи лица. Първоначално
делото се забави
заради липсата на длъжностно лице, което да представлява интересите на общината. Оказа се, че накърнените интереси на общината представлява един от сегашните заместници на Рашев, което си е чист парадокс. Недоразуманието бе коригирано, като на негово място бе привлечен председателят на общинския съвет. Бяха разпитани неколцина свидетели и следващото заседание бе насрочено за февруари догодина. През това време градоначалникът ще продължи да изпълнява служебните си задължения.
В полезрението на Темида тази година попадна и друг местен кадър - отстраненият кмет на Садово, Пловдивско, Марин Йосифов. Той заедно с консултанта на общината Анжела Запрянова и с бившият заместник-шеф на ДФ Земеделие там Емил Дърев бяха задържани през юли тази година за това, че са поискали подкуп от пловдивска фирма, за да й осигурят обществената поръчка по изграждането на канализация на с. Кочево. Всички те бяха освободени под парична гаранция, след като им бяха повдигнати обвинения за търговия с влияние. Освен това на тримата им е забранено да напускат страната. Подобно на колегата си от Белослав и садовският кмет бе отстранен от длъжност, докато трае разследването срещу него. През септември Пловдивският окръжен съд не уважи жалбата на кмета срещу отстраняването му, тъй като разследването все още било в активна фаза и връщането на Йосифов на работа би било пречка за изясняване на обективната истина. Все още не били извършени разпити на още лица от Комисията по търговете в общината и било възможно кметът да окаже влияние върху тях. Садовският кмет отново настоя, че акцията срещу него е по поръчка от опонентите му на изборите.
Наскоро се навърши точно една година и от
скандалния арест
на созополския кмет Панайот Рейзи. Той и дружината му бяха нарочени, че са бракониерствали в района на ловно стопанство Ропотамо и че са застреляли бременна кошута. Случаят нашумя с това, че кметът прекара 24 часа в полицията, а след това обясняваше, че ходил за гъби... макар и с пушка.
По всичко личи, че този случай ще си остане загадка. Убиецът на кошутатата и до ден днешен си остава неидентифициран. Експертизите и до момента не са установили кой е застрелял животното и кога е станало това. Един от най-важните свидетели тотално се отметнал от първоначалните си показания, че непосредствено преди залавянето на бракониерите чул изстрели от тяхната посока.
На разпита пред съдия обаче дал съвсем различни показания.
Все още не е ясно как ще се развият делата на белославския кмет, но нищо чудно резултатът да е подобен на този с осъдения вече кмет на Ветово Рейхан Хабил. В началото на юли тази година Русенският окръжен го призна за виновен, че е взел две хиляди лева подкуп, след като делото бе гледано по съкратената процедура. Присъдата му бе... пет хиляди лева глоба. Изводът от всичко това е, че местните величия може и често да попадат в ареста, но рядко влизат в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във