Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изгубени в говора

В края на продължилия шест часа Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента на 5 февруари министър Цветан Цветанов обяви междинни резултати от атентата в Бургас, при който загинаха пет израелци и един българин. Най-същественото от изнесеното беше, че вече е разкрита самоличността на двама от атентаторите и че се предполага, че те били свързани с военното крило на ливанската шиитска групировка Хизбула и че лицата имат паспорти на Австралия и Канада и живеят в Ливан. След изказването на министъра и официалното свързване на кървавата баня в Сарафово с групировката светът заговори за България, а реакциите - както у нас, така и в чужбина, бяха и продължават да са противоречиви.


nbsp;


У насДепутатите се изпокараха в парламента заради изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че Хизбула е свързана с атентата в Бургас. Всички парламентарни групи, освен ГЕРБ, заявиха, че националната сигурност е застрашена. Според опозицията твърденията на вицепремиера не са подкрепени с доказателства, а са плод на външен натиск.Лидерът на БСП Сергей Станишев направи изказване, което още същия ден беше качено на сайта на Хизбула в Интернет. Той обяви, че от това, което е чул от вицепремиера по хода на разследването, въобще не е ясно кой седи зад атентата. Разследването продължава и не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад този трагичен инцидент. Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България, заявява Станишев. И се възмути, че членовете на съвета не са имали възможност да се запознаят с писмени материали преди заседанието.В изложението на г-н Цветанов нямаше нито едно пряко доказателство, че извършители на атентата в Бургас са дейци на Хизбула , каза лидерът на Атака Волен Сидеров.От ДСБ препоръчаха на правителството да се придържа стриктно към общите оценки и решения на Европейския съюз. След като са предизвикани нови рискове към националната сигурност, министър-председателят трябва да дойде тук и да каже как ще противодейства, какви мерки ще предприеме, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него на Цветан Цветанов трябва да се забрани да се произнася по каквито и да е разкрития и посочване на виновници. Той коментира, че има разграничение на президента и на главния прокурор от изказванията на вицепремиера. Затова според Костов е наложително министър-председателят да дойде в Народното събрание и да внесе яснота.От ГЕРБ обаче обявиха, че провеждат последователна и правилна политика. Като членове на евроатлантическите структури на Европа трябва да вземем отношение, а не утре да ни упрекнат, че вземаме страната и защитаваме такива структури като Хизбула , подчерта председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев.Българският външен министър Николай Младенов заяви пред телевизия Ал Арабия, че участието на Хизбула в атентата няма да остане без последици и уточни, че е водил твърде позитивни телефонни разговори с ливанския премиер Микати и с ливанския си колега Аднан Мансур, който е съюзник на Хизбула , като и двамата са изпратили категорични послания за ангажимента на Ливан в борбата с тероризма.nbsp;


По светаИзраелският премиер Бенямин Нетаняху, който пръв обяви още в деня на атентата, че в дъното на покушението стои Хизбула , е казал на близките на жертвите на миналогодишния атентат, че Израел ще направи всичко възможно отговорните за това престъпление да си платят.Нетаняху дори се обадил по телефона на българския си колега Бойко Борисов, за да му благодари за професионалното и цялостно разследване на атентата. Надявам се, че европейците ще направят необходимите заключения за истинската същност на Хизбула след това престъпно нападение на европейска земя срещу държава - член на Европейския съюз, казал Нетаняху.Ливанският премиер Наджиб Микати обяви, че страната му е готова да сътрудничи на българските власти за разкриването на истината, но от Ливан дойдоха и други сигнали. Президентът на страната Мишел Сюлейман посочи, че българските обвинения срещу шиитското движение подлежат на разглеждане, а председателят на парламента свърза обвиненията срещу групировката с наближаването на парламентарните избори в България. Самата Хизбула от своя страна отново отхвърли обвиненията и осъди израелската кампания.От Хизбула отхвърлиха обвиненията, че стоят зад атентата. Вторият човек в движението шейх Наим Касем заклейми кампанията на обвинения, твърдения и клевети, водена от Израел срещу Хизбула, без да споменава пряко обвиненията на София.Сайтът на държавния департамент на САЩ публикува официално становище по случая, в което се осъжда Хизбула за нападението, и се дават обещания да се помогне на България да изправи пред съда отговорните за нападението в Бургас.- Австралийският външен министър Боб Кар обяви, че федералната полиция в страната работи съвместно с българските власти по издирването и преследването на лицата, отговорни за експлозията на летището в Бургас. Канбера включи Хизбула в своя списък с терористични организации през 2003 г. и подкрепата за това движение представлява нарушение на австралийските закони, се казва в разпространено изявление на австралийския външен министър.Британският външен министър Уилям Хейг изтъкна, че е важно ЕС да отговори сурово на нападение на европейска земя. Всеки акт на терор е атака срещу нашите ценности... Вътрешният министър и аз ще разговаряме с нашите колеги в ЕС за мерките, които можем да вземем сега, за да продължим да подобряваме безопасността на гражданите ни, каза той.Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън направи предпазливо изявление, че заключенията на разследването трябва да бъдат сериозно оценени, тъй като се отнасят до терористично нападение на територията на ЕС, довело до убийството и раняването на невинни цивилни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във