Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изискан стил в медийните изяви на МВР

В изпълнение на решителния курс на правителството за Напред към Брюксел Министерството на вътрешните работи заблестя през тази година с изискан стил на медийния хоризонт. Той личи както в изказванията на самия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, така и във всекидневните информационни бюлетини и в другите съобщения за медиите, отразяващи редовно криминогенната обстановка в България.
През юли, в навечерието на празника на МВР, министър Цветанов изрази удовлетворение от това, че през първата година, откакто оглавява ведомството, то е успяло да вкара в допустими граници тежката организирана престъпност. Той посочи, че въз основа на хоризонтален анализ на всички служби броят на лидерите на престъпни групи, идентифицирани от МВР, е установен точно на 189. Изразът хоризонтален анализ напоследък му е любим, макар да е все още непонятен за широката публика. Той го употребява при всеки удобен случай. Ето извадка от негово интервю в един от сутрешните телевизионни блокове.
Водещ: От това, което чувам, разбирам, че той (Алексей Петров - б.ред.) май не е главата на октопода, ами тя е някъде на друго място. Цв. Цветанов: Той е част от октопода. Водещ: Част, ама главата е другаде. Цв. Цветанов: Силовия фактор не го пропускайте. Водещ: Ама вертикално има и нагоре, нали? Цв. Цветанов: Аз говоря повече за хоризонтално разпределение с малко вертикално изражение.
Впечатляваща геометрическа терминология. Друг въпрос е дали някой може да я обясни.
Любима дума в речника на министъра напоследък, особено покрай специализираните полицейски акции, е съпричастност (към дадено престъпление, към престъпна група и пр.). Често ползва и израза профилактиране, за да охарактеризира полицейските операции. Престъпниците не са арестувани, закопчани и прочие, а са профилактирани. Звучи даже научно...
Успешна реализация е друг израз, който напоследък се среща все по-често в съобщенията за всекидневните полицейски операции, за които винаги научаваме лично от министъра. Така например разбираме, че четирима обявени за общодържавно издирване са заловени при успешната реализация на полицията в еди-кой си град.
Изисканата лексика се пренася от речта във високите етажи на министерството към по-ниските нива. Това се вижда от стила на всекидневните бюлетини на официалната страница на МВР в ИНТЕРНЕТ. От тях може да научим, че някакви вещи не просто са откраднати, а са били обект на кражба. Друг случай, в който също става въпрос за чиста кражба, е квалифициран като незаконно придобиване на културни ценности. Кражбите на автомобили пък не от вчера се назовават с дългата фраза противозаконно отнемане на моторно превозно средство (МПС). Човек се пита дали изобщо става дума за кражба, или за нещо друго.
В някои от полицейските сводки четем, че човек, който плаши с бомба по телефона, се определя не с простичкото слово терорист, а е описан с оплетеното извършител на злоумишлено телефонно обаждане. Медните кабели и металните капаци на канализационните шахти, които циганите редовно крадат, са въздигнати до метални изделия.
Най-интересното обаче в полицейските съобщения е налагащото се напоследък определение автор, отнесено към извършител на едно или друго престъпление. Например вместо елементарното крадец ще срещнете далеч по-изисканото автор на кражба. Но това не е най-фрапиращото. От друго съобщение научаваме, че: двама служители на реда са реагирали на сигнал за скандал в заведение, където мъж се скарал с приятелката си и се държал агресивно. Когато полицаите пристигнали на място, авторът на свадата бил напуснал заведението. В друг случай пък е обявено, че криминалисти от областната дирекция в Търговище издирват автори на телефонни измами. Най-интересният засега случай бе, когато някакъв шофьор, предизвикал катастрофа, бе наречен в бюлетина на МВР автор на катастрофа. Можем да приемем, че при изготвянето на фалшификати може и да има момент на авторство, но при катастрофите - едва ли.
Но наред с тази вълна от евфемизми напоследък в официалните съобщения започва да се прокрадва и по-свободна лексика. Нерядко например може да се срещне думата антимафиоти. С нея доскоро само вестниците си позволяваха да наричат полицаите от специализираните звена за борба с организираната престъпност, но тя вече влезе широко в полицейския речник. Или, да речем, описанието за това как маскирани отмъкнали оборота на магазин в квартал, а след това атакували супермаркет. Очевидно става дума за обратно влияние на медиите.
Напоследък прави впечатление също, че когато се изброяват престъпленията на някой рецидивист, вместо за неговото досие се говори за неговата биография. И това е съвсем в реда на нещата. Ако се съгласим, че хората, които извършват престъпления, са не просто престъпници, а автори, те би трябвало да имат не досиета, а творчески биографии...

Facebook logo
Бъдете с нас и във