Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИЗКРЕЙЗВАНЕ

Кризата явно вече е тук и това започва да личи с всеки изминат ден, макар засега пораженията да са предимно на битово равнище. В пълна безизходица от нищетата хора по села и по паланки започват тотално да изкрейзват.
Вече не минава ден, без някой да се самоубие или да посегне на близък, да не говорим за пладнешките обири и грабежи. И тази седмица беше белязана от подобни събития. В сряда мъж от Пловдивско опита да се самозапали пред прокуратурата в Града под тепетата. Човекът ипотекирал къщата си в заложна къща, оттам взели, че я продали на трето лице. Протестът му беше срещу това, че от пет години случаят не е решен от магистратите. Спасиха го от самозапалване, но ще съумее ли полицията да предотврати подобен следващ инцидент?
Пак тези дни четири момиченца бяха иззети с полиция от родителите им в стражишко село. Бащата и майката нямали постоянна работа, изпивали парите от детските и социалните помощи, а децата ходели по къщите да просят хляб.
С чудовищно зловещ край завърши трагедия в гоцеделческо село, която потресе цяла България и влезе в международните новини - баща закла двете си невръстни момчета и подпали къщата, заедно с намиращите се вътре петима роднини, които сега берат душа в Пирогов. Бил луд, разбира се. Подобен садизъм не може да бъде извършен от нормално мислещ човек.
Луди обаче винаги е имало и ще има. Но когато цялата държава е на автопилот, подобни случаи на изкрейзване няма как да не се тълкуват на фона на общия контекст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във