Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Измамници налетяха на банкоматите по морето

Измамниците, които източват чужди карти, са се активизирали по южното Черноморие , предупреждават от МВР. Служители от сектор Икономическа полиция в Областната дирекция на МВР в Бургас тези дни са открили шест скимиращи устройства, монтирани на различни банкомати. Въпреки намесата им доста летовници са получили предупредителни sms-и от банките си с предупреждение за блокиране на картите им от съображения за сигурност. Но мнозина са тези, които все още не са разбрали, че са станали обект на измама със скиминг.


За да се предотврати разрастването на този вид престъпност, хората от бургаската полиция подробно описва механизма, по който се източват банкови сметки чрез скимирани карти. Измамниците използват устройство, което съдържа елементи за копиране на данните от магнитната лента и микрокамера за установяване на ПИН -кода на притежателя на картата. Скимерътсе поставя като допълнителен елемент върху банкомата, като всяка част от това устройство се позиционира на различни места. Елементите му имат скрита микро-камера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Изисква се единствено да бъде поставено на точното място в банкомата.


Една част от скимерасе поставя върху входа на карточетящото устройство на банкомата, а другата - на място, от което има видимост към въвеждането на съответния ПИН- код от ползвателя на банкомата. В повечето случаи двата елемента се включват едновременно. Устройството по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработено е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които са боядисани в цвят, идентичен на фабричния. Така то често остава незабележимо при транзакции. Експертите са категорични, че след монтирането на скимера са необходими само 30 секунди, за да бъдат снети данните и ПИН- кода на всеки потребител. С придобитите вече данни на титуляра измамниците изготвят фалшиви карти и теглят всички средства от банковите му сметки.


Скимерисе поставят на почти всички видове банкомати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във