Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Измамници санират панелки по интернет

След подаден сигнал от граждани полицията в Пловдив се натъкна на нова схема за измама по интернет - саниране на панелни жилища на изплащане. Около 100 души се поддали на изкушението да лустросат старите си панелки срещу поносими месечни вноски, посочени в публикувани в мрежата обяви. Те си платили абонамента, чакали няколко месеца, но майстори така и не се появили. Примамливата оферта е публикувана в сайта на гражданското сдружение За по-добра България под благовидната форма на проект, назован Бъдещето започва от днес, с чиято реализация се е нагърбил т. нар. Клуб на потребителя.
Предложението звучи обещаващо: Всяко българско домакинство ще има възможност през следващите пет години да получи за своя дом нова петкамерна PVC дограма, саниране и топлоизолация на изплащане, като изплати само стойността на вложените материали! На равни месечни вноски, за срок от 120 месеца, без лихви и оскъпяване.
По-нататък в офертата надълго и нашироко се обяснява що е то потребител според закона, колко е важно да се ограничи влиянието на световната икономическа криза върху всеки гражданин и че Клубът на потребителя всъщност ни осигурява прекрасната възможност да се включим в няколко оперативни програми и така да намалим разходите си. Следва описание за възможностите освен на оперативната програма Ефективност и на още четири програми. Сред тях са Семейно планиране (плащате на равни месечни вноски за ток, парно и вода) и Лоялен клиент (ако останете без работа, отлагате най-важните текущи плащания). Доста добре звучи, още повече че срещу всичко това от заинтригувания читател искат само да стане абонат на Клуба на потребителя срещу скромна вноска от 15 лева годишно, по лев и малко на месец. За 2010 г. обаче парите трябвало да бъдат пратени авансово и наведнъж, и то до 30 октомври 2009 г., а като титуляр на сметката в Банка ДСК е посочен инж. Бунев.
В МВР, изглежда, все още не са наясно как е действал механизмът на измамата, поради което са доста пестеливи на обяснения. Полицията лаконично информира, че според продължаващото все още разследване на офертата клъвнали най-вече обитателите на панелки, които превели по 50 лева абонамент за саниране. Опитваме се да предупредим гражданите, уведомяваме ги по най-различни начини за всяка регистрирана измама, но явно това не достига до тях и те се хващат на въдицата, заяви комисар Валери Баненкин, зам.-директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив.
Справка в ДАКСИ показа, че сдружението За по-добра България е регистрирано в Пазарджик, а като негови управители са вписани Александър Бунев, Юнал Мустафа и Атанас Симеонов. В сайта обаче като представител на фирмата и човек за връзка е записан бащата на Александър Емил Бунев. Той явно е и титуляря на сметката, по която абонатите са превеждали парите.
Синът заяви, че не бил наясно с каквито и да е обяви и не можел да се свърже с баща си, защото телефонът му бил изключен. Според непотвърдена от полицията информация старият Бунев е задържан. Оказа се, че от юли насам няколко интернет форума бълват коментари, че въпросният Клуб на потребителя в Пловдив се занимава с измами. От обсъжданията там става ясно, че десетки са били подведени от обяви за работа като регионални координатори, после били назначавани като рекламни агенти, събирани са им пари за обучителни семинари, които не се провеждали, но никой не споменавал за връщане на парите.
Най-любопитното е, че на 24 август самият инж. Бунев (без да уточнява кой - баща или син) се включва във форума на сайта izlugan.com. Да - признавам, че не всичко върви гладко в Клуб на потребителя. Да - признавам, че началните семинари закъсняха по ред обективни и субективни причини. Но на всички кандидати бе предоставена възможност за работа. А това, че едни започнаха, а други си търсят причини да не започнат - това е техен проблем. Хората са казали - безплатен обяд няма, пише с апломб Бунев, явно неприятно засегнат от дискусията. А като причина за отлагането на някои семинари той посочва... предстоящия старт на проекта за саниране на панелни жилища. Явно за икономическата полиция предстоят дълги нощи сърфиране в мрежата, докато разнищи мистерията саниране на панелки по интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във