Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИЗМИСЛЕН СКАНДАЛ БУХНА ОКОЛО ДЕЛОТО ХЛЕБНА МАЯ

Русенски адвокат иска да изправи пред Темида съдия от окръжния съд в града. Никола Тентениев е завел дело за обида (чл.146 от Наказателния кодекс) срещу магистрата Десислав Любомиров. Жалбата е пусната в районния съд в Русе във вторник (5 септември). Защитникът иска 20 800 лв. обезщетение, защото обидата била разпространена в печата и така му било опетнено реномето.
Случаят е отпреди два месеца. На 5 юли Русенският окръжен съд трябваше да даде ход на т.нар. мегадело Хлебна мая. На подсъдимата скамейка са деветима души, обвинени в незаконна приватизация на държавното дружество Хлебна мая. Но адвокат Никола Тентениев, служебен защитник на подсъдимия Силви Димитров, заяви тогава пред съда, че не е успял да се запознае с материалите по делото и поиска повече време. Думите му предизвикаха гнева на съдия Десислав Любомиров. В прав текст магистратът обвини адвоката, че му липсват морални качества. Каза му, че на 3 юли сутринта е бил уведомен, че е назначен за служебен защитник. Вместо обаче да залегне над папките с доказателства, адвокатът ги е прелистил за около половин час. В крайна сметка съдия Любомиров заличи служебния защитник от делото и поиска нов.
Именно заради тази своя постъпка Десислав Добромиров е застрашен да се изправи пред колегите си, този път като ответник по дело, а не като арбитър.
Делото ще е първото по рода си в България, но едва ли ще допринесе за подобряване на реномето на българския съд и прокуратура, заяви за Параграф 22 адвокат Тентениев. Според него отстраняването му от делото е абсолютно незаконен акт. Той се позова на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), където пишело, че съдията може да сезира Русенската адвокатска колегия за действията на защитника, пък тя да реши дали да го замени с друг адвокат.
НПК не дава никакво правно основание, на базата на което съдия може да отстрани служебно назначен защитник, категоричен е Тентениев. Той допълни, че отношението на Любомиров се дължи на личната неприязън към него, но това не го оправдавало. Щом така постъпват с адвокат, какво ли е с обикновените граждани, каза още Тентениев.
Той изрази опасенията си, че съдията ще се скрие зад функционалния си имунитет и за него няма да има никакви последици. Другото опасение на Тентениев е, че делото за обида няма да тръгне, защото е от частен характер. Накрая адвокатът заяви, че ако в България никой не реагира, той ще защити честта си в Страсбург.
Според юристи вероятността да бъде даден ход на такова дело е повече от нищожна, защото съдията е защитен от конституцията. Според чл.132 на основния закон: При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.
Освен това делото за Хлебна мая най-вероятно ще отиде на втора инстанция, която може да се произнесе дали Любомиров е спазил процедурата и ако сметне, че е нарушил НПК, може да върне делото за ново разглеждане например.
И накрая, ако адвокатът смята, че съдията е нарушил процесуалния кодекс, може да сезира Висшия съдебен съвет, пък той да се произнесе по казуса.
Но каквото и да се случи, мегаделото Хлебна мая е насрочено за 13 септември. И на тази дата на съдийската скамейка ще седне същият магистрат Десислав Любомиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във