Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изненада! Оставиха Защитените в ареста?!

Доживяхме да станем свидетели на едно рядко срещано напоследък явление. Тази седмица съдът остави в ареста всичките десет души, които бяха задържани след опита за банков обир в клон на ДСК в центъра на София преди десетина дни.
Ръководството на МВР неслучайно нарече тази група Защитените. Смисълът - това беше иронично заяждане за това, че някои магистрати се правят на разсеяни за фактите и бандитите се разминават с тежката ръка на закона. Нещо повече, министър Цветанов обеща в бъдеще да кръщава с имената на съдии акциите срещу освободени от тях криминални елементи.
Дали това стресна магистратите, може само да се гадае. Факт е, че във вторник (12 юли) Софийският апелативен съд нареди всички арестанти от групата да останат да търкат наровете. Възможно е и друго - полицията и прокуратурата най-сетне да са си свършили работата по-добре и доказателствата им в съда да са били достатъчни. Материалите по делото, които съдът е разгледал, сочели арестуваните при акция Защитените като евентуалните извършители на деянието. Според прокурорската хипотеза Михаел Николов-Кривия е ръководител на престъпната група, а нейни членове са Иван Ценков-Турчина, Васил Узунов-Заека, Любомир Крумов-Гъзара, Николай Стойков-Куфара, Александър Василев-Кюстендилеца, Калин Воденичаров, Петър Николов-Крадеца и Илиян Вандов. Съдът постанови, че събраните доказателства чрез подслушване, показанията на двама полицаи, намерените в домовете на някои от арестуваните техника за подслушване на полицейските честоти, инструменти за проникване и отключване на каси и секретни брави показват, че групата се е готвела за обир.
По време на заседанието станаха ясни и някои подробности от подготовката на обира. Така например Петър Николов-Крадеца и Илиян Вандов-Хрътката са били ангажирани да шофират два автомобила, снабдени с техника за заглушаване на алармата на обекта. В същото време Стоян Иванов-Мозъка е седял в жилището си в кв. Люлин и е подслушвал МВР и няколко охранителни фирми. Дадените от двама полицаи показания пък подробно описват йерархията и конкретните задачи, които е изпълнявал всеки от членовете на Защитените. От използваните СРС става ясно, че Михаил Николов-Кривия е провел множество телефонни разговори при проникването в банковия клон, чрез които е давал подробни указания на останалите как да действат и непрекъснато питал как върви операцията. Бандитите се стараели да говорят със заобикалки, но диалозите между тях били достатъчно ясни и изяснявали характера на дейността им. Към делото са приложени технически и дактилоскопски експертизи, които подкрепят твърденията на разследващите, че обвиняемите са подслушвали полицейските радиостанции.
Открити са отпечатъци на трима от задържаните в двете коли, с които са действали бандитите, както и стъпка от обувката на един от тях в салона на ДСК. В крайна сметка съдът прецени, че съществува опасност и десетимата да извършат ново престъпление и ги остави в ареста за постоянно. Нека припомним, че по-голямата част от тях или вече са осъждани, или са криминално проявени с висящи дела. Изявление на адвоката на Кривия Илиян Василев навежда на мисълта, че е още рано за прекалени очаквания. Той възрази, че подслушването е разпоредено не за конкретни лица, а за конкретни СИМ-карти, а техният собственик не бил привлечен като обвиняем по делото. По този начин според него не са събрани данни, че именно тази група е ползвала подслушваните телефони. Прави впечатление, че въпреки твърденията за директно наблюдение на лица, заглушавали СОТ и прониквали в банката на пл. Батенберг, нито един от обвиняемите не е бил задържан в този район, подчерта адвокатът. Освен това според Василев в помещението, където са се опитали да проникнат арестуваните, не е имало пари, затова не би могло да се говори за опит за обир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във