Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изненадващ дуел за следствието

Неочакван обрат настъпи тази седмица при номинирането на кандидати за директор на Националното следствие. Първоначално се смяташе, че няма да има никаква конкуренция за поста, че изборът е предрешен и че досегашният началник ще продължи да ръководи службата и в бъдеще. Ненадейно обаче се появи конкуренция. От което ситуацията се промени само привидно.


Във вторник (16 октомври) седем членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигнаха кандидатурата на Бойко Найденов за директор на Националната следствена служба(НСлС) и заместник главен прокурор за втори мандат на този пост. Зад неговата кандидатура застанаха двама от т.нар. големив съдебната система - главният прокурор Борис Велчев и шефът на Върховния административен съд Георги Колев. Към тях се присъединиха бившият заместник главен прокурор Камен Ситнилски, следователят Ясен Тодоров, който влезе в съвета от квотата на Атака, Михаил Кожарев, който също е заместник главен прокурор, Соня Найденова - съдия, представляващ ВСС (издигната от ГЕРБ), и Милка Йотова - съдия от квотата на съда.


С този ход на практика Бойко Найденов бе изваден от борбата за поста ръководител на прокуратурата, която тепърва предстои. И тъкмо всички твърдяха, че състезанието ще се проведе, както се казва, само с един кон, и изведнъж се пръкна втора номинация. Петима от кадровиците предложиха за шеф на службата неизвестния за широката публика прокурор от ВКП Евгени Диков.


Кандидатурата на обвинителя е издигната както заради професионалните му и лични качества, така също и за да има състезателност при избора на директора на националното следствие, обясни членът на ВСС от квотата на следствието Румен Георгиев. Освен него зад тази фигура застанаха още четирима членове на ВСС - Румен Боев, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Ако водещия мотив за неговото издигане е бил само да се прави малко калабалък по състезателната писта, може да се каже, че още отсега изборът е предрешен.


Евгени Диков обаче не е куц кон, тай като е работил по много известни дела - срещу братя Галеви, Златко Баретата, Килърите, срещу наркобоса Огнян Атанасов, Стефан Бонев-Сако, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, срещу бившия прокурор и депутат Тома Томов, по разследването срещу Христофорос Аманатидис-Таки и др. Към момента Диков работи в специализираното звено за борба с организираната престъпност във ВКП, което допреди няколко години бе оглавявано от неговия конкурент в борбата за ръководния пост Бойко Найденов.


Какво толкова е свършил досегашният шеф на националното следствие, така и никой от ВСС не пожела да обясни. Ясно е само, че все повече важни процеси се провалят и това в повечето от случаите е заради калпава работа на прокуратурата и следствието. Очаква се в скоро време да станат ясни и атестациите на двамата кандидати, направени от специализираната по тези въпроси комисия към съвета.


Освен с решаването на кадрови въпроси новите членове на съдебния съвет обърнаха внимание и на своите битови проблеми. По-точно квартирни. Оказа се, че седмина от тях, които са от провинцията, живеят по хотели и това им излизало доста солено. Затова и кадровиците взеха решение на всеки да се отпуснат пари за плащане на месечен наем в размер до 800 лв., което са близо три минимални заплати.


Вместо да наказва, ВСС първоначално взе да награждава. Първият потупан по рамото за добро изпълнение на служебните му задължения се оказа прокурорът Ангел Байрактарски. С негово съдействие е била разбита престъпна група в съвместно разследване между България и Македония. Нямало обаче пари, та му дадоха само една гола грамота.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във