Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изпадаме и в хуманитарна криза

Вътрешното министерство обяви тревожни данни за лавинообразно нарастване на притока от бежанци, който до седмица неминуемо ще ни вкара в хуманитарна криза. В сряда срещу четвъртък например граничните полицаи от българо-турската граница са задържали 95 лица, преминали нелегално зелената полоса. От тях 61 са граждани на Сирия. В същото време общият капацитет на териториалните поделения на Държавната агенция на бежанците и специализираните домове на МВР е 1930 лица, а тази седмица той беше надхвърлен с 379 новонастанени.


След като бежанци бяха настанени в столичния квартал Овча купел, вече работи нов дом за настаняване на бежанци в столичния квартал Враждебна с капацитет 300 места, информираха от МВР. В най-скоро време има готовност да се отвори и друг дом в София с възможност да бъдат настанени 500 лица.


Според вътрешното министерство основен проблем в работата на регионалната дирекция на Гранична полиция в Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на бегълци с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавната агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция Миграция - МВР. По тази причина продължава търсенето на подходящи сгради за първоначално приемане и настаняване.


Според разчетите на МВР до критичната точка от 5000 бежанци на наша територия, отвъд която влизаме в криза, ни делят само още 861 души. Общо броят на бегълците у нас вече е 4139 души, но темповете, с които продължава напливът, им е плашещ. Според сметките на МВР, ако бежанската вълна запази темповете, другата седмица ще се озовем в условията на хуманитарна криза.


За опасността тази седмица предупреди вътрешният министър Цветлин Йовчев. Според него България е изпълнила всички 11 мерки за преодоляване на кризата с бежанците, които бяха поставени от Съвета по сигурността. Въпреки това с бързи крачки приближаваме критичната точка. По данни на Националния оперативен щаб бежанските центрове у нас са препълнени. Общо 4010 чужденци са в процедура на получаване на бежански статут, от тях 1465 са сирийци.


МВР-шефът предупреди, че заради увеличаващия се бежански приток България няма да е способна сама да се справи. Затова ще искаме незабавна финансова помощ от ЕС и ще настояваме част от бежанците да бъдат пренасочени към други страни членки, каза той след заседание на Националния щаб за бежанците.


Усложнената обстановка по границите стана тема на разговор на ръководството на МВР с делегация на Европейския парламент. В реална и много усложнена обстановка доказваме не само техническата готовност за Шенген, но и факта, че сме надежден партньор и защитаваме много добре границата на ЕС, заяви МВР-шефът на евродепутатите. Той ги запозна с техническата обезпеченост на външните граници и резултатите от сътрудничеството по линия на FRONTEX. Представяйки предприетите мерки за организиране на приема на бежанци, Йовчев посочи, че както в хуманитарен аспект, така и в сферата на сигурността българските институции правят всичко възможно, за да се намалят рисковете не само за България, но и за Европейския съюз.


Делегацията от Европарламента инспектира тази седмица съоръженията, изградени с европейски средства по българо-турската и гръцко-турската граница. В състава й влизат членове на Комисията за бюджетен контрол в Европарламента , която следи за правилното изразходване на средствата от европейския бюджет и е оглавявана от германския евродепутат Йенс Гайер. След посещението им в центъра за бежанци в с. Пъстрогор в четвъртък (19 септември) български евродепутати от делегацията са разказали за видеозаписи, на които се вижда как турски граничари пропускат бежанци към страната ни. В записите се вижда как турският патрул спира групата, поздравяват се и след това бежанците се насочват към България. Според Ивайло Калфин трябва да се набележат мерки за задържането на бежанците близо до границите на родните им страни. Евродепутатът посочва, че един от проблемите е, че Турция все още не е ратифицирала споразумението за реадмисия. Същевременно южната ни съседка получава значителна помощ от Европа за поддържане на своите бежански лагери. Турция трябва да затегне контрола на границата си с България, смята и представителят на Европарламента Станимир Илчев. Според него с бежанската криза у нас би могла да се ангажира и FRONTEX, която да окаже натиск върху Турция.


В същото време тази седмица вътрешният министър на Франция Мануел Валс изрази скептицизъм по отношение на присъединяването на България и Румъния към Шенген на 1 януари 2014 година. В интервю за радио Франс-Интер колегата на Йовчев заявил, че приемането на двете страни за пълноправни членове на пространството не е на дневен ред, докато не се решат проблемите по сигурността, които са причинени от българските и румънските роми, пребиваващи в други страни. Аз съм повече от резервиран, казал Мануел Валс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във