Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ИЗПРАВЯТ НА СЪД БЪЛГАРСКИ ГРАНИЧАР

До броени дни ще стане ясно дали българският граничар Михаил Цонков, обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на турския рибар - бракониер Ялчин Ерджан, ще бъде изправен пред съд, или делото ще бъде прекратено. Законният срок за разследването изтича в петък, 17 октомври, уточниха от Военната прокуратура.
На Цонков и на адвоката му Росен Кожухаров вече са предявени всички материали по делото след поисканите от тях допълнителни следствени действия и експерименти.
Става дума за извършени няколко вида експертизи. Сред тях - трасологична експертиза, експертиза на оръжието, биологична, уточни военният прокурор по случая Байчо Кулев. От Военната прокуратура отказаха повече подробности по делото, позовавайки се на незавършилото все още разследване.
Междувременно защитата на Михаил Цонков поиска да бъде направена очна ставка между граничаря и двамата оцелели братя турски рибари. Дали искането ще бъде уважено, зависи единствено от Военната прокуратура, която води случая. Искането за очната ставка е било отправено до нея още на 19 юни, три месеца след кървавата схватка между нашите граничари и турските рибари. То бе внесено веднага след като стана ясно, че срещу един от тримата наши граничари, а именно 32-годишният Михаил Цонков ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Негов се оказа автоматичният пистолет Скорпион, изстрелял четири куршума срещу турския рибар Ерджан Ялчън, който почина на път за болницата в Царево. Рибарят е издъхнал от кръвозагуба, гласи заключението от аутопсията.
Според становището на българските гранични власти, оръжието на Цонков се е заплело в мрежите по време на схватката между турските рибари и нашите граничари, а изстрелите са били произведени случайно. Не съм натискал спусъка, пистолетът се беше закачил. Беше нещастен случай, твърди самият Цонков.
От Военната прокуратура изказаха съмнения, че има обективна невъзможност искането на защитата на Цонков да не бъде изпълнено, т.е. да бъдат осигурени рибарите за очна ставка, тъй като към момента те се намират в Турция.
Инцидентът между българските граничари и тримата братя турски рибари стана на 17 април тази година. Тогава в изпълнение на заповед българската лодка на Гранична полиция направи опит да провери турска гемия, навлязла в наши териториални води, за да лови калкан въпреки забраната. При опита си да извършат рутинна проверка българските граничари бяха нападнати с канджи от турските бракониери. При схватката загина Ялчън Ерджан.
Братята Енгин и Заим Ерджан бяха изправени пред състав на Районния съд в Царево по няколко обвинения. Четиридесет и три годишният Заим бе обвинен по чл.131 от НК за това, че е наранил с метални куки граничния полицай Николай Петков, опитвайки се да пробие гумената му лодка и да я потопи. Самият Петков бе конституиран като частен обвинител по делото по граждански иск.
Обвиненията към турските рибари бяха за нарушаване на обществения ред, навлизане в български териториални води и извършване на промишлен риболов без разрешение. В съдебната зала към досегашните обвинения срещу тях бе добавено и още едно - за деяние, извършено по хулигански подбуди с цел прикриване на друго престъпление.
Двамата турски рибари, братята Заим и Енгин, живеят в турското село Бегендик, на няколко километра от устието на река Резовска. Според признанията на Заим, през 1998 г. той е бил хванат от българските власти да бракониерства в наши териториални води. Тогава турският бракониер се отървал с шестмесечна условна присъда за незаконно навлизане в български териториални води и извършване на промишлен риболов без необходимите за това разрешителни. На заседание на 2 октомври Районният съд в Царево постанови условни присъди за двамата турски бракониери. Бе определено те да заплатят 5000 лв. на граничен полицай Николай Петков, когото раниха с канджи по време на схватката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във