Параграф22 Daily

§22 Анализи

"Изпържените" кокаинови крале на Западните Балкани

Предположението, че Кралят на "белото" ще обогати българската книжнина с поредния си продукт, имаше своето основание още през март 2015 г., когато се появи книгата на Брендо  "Съзирам душата на България".

В писмо до медиите, издателството Royal`s Book Collection`s тогава вкратце обясни: "В последно време се спекулира с „изчезването“ на Евелин Банев, който основателно е притеснен от тази преднамерена кампания. Г-н Банев смята, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било, както и не желае местонахождението му бъде известно. Г-н Банев ни увери, че има потребност от уединение, за да напише спокойно втората си книга, по която работи от няколко месеца. Благодарим ви за вниманието и приятно четене!"

И така - светът затихна в очакване Брендо да приключи с уединението си и да го ощастливи с втората "представителна извадка" от прозренията си.

 

Вместо приключенията на Максим обаче на българската общественост беше предложена суховата информация на Националната полиция на Украйна, описваща задържането на Брендо. За мирис и цвят в нея беше споменато, че във вилата на задържания била открита плантация канабис и 39 пакета с трева за продан.

Семплото задържане на Брендо силно разколеба почитателите на литературата и разклати имиджа му на наркобос от международна величина. Така че отговорът на въпроса "Какво се крие зад драматичния обрат в битието на най-търсения из цяла Европа кокаинов крал и защо той бе заловен на най-прост паркинг в покрайнините на Киев?" наистина си е за 1 милион долара.

Струва си да отбележим съдебните перипетии, през които

героят от разследването на италианските служби "Кокаинови крале"

премина по време на 9-годишното наказателно производство срещу него в България, приключило през април 2018 г. с окончателната присъда на Върховния касационен съд: шест години затвор за пране на 20 млн. лева от трафик на наркотици.

Историята започна през 2007 г., чиито "стартови" пет месеца Брендо прекара зад решетките с мярка за неотклонение "Задържане под стража". След това бе пуснат под домашен арест, който продължи до май 2012 г., когато отново бе пъхнат в ареста.

На първа инстанция сагата приключи в Софийския градски съд през февруари 2013 г., когато Брендо бе осъден на 7.5 години затвор. Последва обжалване на присъдата пред втора инстанция и "атака" срещу втория постоянен арест.

Първа падна най-тежката мярка за неотклонение: през март 2014 г. тя бе заменена с "Домашен арест", а основният аргумент на Софийския апелативен съд бе, че разследването срещу Банев се е забавило много дълго, а той нямало опасност да се укрие. Решението бе на съдия Костадинка Костадинова, а аргументът й... леко налуден: според европейската практика

колкото по-дълго един подсъдим лежи в ареста,

толкова по-малка е вероятността да се укрие, ако го освободят.

И понеже България все още си е на Балканите, през 2015 г. Брендо се дематериализира сякаш никога не е съществувал. Без изобщо да се впечатли, че на следващата година Италия го осъди на 20 години затвор за трафик на дрога, а през 2017 г. Румъния го ощастливи с 10.5 г. зад решетките - също за дрога.

Този абсурд подхрани хипотезата, че някой е натопил Брендо, издавайки местонахождението му. Появи се и твърдение, че пръст в това има друг виден играч в трафика на кокаин - сръбско-черногорският мафиот Дарко Шарич, също определян като крал на "белото".

Просто е - в тази игра място за двама няма! А те се озовават в нея почти по едно и също време.

Брендо влиза  в полезрението на българските служби през 2007 г., но е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол чак през 2016 г., при това - по искане на Румъния.

През 2010 г. сръбското МВР обявява Дарко за

основен наркотрафикант на Балканите,

"удостоява" го с международна заповед за арест и стартира спецоперация за задържането му "Балканският боец".

Под носа на службите и двамата израстват не само като трафиканти на кокаин от Латинска Америка, но и като крупни собственици на недвижими имоти в родините си. Шарич притежава имоти за милиони евро в родната му Черна гора и Сърбия.

С Брендо пък се свързват комплекс "Оазис" край Лозенец, бутиковият хотел "Ле Фльор" на бул."Витоша", резиденцията на бул. "Пушкин", в която  Банев живееше със семейството си...

Проблемите на Шарич със сръбските власти съвпаднаха по време с изчезването на Брендо, станало възможно покрай "случайните" неразбории между прокуратурата, МВР и съдебните власти кой да следи къде се намира видния клиент на Темида. През март 2014 г., с помощта на ДЕА, Шарич бе изправен пред Специализирания съд в Белград в процес срещу ръководената от него престъпна група, обвинена в трафика на три тона кокаин от Латинска Америка в Европа през 2008 и 2009 година.

Любопитно е, че сръбските власти, които първоначално си приписваха залавянето на Шарич като своя заслуга, най-накрая си признаха, че това не е така. Тогавашният правосъден министър на Сърбия Никола Селакович обяви, че Шарич се е предал, след като е разбрал, че убежището му в Латинска Америка е разкрито.

ДЕА мълчи как се е докопала до информация за местонахождението на Шарич. Разковничето е в Дубай. Място,

често посещавано и от Брендо,

както стана ясно от разследването на италианските служби.

Дубай се оказа предпочитана дестинация и на партньорката на Шарич Лана Попович, потвърдиха сръбски служби. Популяризираната от тях версия е, че чак в Дубай ДЕА засекла разговори между Лана и Дарко, в резултат на които било установено местонахождението му...

В крайна сметка Шарич се озова в Белград, а през юли 2020 г. Специализираният съд в Белград го осъди на 9 години затвор като организатор на престъпна група, изпрала над 20 милиона евро от търговия с кокаин. Разследващите успяха да открият само толкова, без да накърнят кой знае колко имиджа на Дарко и брат му Душко като едни от най-големите инвеститори в Сърбия и Черна гора. По неофициални сметки кланът Шарич е изпрал 1,7 млрд. долара от трафик, предоставяйки след това на сръбски компании изгодни кредити от инвестиционни фондове в чужбина.

След историята с канабисовата плантация край Киев нещата за Брендо се развиват зле, в очакване да бъде екстрадиран. И трите дестинации - Италия, Румъния и България не предвещават нищо добро.

За другия крал на "белото" ситуацията сякаш е по-положителна.

През юни 2021 г. Върховният касационен съд на Сърбия отмени втора присъда от 15 години зандан за Шарич - за трафик на 5.7 тона кокаин от Южна Америка в Европа. Тамошният ВКС обясни, че Апелативният съд в Белград като втора инстанция е нарушил някои разпоредби на наказателното производство. Така че Шарич и "колегите" му се стягат за нов процес. Шоуто се очаква с огромен интерес. Най-вече заради твърденията на Дарко, че има връзки с двама известни сръбски политици и е готов да разкаже всичко за тяхната "дружба".

Що се отнася до нашенския "кокаинов крал" Брендо, него не го очаква нищо друго, освен тишината и сянката от затворническите решетки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във