Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изпържване

Въпросът на тази седмица е: кой изпържи вътрешния министър Цветан Цветанов в случая с битото семейство Мустафови от Кърджали? МВР-шефът се държи като човек, на който изневиделица му се е случило нещо много неприятно. Може би на това се дължат доста нелогичните и несвързани обяснения, които той даде в сряда (28 юли) пред депутатите ( виж стр. 4)
Най-достъпният отговор на този въпрос сякаш е, че вътрешният министър е прецакан от некадърните си служители от Областната дирекция на полицията в Кърджали. По време на акцията в дома на сем. Мустафови, вече бивши служители на полицията, четиримата цивилни ченгета са допуснали тежки нарушения на Закона за МВР (ЗМВР) и на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Такива пропуски биха допуснали хора, занимаващи се... с балет или с надомна работа.
За какво става дума? Най-напред трябва да направим уговорката, че според чл. 54 (4) от ЗМВР писмените указания на прокурора по разследването са задължителни за разследващия полицай. Приемаме на доверие думите на министър Цветанов, че действията на полицаите в онзи петък са законосъобразни, изслушали са съответния инструктаж и т.н. И продължаваме. И какво вършат така инструктираните полицаи? Отиват на адрес, за да извършат проверка на данни за престъплението сводничество. Звънят на металната врата, отваря им собственикът на апартамента Савахатин Мустафов. Той не оказва абсолютно никаква съпротива, твърди Цветанов. Но въпреки това ченгетата от Кърджали му поставят белезници, за да може да бъде осигурен допускът за влизане на адреса, както заявява вътрешният министър пред депутатите. Това трябва да значи, че според МВР-шефа неговите хора са допуснали, че Мустафов не би бил съгласен да се извърши проверката. Предписанието как се действа в такива случаи се съдържа в чл.71, ал.1,2 от ЗМВР: Полицейските органи могат да извършват проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие само когато: 1. следва да се предотврати непосредствено предстоящо или започнало тежко престъпление; 2. са налице данни, че в помещението се укрива лице, извършило тежко престъпление; 3. е необходимо оказване на неотложна помощ на лица, чийто живот, здраве или лична свобода се намират в опасност или са налице други случаи на крайна необходимост.
Кое е тежкото престъпление в случая - проституцията или сводничеството? Според действащия НК проституирането не е престъпление, такова е склоняването за него. Член 155. (1) от НК уточнява, че затова се полага наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 3000 лева. За систематично предоставяне на помещение на различни лица за такива цели, законът предвижда затвор до пет години и глоба от 1000 до 5000 лева. С други думи, логиката на НК изключва случаите по ал.ал.1 и 2 от кръга на тежките престъпления. Остава ал.3, която уточнява, че когато деянията по ал.ал.1 и 2 са извършени с користна цел, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева. В такъв случай деянието е тежко и проверката е законосъобразна.
Защо обаче полицаите са сложили белезници на Мустафов, който може и да не е бил съгласен с проверката, но не е оказал и съпротива? Защото пък разпоредбата на чл.72. (1) за употребата на физическа сила и помощни средства от полицаите постановява те да се използват само когато полицейските органи не могат да изпълнят служебните си задължения по друг начин (?!).
Както и да е. Приемаме, че с изключение на белезниците всичко останало е наред. Иде обаче нов въпрос: кой всъщност е онзи, който е извършил или ще извършва тежко престъпление? От обяснението на Цветанов става ясно, че досъдебно производство е образувано срещу Джем Мустафа. Той обаче не живее на проверявания адрес на сем. Мустафови в бл. 12, кв. Възрожденци. Там живее Кадир Мустафов, който според твърденията на полицаите е поръчал две проститутки за свои приятели - деяние, което не фигурира никъде в НК. Ще рече - основанието за проверката по чл.71 от ЗМВР съвсем отива по дяволите! От това следва, че няма основание и за прилагането на чл.144 от Наказателнопроцесуалния кодекс. Той пък определя, че оперативно-издирвателна дейност се извършва, когато са получени данни за лица, които подготвят, извършват или вече са извършили престъпни деяния, когато не са достатъчни за образуване или започване на наказателно производство.
Цветанов твърди, че има образувано досъдебно производство. В тази връзка е любопитно да се провери в Районна прокуратура - Кърджали, има ли и искане на обвинител до Районния съд да разреши претърсване и изземване, както го изисква НПК. Ако има такова позволение (дали?), тогава пък недоумение предизвиква нарушаването на чл. 163. (1) от НПК . А той постановява: претърсването и изземването се извършват през деня, освен ако не търпят отлагане. Може би в коментирания случай полицаите са преценили, че не търпи отлагане да видят с очите си как двете проститутки задоволяват мераците на клиентите си - действие, за което НК срамежливо мълчи?!
Не стана дума дали е налице още един сериозен аргумент в полза на полицията. По закон финалът на подобна проверка е съставянето на протокол, където се посочват имената на проверяващите и на собственика, както и основанието, времето и мястото на извършването на проверката. Копия от документа, подписан от страните и от един свидетел, се оставя на мястото, а оригиналът отива при прокурора. Досега не се чу примерно у Мустафови да има такова копие.
Поредицата от нарушения, извършени от полицаите, може да се отдаде на жегата, на пропуски в обучението или... на объркване в имената. Но Кърджали все пак не е многомилионен Ню Йорк и тук местните лидери на ДПС, включително и на младежката му организация, би трябвало да са добре познати. А дори и да е имало някакво моментно объркване, всички полицаи имат радиовръзка с дежурната част - колко му е да попитат дежурния.
Такова нещо обаче явно не се е случило, иначе щяха да разберат, че Кадир Мустафов не е Джем Мустафа.
По логиката на конспиративната теория можем да съзрем провокация, замислена в доскорошния бастион на ДПС срещу вътрешния министър и вицепремиер в кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов. Обичайните заподозрените в лицето на Лютви Местан обаче информираха, че като конструктивна опозиция ДПС се е разграничило и въздържало от изявления и в събота, и в неделя. В понеделник колегата ми иска среща с министър Цветанов и бе проведен политически разговор с него. На срещата се поиска ясно разграничение на министъра от група полицаи, които са нарушили доста разпоредби от Закона на МВР, уточни депутатът.
Е, Цветанов не само не се разграничи, но и застана плътно зад полицаите. За разлика от премиера Бойко Борисов, Местан не спести похвалите си по повод неговата реакция. Неговата реакция е много по-адекватна, като е казал, че подкрепя действията на полицаите, но изпитва срам от тези в Кърджали. Точно това е държавническият подход - да се поддържа политически консенсус за противодействие, каза депутатът.
Ако в ОДП-Кърджали работеха сукалчета с чисто и невинно съзнание, щяхме да разберем първопричината за грубите нарушения на законите. Но не - има достатъчно информация, че там са все отраснали хора, преминали обучение правно и професионално. Какво тогава ги е накарало да се държат като слон в стъкларски магазин е истинска загадка.
Ако отпада хипотезата за провокация, май остава предположението, че вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов прекомерно мощно размаха крила към невиждано високия рейтинг. Толкова висок, че прелита над самия връх на държавата.
... Древногръцкият мит разказва, че Икар изпържил крилата си, тъй като се доближил твърде много до слънцето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във